בקיץ וגם בחורף חשוב לשמור על שתייה מרובה – וכדי לשמור על עניין בפה ניתן ומומלץ לגוון בין מים ותה למיצים טבעיים סחוטים טרי או שייקים (לא קר מדי!).
בהמשך הסבר על פירות והסיבות (מעבר לטעם המתוק…) למה הם כדאים לנו.
אכילת פרי דורשת כמות מועטה של אנרגיה לעיכול ומחזירה את המקסימום לגוף – הפרוקטוז מספק אנרגיה זמינה למוח (משפרת ערנות, זיכרון וכושר לימוד) ולשרירים (יכולת פיזית בזמן פעילות גופנית ויומיומית). הפרי עדיף מחטיף מכיוון שאינו מכיל שומן, מהווה מקור למים, ומכיל ויטמינים, סיבים, פיטוכימיקלים (נוגדי חמצון המחזקים את מערכת החיסון ונותנים לפרי את צבעו). מומלץ לאכול אותם על קיבה ריקה (ולא כקינוח) על מנת לעכל ביעילות ולמנוע תסיסתם בקיבה.
בתפיסה הסינית, פירות בד"כ בעלי אנרגיה קרירה, ומכילים נוזלים ומתיקות המזינה את נוזלי הגוף – לכן הם מזינים ומקררים ומומלצים בקיץ (מכילים הרבה מים).
ייתכן ויש לכם פירות אהובים – אך תנסו לגוון ולאכול לפי צבעים:
אדום למלחמה בסרטן ובמחלות לב.
כתום לחיזוק מערכת החיסון ולמלחמה בסרטן.
לבן לשמירה על בריאות הלב וכלי הדם, למלחמה בחיידקים ודלקות.
סגול למלחמה בתהליכי חמצון מזיקים והאטת הזדקנות.
ירוק לשמירה על הראייה ולחיזוק העצמות.
אבוקדו
מוצאו של האבוקדו לפני כ-8,000 שנה בדרום ומרכז אמריקה, שמו
ניתן על ידי האצטקים, והוא הגיע לעולם דרך הספרדים הכובשים.
פרי האבוקדו מגיע לשיאו בחורף ומפתח את הפוטנציאל התזונתי שלו
לאחר שנקטף מהעץ (ומבשיל בטמפרטורת חדר).
האבוקדו מכיל שומן בלתי רווי החיוני לגוף (השומן הבריא המאזן
כולסטרול ומונע תהליכי חמצון),
נוגד החמצון ויטמין E ,
ויטמיני ABC, ויטמין K החשוב
לקרישת הדם ולחיזוק העצמות, הוא טוב לעיניים כי מכיל לוטאין, מכיל חלבון מלא המומלץ
לצמחונים (כל חומצות האמינו החיוניות), ואשלגן (יותר מלבננה!) החשוב לתפקוד
השרירים, לחץ הדם ולקצב הלב. הוא דל נתרן, מתאים לבעלי נטייה למחלות לב, כולסטרול
וטריגליצרידים. הוא מכיל חומצה פולית
וסיבים התורמים לתחושת שובע ומגינים מסוכרת, סרטן (מקורות שונים ציינו סרטן המעי
הגס, הקיבה, הלבלב, השד וצוואר הרחם), ומחלות לב.
לעץ אין יכולת האבקה עצמית, הוא חייב עץ סמוך לו, ואפילו הפירות צומחים בזוגות. מייחסים
לו סגולות לפוריות הגבר והאשה.
מבחינת הרפואה הסינית הוא מחזק דם ויין, משפיע על הקיבה ומלחלח
מעי גס וריאות (מומלץ לעצירות), מזין את הכבד, בעל אנרגיה מתוקה ומקרר, ומומלץ
לנשים מניקות.
טיפ:
מומלץ כטיפול לעור יבש.
אבטיח
מוצאו של האבטיח הוא מאפריקה אך הוא הוזכר במקרא וידוע ממצרים העתיקה לפני 5,000 שנה.
