לחץ דם: מה זה?
בכלי הדם יש לחץ הידרוסטטי הדוחף נוזלים דרך הדופן,
ולחץ אוסמוטי הגורם להחזרתם לכלי הדם לשמירה על האיזון.
ללא לחץ הדם לא הייתה זרימת דם.
לחץ דם מושפע מ:
- כלי הדם – ככל שהעורקים מכווצים לחץ הדם עולה.
- נפח הדם
- הלב – התכווצויות החדרים דוחפות את הדם וגורמות ללחץ על כלי הדם.
פעילות הלב מוגדרת על פי פעילות החדרים:
סיסטולה – עליות הלב בהרפייה ומתמלאות בדם, כווץ החדרים והזרמת דם לעורקים.
דיאסטולה – שריר החדרים רפוי והחדרים מתמלאים בדם שמגיע מהעליות.
לחץ הדם גם מושפע מכמות המלחים והמינרלים בדם
(מלח גם סופח נוזלים וגם מצמיא ולכן מעלה את נפח הדם ולחץ הדם),
ממחלת כליות (הכליה אחראית על מאזן מלחים ומינרלים בדם ועל פינוי פסולת)
או מחלת כבד,
לב העובד חזק מדי,
הסתיידות כלי דם (טרשת עורקים).
לחץ דם הוא מדד רפואי ללחץ שהדם מפעיל על דפנות העורקים בהם זורם,
נמדד במ"מ כספית.
לחץ הדם משתנה באופן מחזורי לפי פעילות הלב,
ולכן נמדד בערך גבוה סיסטולי ונמוך דיאסטולי.
לחץ הדם משתנה לאורך שעות היום,
עונות השנה, עם הגיל,
כתגובה ללחץ נפשי או למאמץ גופני.
יתר לחץ דם: מה זה?
יתר לחץ דם לאורך זמן גורם לנזק מצטבר לכלי הדם וללב,
ומהווה גורם סיכון להתקף לב,
שבץ מוחי, אי ספיקת כליות ועוד.
מעבר לגורמים גנטיים האחראים לנטייה של לחץ דם גבוה,
גם גורמים סביבתיים מעורבים עליהם ניתן לשלוט:
- גלולות למניעת הריון
- הורמונים לגיל המעבר
- עישון – מפחית גמישות עורקים ומכווץ כלי דם.
- צריכת אלכוהול (שלא בזמן ארוחה, ויותר מכוסית אחת)
- השמנה
- העדר פעילות גופנית
- לחץ נפשי (סטרס)
ההגדרה ליתר לחץ דם משתנה לפי גיל ומין,
ויש לקחת בחשבון הסטוריה רפואית אישית ומשפחתית.
לכן מומלץ לבקש מרופא למדוד לפחות בפעמיים שונות ולייעץ בהתאם.
יתר לחץ דם: המלצות
אם רופא איבחן אתכם כבעלי לחץ דם גבוה,
תוכלו לסייע לתרופות המאזנות אתכם על ידי מספר שינויים באורח החיים ובתזונה.
- תזונה דלת מלח (עד כפית מלח ביום – כולל באוכל מוכן, מלח בזמן בישול, ומלח בארוחה).
המלח גורם לאגירת נוזלים ולכן להגדלת נפח הדם והגברת הלחץ על דפנות העורקים.
יש להימנע ממזונות עתירי נתרן כגון בשרים, נקניקים, מזון מעובד,
חטיפים מלוחים, ירקות מוחמצים, אבקות מרק. - תזונה דלת שומן: הפחתה בצריכת שומן רווי
(נמצא בבשר אדום ובמוצרי חלב שמנים כמו חמאה,
גבינה צהובה, שמנת וגלידה), הפחתת בשר אדום. - מוצרי חלב דלי שומן: 3 מנות ביום.
סידן גורם להפרשת הנתרן בשתן, נמצא במוצרי חלב,
טחינה, סרדינים, ירקות עליים, כרוב, כרובית, ברוקולי, פירות יבשים. - 3 פעמים בשבוע פעילות גופנית (המפחיתה גם לחץ נפשי, עדיפות לפעילות אירובית)
וירידה במשקל - הימנעות מעישון
- הגבלת צריכת הקפאין (הנמצא בקפה, תה, קולה, שוקולד)
מומלץ לאכול ולשתות:
- תזונה עתירת סיבים: 2-4 מנות יומיות של פירות; 4-5 מנות יומיות של ירקות;
העדפת דגנים מלאים (לחם/פסטה מקמח מלא, אורז מלא, שיבולת שועל, בורגול).
סיבים תזונתיים יסייעו לתחושת שובע וירידה במשקל, ויפחיתו את ספיגת הנתרן.
ירקות ופירות מכילים גם ביופלבנואידים (למשל תותים ואוכמניות),
נוגדי חמצון השומרים על חוזק וגמישות דפנות כלי הדם,
ויטמינים, ותכולת שומן וקלוריות נמוכים שיסייעו לירידה במשקל.
בשל הסוכר בפירות, עדיף לאכול ירקות.
- ויטמין C כ-500-1,000 מ"ג ליום. ויטמין C מסייע במניעת אירועים טרומבוטיים,
כלומר היווצרות קרישי דם העלולים לחסום כלי דם ולמנוע אספקת הדם לאיברים
ובכך מקטין סיכוי לאירוע מוחי ומפחית סיכונים למחלות לב.
ויטמין C שומר על גמישות כלי הדם (אחראי לייצורם של סיבי הקולגן,
חומר אלסטי המקנה לדפנות כלי הדם חוזק וגמישות).