האבטיח מורכב מכ-90% מים, ולמרות מתיקותו מכיל כ-6% סוכר ממשקלו. מכיל ויטמין C, A, 6B, 5B, 3B,1B, אשלגן ומגנזיום. מפחית סיכוי לסרטן – עשיר בפיטוקלים נוגדי חמצון בעיקר ליקופן ובטא-קרוטן (הבסיס לויטמין A). ליקופן מפחית סיכון לסרטן בלוטת הערמונית, ריאות, קיבה, לבלב, מעי גס, ושט, שד וצוואר הרחם. ליקופן גם מונע מכולסטרול "רע" LDL להתחמצן וכך מגן על הלב וכלי הדם. ליקופן מגן על העיניים ועל תפקודי המוח, ומפחית את הפגיעה שנגרמת לעור מקרינת UV מהשמש.
מבחינת הרפואה הסינית האבטיח מקרר, מלחלח מעיים, מטפל בכאב גרון, מטהר חום ומשתן – אך לא מומלץ במצבי שלשול או השתנה תכופה.
טיפ:
לכאב ראש HANGOVER מומלץ לאכול אבטיח טרי.חליטת תה מקליפות אבטיח מיובשות מומלצת למצבי לחץ דם גבוה, ודלקת כליות.
מטפל ב: בעיות במתן שתן, כאב גרון.
אגס
מוצא האגס מאזור הקווקווז בתקופות פרה היסטוריות, משם התפשט לאירופה, ונאכל עוד בימי המלכות היוונית והרומית.
האגס מכיל אשלגן, אבץ (המסייע לנטרל רדיקלים חופשיים הגורמים לנזק חמצוני) ומגנזיום. עשיר בסיבים תזונתיים (כמו 2 בננות, או 4 כוסות חסה!) ולכן מסייע לעיכול ואף להוצאת חומרים מסרטנים מהמעי הגס, דל בסוכר ובעל אינדקס גליקמי נמוך (מעלה בצורה מתונה את רמת הסוכר בדם). מכיל פיטוכימיקלים מגנים על העין מקטרקט וניוון הרשתית.
מבחינת הרפואה הסינית האגס מלחלח את הריאות ומוציא ליחה, מייצר נוזלים, לכן מסייע בקשיי מתן שתן, עצירות, שיעול יבש.
מומלץ לסובלים מלחץ דם גבוה וממחלות לב, בעיות בכבד, בכליות ובכיס המרה.
טיפ:
לכאבי גרון להשרות אגסים בחומץ, לסחוט בבלנדר ולשתות.ל קשיים או כאבים בהשתנה מומלצת חליטה מקליפות אגס מיובשות. להקלה על שיעול יבש, לקלף אגס ולאדות אותו. לאכול כשרך.
מומלץ כטיפול בשלשול.
אוכמניות
האוכמניות עשירות בנוגדי חמצון ואנתוציאנינים (הפיגמנטים שנותנים לפרי את צבעו ואת תכונותיו הבריאותיות) ולכן מסייעות להאטת תהליכי הזדקנות. הן עוזרות לחיזוק כלי דם שבירים, להקלה על בעיות טחורים ודליות רגליים, מסייעות בעצירת שטפי דם פנימיים, מרגיעות דלקות, מקלות על סימפטומים של מחלות פרקים, עוזרות במניעה ובטיפול בגלאוקומה, מסייעות נגד התפתחות האלצהיימר, מועילות למניעה ולטיפול בשבץ מוחי, יעילות למקרי שלשול או עצירות.
אננס
האננס מזרז עיכול ומעודד השתנה.
טיפ:
מטפל ב: בצקות, קלקול קיבה.
אפרסק
האפרסק בן מעל 4,000 שנה, מוצאו בסין אך עם הזמן התגלגל לפרס ומשם שמו העברי. אלכסנדר מוקדון הביא את האפרסק מפרס ליוון ומשם התפשט לאירופה השמשית. לאמריקה הגיע באמצעות הספרדים.האפרסק מופיע במשנה ובתלמוד, היה קיים בארץ מאות שנים לפני הספירה כפרי מאכל טרי ומיובש, ובגלעיניו השתמשו למטרות רפואיות.
פרי האפרסק מכיל קרוטן (שבגוף הופך לוויטמין A) – ויותר ככל שכתום יותר החיוני לראיה תקינה וגם פיטוכימיקלים המגינים מפני קטרקט וניוון רשתית העין. האפרסק מכיל אשלגן וברזל, ובוויטמין C ו-3B, נוגדי חמצון. למרות מתיקותו אינו עתיר קלוריות.
מבחינת הרפואה הסינית האפרסק מווסת צ'י, מלחלח את הריאות ואת המעיים, מרגיע שיעול ומפחית הזעת יתר.
טיפ:
מומלץ אפרסק טרי לסובלים מלחץ דם גבוה. מומלץ אפרסק מאודה לטיפול בשלשול ובאסטמה.
אפרסמון
עשיר בויטמין A ואשלגן.
מבחינת הרפואה הסינית מחזק ריאות ומעי גס, לב. האפרסמון בעל תכונות כיווץ ולכן מומלץ לטיפול בשלשול, מפיג ליחה ומכייח.
טיפ:
מטפל ב: כאבי בטן, שלשול, שיהוקים, טחורים.
אשכולית
עשירה בויטמין C ואשלגן.
מבחינת הרפואה הסינית מטפלת בקלקול קיבה, מרגיעה בחילות.
טיפ:
מטפל ב: ריח רע מהפה , קלקול קיבה.
אסורה לנוטלי סטטינים!
בננה
מוצא הבננה כבר לפני אלפי שנים בדרום-מזרח אסיה. משם לפני יותר מאלף ומאתיים שנה הובאה בידי ערבים לאגן הים התיכון ולאפריקה הטרופית, וכעבור כמה מאות שנים הספרדים הביאו את הבננה ליבשת אמריקה.
הבננה עשירה בויטמין A החיוני לבריאות העור, ויטמין B6 (מרגיע את מערכת העצבים), ויטמין C, סידן, מגנזיום, זרחן, ברזל (מומלצת לאנמיים) ובאשלגן ולכן מסייעת במניעת לחץ דם גבוה. האשלגן משפר יכולות קוגניטיביות וכושר למידה. 3 סוגי הסוכר בה (סוכרוזה, פרוקטוזה, גלוקוזה) נותנים אנרגיה מיידית. היא מסייעת בהגמשת שרירים ובהקלה על התכווצויות. מכילה טריפטופן המומר בגוף לסרוטונין (מוליך עצבי) המשפר את מצב הרוח וחשוב לתחושת השובע. בשל תכולת הסיבים הגבוהה בה מזרזת פעולת מעיים תקינה ומומלצת במקרי עצירות. מרגיעה צרבת (מכילה נוגדי חומצה).
מבחינת הרפואה הסינית הבננה מלחלחת ריאות וטובה ליובש בגרון – אך לא מומלצת במצבי צינון או ליחה, מלחלחת מעיים ומנקה אותם מרעלים, טובה לסובלים מלחץ דם גבוה, מקררת ומורידה חום.
טיפ:
לסובלים מלחץ דם גבוה לשתות 2 כפות חליטת קליפת בננה 3 פעמים ביום.
לכאב ראש HANGOVER מומלץ לשתות ספל חליטת תה מקליפות 2 בננות.
לטיפול בטחורים לאכול 2 בננות שאודו בקליפתן פעמיים ביום על קיבה ריקה.
מטפל ב: עצירות, שלשול, לחץ דם גבוה, כיב קיבה, טחורים.
גויאבה
עשירה בויטמין C, ויטמין A, ויטמיני B, סידן ברזל ופקטין (שלוכד כולסטרול הנמצא בעורקים).
נתפסת כמכווצת.
טיפ:
לעצירת שלשול חריף לאכול גויאבות שרוסקו ובושלו במים עד רתיחה.
מטפל ב: סוכרת, טחורים, דימום, אקזמה, גירודים ופריחה. יש לרחוץ אזורים נגועים בנוזלי הפרי פעמיים ביום.