נמצא בתותים, קיווי, פירות הדר (לימון), פלפל אדום חי. - נבטי ברוקולי
- פולי סויה
- אוכמניות
- חומצה לינולאית נמצאת בתירס ובגרעינים שחורים
- דגים בעיקר דגי ים העשירים בחומצות שומן אומגה 3 (סלמון, טונה, מקרל)
- חומצת שומן אומגה 3 תורמת לבריאות הלב ולגמישות כלי הדם.
חומצת השומן אומגה 3 קשורה בלחץ הדם, מנגנון קרישת הדם, ייצור הורמונים,
דלקות, טמפרטורת הגוף ופעילות המוח.
לאומגה 3 גם תכונות המפחיתות את רמות הטריגליצרידים בדם ומעלות את הכולסטרול הטוב – HDL.
חומצת שומן אומגה 3 אינה ניתנת לייצור מלאכותי, והיא מצויה בדגים, בזרעי פשתן
(אשר נטחנים מייד לפני אכילתם), שמן פשתן, שמן קנולה ובאצות מסוימות. - קקאו (שוקולד מריר) ותה ירוק מכילים פלבנואידים המפחיתים לחץ דם ומיטיבים עם כלי הדם.
- בבננות נמצא אשלגן, מינרל חשוב לאיזון משק הנוזלים בגוף,
- המאזן את לחץ הדם דרך השפעה על ריכוז הנתרן.
האשלגן חשוב גם ליצירת זרם חשמלי בשרירים ועצבים,
ולכן חשוב לויסות קצב הלב ולתפקוד תקין של מערכת העצבים.
אשלגן נמצא גם בקטניות ופירות יבשים, אבוקדו, רסק עגבניות ויוגורט. - מינרל חשוב נוסף הוא המגנזיום, החיוני לתפקוד האנדותל (השכבה הפנימית בכלי הדם,
האחראית על יכולת כיווץ והתרחבות). מגנזיום מחזק את פעילות הלב, חשוב למערכת העצבים.
מחסור במגנזיום מוביל למחסור באשלגן בדם ולהצטברות נתרן בתוך התאים,
ובעקבות זאת לעלייה של לחץ דם.
מגנזיום נמצא באגוזים, עדשים ושעועית לבנה, דגנים מלאים, פולי סויה,
ירוקות עליים ירוקים, שוקולד, פירות ים. - סלק – מכיל בטאין וחומצה פולית המנקים את הדם מחומצת האמינו המזיקה הומוציסטאין,
שריכוזה הגבוה קשור למחלות לב.
מכיל גם אשלגן ומגנזיום התורמים להורדת לחץ דם ולבריאות דפנות העורקים. - 5 שיני שום ביום – או כמוסות שום כתחליף.
- בצל – מדלל דם, מעלה רמת HDL. הבצל מכיל תרכובות גופרית
החשובות לדילול הדם ולהעלאת הכולסטרול הטוב (HDL);
קוורציטין – נוגד חמצון הפועל בעיקר כנוגד דלקות גם מהסוג המעורב בתהליך טרשת העורקים.
בצל מוריד לחץ דם, מה שמעצים את עמידות הדפנות וגמישותן. - רימון – מכיל נוגדי חמצון בעיקר פוליפנולים, פועל כמשחרר סתימות בכלי הדם,
גורם לנסיגה של הרובד הטרשתי (פלאק) בעורקים ומקטין סיכון למחלות לב וכלי דם.
רימון מעכב ייצור כולסטרול וחמצונו בתאים, ובכך מסייע למניעת מחלות לב וכלי דם.
שתיית חצי כוס מיץ רימונים כל יום מסייעת להורדת לחץ דם ותגן על דפנות כלי הדם מפני הידבקויות. - כוס יין אדום בארוחת הערב – היין מכיל פוליפנולים המגנים על הלב. רסברטרול, נוגד חמצון מסוג פוליפנול שנמצא בעיקר בענבים אדומים, מקטין את הסיכון להיווצרות קרישי דם,
מפחית את שקיעת הכולסטרול הרע (LDL) בעורקים ואף יכול למנוע כיווץ של כלי הדם
וכך לאפשר זרימת דם טובה יותר בגוף והורדת לחץ דם.
נמצא גם בתותי עץ ובבוטנים. - שמן זית – גורם להרחבת כלי הדם.
- חליטת עלי זית – המכילים אולאורופין התורם לאיזון לחץ דם. טובים גם לחיזוק מערכת חיסונית,
הגברת האנרגיה, הורדת רמת שומנים וסוכרים בדם. - חליטת שערות תירס (החלק החיצוני הירוק בקלח) ואף תירס לאכילה.
- חליטות פטרוזיליה או עלי סרפד משתנות.
- תה ירוק הנחשב מקרר לפי התפיסה הסינית.
לפי הרפואה הסינית, לחץ דם גבוה קשור לעליית אנרגיית הכבד
(יאנג) ומתאפיין בפנים אדומות, עצבנות.
מומלץ לצרוך מזונות מקררים מבחינת הרפואה הסינית כגון גריסי פנינה, דוחן,
קינואה, בננות, דובדבן, אגס, אפרסק, מלפפון, פטריות, אספרגוס, טופו, סלרי.
את כל ההמלצות כמובן יש לקחת במידה, לא להגזים לא בהימנעות ולא בצריכה מוגזמת.
אין לקחת את ההמלצה כתחליף לטיפול רפואי, ומומלץ להתייעץ עם רופא המטפל.
ניתן לסייע לאיזון לחץ דם על ידי טיפול ברפלקסולוגיה ודיקור – לא במקום נטילת תרופות!