דובדבנים
עשירים בנוגדי חמצון – ביופלבנואידים, פלבנואידים ואנתוציאנינים (פיגמנטים). הדובדבן תורם לבריאות הלב, מקל על בעיות פרקים, מסייע בהגנה מסרטן ודלקות. עשירים במלטונין, יכול לסייע לנדודי שינה. מגינים על השיניים מעששת. מכילים סיבים תזונתיים, ויטמין C, ויטמין A (בטא קרוטן) המסייע בשיקום רקמות העור ושיפור הראייה, עשירים באשלגן העוזר לתפקוד השרירים והעצבים, אנזימים המייצרים אנרגיה, דלים בנתרן (מצויין לסובלים מיתר לחץ דם), ברזל, סידן. מכילים חומצות שומן המשמשות לאיזון הורמונלי ולהרגעת מערכת העצבים.
מבחינת הרפואה הסינית מחזקים ומניעים דם ואנרגיה, מחממים קור בגפיים, מווסתים מערכת עיכול וכבד. הדבדבן מומלץ לחיזוק מערכת החיסון וראייה, לסובלים מדלקות חוזרות ונשנות בדרכי הנשימה ולבעלי נטייה לצבירת נוזלים בגוף, כיוון שהוא מעודד הזעה והשתנה.
טיפ:
מטפל ב: הירדמות הרגליים והידיים, שיגדון (GOUT) ושיגרון קר, יתר לחץ דם.
זית
מבחינת הרפואה הסינית שמן זית מחזק כיס מרה, זיתים מחזקים קיבה וראות.
טיפ:
לסובלים מלחץ דם מומלץ לשתות חליטה מעלי זית.
לכאבי גרון יש ללעוס לאט זיתים.
חמוציות
טיפ:
שתיית 2 כוסות מיץ חמוציות (CRANBERRIES) ביום יכולה למנוע התפתחות כיבים בקיבה על רקע חיידקי (אולקוס).
ידוע כי שתיית המיץ יעיל במניעת הצמדות חיידקים למשטח השן ולמערכת השתן, ואף כטיפול בדלקת דרכי השתן.
לימון
לימון עשיר בסידן וויטמין C. לא מומלץ לסובלים מחומציות יתר בקיבה ומאולקוס.
ללימון תכונות כיווץ חזקות ולכן יכול לטפל בדליפת שתן, הזעה, פליטת זרע, שלשול. מטפל בשיעול ליחתי וכאבי גרון, מפחית רמת סוכר בדם ומונע הסתיידות עורקים ע"י מניעת שקיעתם של מלחי סידן בדפנות כלי הדם.
מבחינת הרפואה הסינית הלימון מטהר רעלים ומנקה דם, מחטא עור.
טיפ:
מטפל ב: קלקול קיבה, סוכרת, דלקת הגרון, שיעול עם ליחה. לא מומלץ לסובלים מדלקת או כיבים בקיבה במעיים, או חומציות יתר בקיבה.
ליצ'י
מבחינת הרפואה הסינית מעודד זרימת צ'י, נוגד כאבים, מחזק כבד וטחול, מפיק נוזלים.
טיפ:
מטפל ב: כאבי בטן, שלשול.
מלון
מוצאו של הירק כנראה מאפריקה הטרופית, ומשם נדד להודו ולאוסטרליה. המלון מכיל מעל 90% מים, אשלגן, בטא קרוטן, חומצה פולית, ויטמין A (החיוני לבריאות העור), ויטמין C.
מבחינת הרפואה הסינית מחזק כליות ומשתן, מפעיל קיבה ומסייע במצבי עצירות, ומטהר חום (מקרר).
מנגו
מוצא המנגו בצפון הודו לפני יותר מ-4,000 שנה. מהודו עבר המנגו לדרום מזרח אסיה ומאוחר יותר לאפריקה הטרופית, ליבשת אמריקה, ובייחוד לברזיל. למנגו השפעה טובה על דרכי העיכול, עשיר בוויטמין A, וויטמין C.
מבחינת הרפואה הסינית המנגו משתן, מחזק קיבה ומקל על בחילות והקאות, מטפל בשיעול יבש.
טיפ:
לעצירת דימום מהחניכיים מומלץ לאכול מנגו בבוקר ובערב. אכילת מנגו תגביר ייצור חלב אם.
מנדרינה / קלמנטינה
עשירה בויטמין C.
מבחינת הרפואה הסינית מלחלחת ריאות, מקלה על שיעול יבש, מחזקת טחול, ריאות, כליות וקיבה.
טיפ:
מטפל ב: קושי בהשתנה, הקאות, שיהוק, גודש בחזה.
משמש
מוצא המשמש כנראה בסין (ידוע בתרבות יפן וסין כבר לפני 4,000 שנה). משם עבר למרכז אסיה, לארמניה, וממנה במאה הראשונה לאימפריה הרומית.
משמש עשיר בוויטמין A (בטא קרוטן החיוני לראייה, ומונע מכולסטרול "רע" LDL להתחמצן ובכך מפחית סיכון לשקיעתו בעורקים ולחסימתם), ויטמין C, חומצה פולית, סיבים תזונתיים (המסייעים לעיכול) ברזל, אבץ, ואשלגן. מכיל חומרים דמוי כולסטרול המורידים את ספיגתו בדם. בטא קרוטן גם מונע מרדיקלים חופשיים לפגוע בעדשת העין, פיטוכימיקלים מגנים על העין מקטרקט וניוון הרשתית.
מבחינת הרפואה הסינית המשמש מלחלח ריאות, משתן, מחזק את נוזלי הגוף והצ'י, ומומלץ לאנמיים.
טיפ:
מומלץ לאכול ממש לטיפול בעור הפנים, ולשלב אותו במסכות מזינות.
מטפל ב: אסטמה, שיעול, כאב גרון, עצירות.
ענבים
הגפן ידוע כגידול עתיק בן כ-6,000 שנה. מוצאו כנראה בתורכיה ובקווקווז, ומשם התפשט לאירופה והודו. לאחר ההפצה בתרבויות היוונים והרומאים, ספנים פורטוגלים וספרדים העבירו את הגפן לאמריקה. בארץ קיים אלפי שנים, ומוזכר רבות בתנ"ך גם בשל חלקו בטקסים דתיים.
הענבים עשירים בקלוריות ולכן מהווים ספקי אנרגיה מיידית, אך לא מומלצים לבעלי משקל עודף.
נוגד החמצון רסרבטול הנמצא בקליפת הענב מפחית סיכון למחלות לב וכלי דם, סיכון להווצרות קרישי דם ומפחית שקיעת כולסטרול "רע" בעורקים. עשירים בפיטונוטריאנטים, נוגדי חמצון הנמצאים בבשר הפרי, בקליפה וגם בגרעינים. בענבים אדומים קיימים גם פלבנואידים המגנים על הגוף מרעלים שונים, סיבוכי סכרת, וסוגי סרטן שונים.
מבחינת הרפואה הסינית ענבים מנקים את הדם, משתנים ולכן מומלצים לסובלים מבצקות והזעת לילה, מחזקים עצמות אך מחלישים ראייה באכילת יתר.
ענבים אדומים וצימוקים שחורים מחזקי דם (מומלצים לסובלים מאנמיה), מאזנים כבד וכליות, מטפלים בהזעות לילה.
טיפ:
לעידוד השתנה והקלת השתנה לסחוט מיץ מענבים טריים, להוסיף כמות שווה של מים ולשתות פעם ביום. מטפל ב: שיעול, הזעת לילה, בצקות.
ערמונים
עשירים בסיבים תזונתיים.
מבחינת הרפואה הסינית מחזקים אנרגיה כללית, מאזנים קיבה, כליות וטחול
טיפ:
להשתנה מרובה לאכול ערמונים מיובשים אפויים.
מטפלים ב: קיבה עצבנית.
פפאיה
עשירה בויטמין C, A, B, סידן, זרחן, ברזל, אשלגן וחומצה פולית.
מכילה אנזים מפרק חלבונים המסייע לעיכול ולכן מומלצת לסובלים מגזים.
מבחינת הרפואה הסינית מחזקת מערכת עיכול, טחול וקיבה, מקלה על כאבים כלליים ובעיקר כאבי בטן (ואף נלחמת בתולעים ופרזיטים), מייבשת ליחה.
טיפ:
מטפל ב: כאבי שגרון, כאבי בטן כולל תולעים במעיים.
פטל
מבחינת הרפואה הסינית מחזק דם, מאזן כבד וכליות. מטפל בהשתנה מרובה, אימפוטנציה, משפרים ראייה.
חליטת עלי פטל מזרזת ייצור חלב אם, מפסיקה דימום.
פסיפלורה
מוצא הפסיפלורה בברזיל. מכילה ויטמין C, ויטמין A, 1B, 3B, אשלגן, ברזל, זרחן וסידן.
מסייעת במצבי סטרס (משפרת מצב רוח), ידועה כמעוררת תאווה, מרגיעה מערכת עצבים ומרפה שרירים, משככת כאבים.
טיפ:
מסייעת לעיכול.
קוקוס
ממריץ תפקוד לב, וכך מטפל בבצקות הנגרמות עקב אי ספיקת לב.
טיפ:
מטפל ב: בצקות, הקאות, עצירות, תולעים. בשר הקוקוס מעודד השתנה.
קיווי
מוצא הקיווי בסין אך ניו זילנד טיפחה אותו כגידול מסחרי לשיווק עולמי.
עשיר מאוד בויטמין C, ברזל, סידן, זרחן ואשלגן. מכיל אנזים מפרק חלבונים המסייע לעיכול ולכן מומלץ לסובלים מגזים.
מבחינת הרפואה הסינית מנקה את הכבד, מחזק מערכת חיסון.
טיפ:
מסייע לעיכול, מטפל בגזים.
קרמבולה (פרי כוכב)
מוצא הקרמבולה באינדונזיה. מכיל סידן, זרחן, ברזל, נתרן, אשלגן, ויטמין A, ויטמין B, ויטמין C.
מבחינת הרפואה הסינית מוריד חום, מפיק נוזלים, מנטרל רעלים, מעודד השתנה, מקל על שיעול וכאבי גרון, כיבים בפה.
טיפ:
להקלה על טחורים יש לאכול פעמיים ביום על בטן ריקה. מטפל ב: שיעול, חום מהצטננות, כאבי שיניים, אבנים בכליות.
רימון
עשיר בנוגדי חמצון מסוג אנתוציאנינים הנלחמים ברדיקלים החופשיים, מעכבים את סיבוכי הסכרת (בכליות ובעיניים), מנקים את כלי הדם מהפלאק הטרשתי המצבר עליהם, מפחיתים את רמת החמצון של הכולסטרול הרע LDL ואת הדבקותו לדפנות כלי הדם, מורידים את לחץ הדם הסיסטולי וכך מגינים על הלב וכלי הדם.
שזיף
קיימים שני זני שזיף נפוצים למאכל, השונים במוצאם ובהרכב הגנטי. מוצא השזיף האירופי (שהוא הנפוץ בעולם) כנראה בקווקאז, ועציו עמידים מאוד לקור. מוצא השזיף היפני בסין, הוא הובא רק במאה ה16 ליפן, משם הועבר למערב במאה ה19 תחילה לארצות-הברית ואחר-כך לאפריקה ולארגנטינה. השזיף היפני מותאם לאקלים חם יותר. השזיף הדמשקאי מוזכר במשנה ובתלמוד וגידולו בארץ כנראה התחיל בארץ בימי בית שני.
השזיף עשיר באשלגן ובברזל, בוויטמין A ובוויטמין 3B. כבר בימי קדם היה לשזיפים האירופיים שימוש רפואי כתרופה טבעית לזירוז פעולת המעיים. לא מומלץ לסובלים מבריחת סידן.
מבחינת הרפואה הסינית מחזק ומטפל בכבד ובכליות, מייצר נוזלים ומטפל בעצירות.
טיפ:
מומלץ לסובלים מעצירות, קשיים בעיכול וגזים.
שסק
מוצא השסק בדרום-מזרח סין, ומשם עבר לדרום יפן, השסק זקוק לאקלים סובטרופי עד קריר.
השסק מכיל סידן ועשיר באשלגן וויטמין A, לכן מומלץ לסובלים מבעיות ראייה.
מבחינת הרפואה הסינית מלחלח ריאות ועוזר לשיעול יבש ולדלקת ריאות, מקל על עצירויות, מחזק כבד.
תאנה – טרייה
מוצא התאנה באגן הים התיכון (ישראל, איטליה, טורקיה, מצרים ויוון). לפחות בת 4,000, הוזכרה בתנ"ך.
קלה לעיכול, עשירה בסיבים תזונתיים, אשלגן (שומר על לחץ דם תקין), סידן (שומר על העצמות) וברזל. עשירה בפחמימות וסוכרים פשוטים, דלת שומן. מכילה נוגדי חמצון (גם בדבלים!).
התאנה עשירה בחומצה אוקסאלית שעלולה לגרום לאבנים בכליות – לא להגזים באכילה!
מנקה מעיים, פותרת עצירות ומקלה על טחורים. נתפסת כמעוררת תשוקה (הרמב"ם האמין כי מחזקת גם כוח גברא).
מבחינת הרפואה הסינית מאזנת טחול, ריאות ומעי גס, מנטרלת רעלים, מלחלחת ריאות ומקלה על גרון יבש ושיעול יבש וגם ליחתי.
הרמב"ם האמין כי חלב תאנה בשלה מסייעת להגלדת פצעים פתוחים וריכוך יבלות.
טיפ:
לעצירות לבשל במים שזיפים מיובשים ותאנים מיובשות. לאכול את הפירות עם מי הבישול.
מטפל ב: כאב גרון, שלשול, עצירת, טחורים, דיזינטריה, דלקת מעיים.
תות
הצמח הוכנס לאירופה בימי הביניים מאמריקה הדרומית וכיום הוא נפוץ בכל העולם. לארץ הגיע התות עם ראשית ההתיישבות היהודית.
התות מורכב מ-80% מים ומכיל ויטמין C.
מבחינת הרפואה הסינית התות מייצר נוזלים ומטפל בקשיי השתנה, מלחלח ריאות ומוציא ליחה, מטפל בשיעול יבש וצרידות, מחזק טחול, ומסייע לכאב ראש HANGOVER.
טיפ:
לשיעול יבש מתמשך לאדות כוס תותים עם מעט סוכר ולאכול 3 פעמים ביום.
מיץ מתותים טריים בבוקר ובערב יקל על צרידות.
לטיפול בקשיי השתנה לשתות 3 פעמים ביום מיץ מתותים טריים שעורבב עם מים קרים.
תמר
מטפל ב: בטן חלשה, עצבנות, היסטריה, פרכוסים.
מבחינת הרפואה הסינית התמר מחזקת טחול וקיבה, מחזקת דם ואנרגיה, נוגדת רעלים.
טיפ:
למחלימים ממחלה ארוכה יש לבלוע כפית ריבת תמר עם מים חמים.
תפוח
מפחית את הסיכון לסרטן המעי הגס ולמחלות לב, מפחית כולסטרול. מכילים ויטמין C, ויטמין K.
מכיל כמות גבוהה של פיטוכימיקלים (נוגדי חמצון),
סיבים תזונתיים ובעיקר סיבים מסיסים כמו הפקטין
(תורמים להורדת רמות הכולסטרול בדם, לאיזון רמת הסוכר בדם, להסדרת היציאות, לסילוק חומרים קרצינוגניים מהמעי ולהגברת תחושת השובע).
ברפואה הסינית התפוח מלחח ותומך בריאות (טוב לעור ולמערכת החיסון, סילוק ליחה), מחזק את המעיים (טוב לעצירות ולעצירת שלשול), מנקה רעלים ומאזן את הכבד (בעיקר תפוח ירוק), ומחזק את הלב. מומלץ ליתר לחץ דם.