בקיץ גם בחורף חשוב לשמור על שתייה מרובה – וכדי לשמור על עניין בפה ניתן ומומלץ לגוון בין מים ותה למיצים טבעיים סחוטים טרי.
להלן הסבר על פירות והסיבות (מעבר לטעמם המתוק…) למה הם כדאים לנו.
אכילת פרי דורשת כמות מועטה של אנרגיה לעיכול ומחזירה את המקסימום לגוף – הפרוקטוז מספק אנרגיה זמינה למוח (משפרת ערנות, זיכרון וכושר לימוד) ולשרירים (יכולת פיזית בזמן פעילות גופנית ויומיומית. הפרי עדיף מחטיף מכיוון שאינו מכיל שומן, מהווה מקור למים, ומכיל ויטמינים, סיבים, פיטוכימיקלים (נוגדי חמצון המחזקים את מערכת החיסון ונותנים לפרי את צבעו).
מומלץ לאכול אותם על קיבה ריקה (ולא כקינוח) על מנת לעכל ביעילות ולמנוע תסיסתם בקיבה.
ייתכן ויש לכם פירות אהובים – אך תנסו לגוון ולאכול לפי צבעים:
אדום למלחמה בסרטן ובמחלות לב.
כתום לחיזוק מערכת החיסון ולמלחמה בסרטן.
לבן לשמירה על בריאות הלב וכלי הדם, למלחמה בחיידקים ודלקות.
סגול למלחמה בתהליכי חמצון מזיקים והאטת הזדקנות.
ירוק לשמירה על הראייה ולחיזוק העצמות.
אבוקדו
מוצאו של האבוקדו לפני כ-8,000 שנה בדרום ומרכז אמריקה, שמו
ניתן על ידי האצטקים, והוא הגיע לעולם דרך הספרדים הכובשים.
פרי האבוקדו מגיע לשיאו בחורף ומפתח את הפוטנציאל התזונתי שלו
לאחר שנקטף מהעץ (ומבשיל בטמפרטורת חדר).
האבוקדו מכיל שומן בלתי רווי החיוני לגוף (השומן הבריא המאזן
כולסטרול ומונע תהליכי חמצון),
נוגד החמצון ויטמין E ,
ויטמיני ABC, ויטמין K החשוב
לקרישת הדם ולחיזוק העצמות, הוא טוב לעיניים כי מכיל לוטאין, מכיל חלבון מלא המומלץ
לצמחונים (כל חומצות האמינו החיוניות), ואשלגן (יותר מלבננה!) החשוב לתפקוד
השרירים, לחץ הדם ולקצב הלב. הוא דל נתרן, מתאים לבעלי נטייה למחלות לב, כולסטרול
וטריגליצרידים. הוא מכיל חומצה פולית
וסיבים התורמים לתחושת שובע ומגינים מסוכרת, סרטן (מקורות שונים ציינו סרטן המעי
הגס, הקיבה, הלבלב, השד וצוואר הרחם), ומחלות לב.
לעץ אין יכולת האבקה עצמית, הוא חייב עץ סמוך לו, ואפילו הפירות צומחים בזוגות. מייחסים
לו סגולות לפוריות הגבר והאשה.
מבחינת הרפואה הסינית הוא מחזק דם ויין, משפיע על הקיבה ומלחלח
מעי גס וריאות (מומלץ לעצירות), מזין את הכבד, בעל אנרגיה מתוקה ומקרר, ומומלץ
לנשים מניקות.
טיפ:
מומלץ כטיפול לעור יבש.
אבטיח
מוצאו של האבטיח הוא מאפריקה אך הוא הוזכר במקרא וידוע ממצרים העתיקה לפני 5,000 שנה.
האבטיח מורכב מכ-90% מים, ולמרות מתיקותו מכיל כ-6% סוכר ממשקלו. מכיל ויטמין C, A, 6B, 5B, 3B,1B, אשלגן ומגנזיום. מפחית סיכוי לסרטן – עשיר בפיטוקלים נוגדי חמצון בעיקר ליקופן ובטא-קרוטן (הבסיס לויטמין A). ליקופן מפחית סיכון לסרטן בלוטת הערמונית, ריאות, קיבה, לבלב, מעי גס, ושט, שד וצוואר הרחם. ליקופן גם מונע מכולסטרול "רע" LDL להתחמצן וכך מגן על הלב וכלי הדם. ליקופן מגן על העיניים ועל תפקודי המוח, ומפחית את הפגיעה שנגרמת לעור מקרינת UV מהשמש.
מבחינת הרפואה הסינית האבטיח מקרר, מלחלח מעיים, מטפל בכאב גרון, מטהר חום ומשתן – אך לא מומלץ במצבי שלשול או השתנה תכופה.
טיפ:
לכאב ראש HANGOVER מומלץ לאכול אבטיח טרי.חליטת תה מקליפות אבטיח מיובשות מומלצת למצבי לחץ דם גבוה, ודלקת כליות.
מטפל ב: בעיות במתן שתן, כאב גרון.
אגס
מוצא האגס מאזור הקווקווז בתקופות פרה היסטוריות, משם התפשט לאירופה, ונאכל עוד בימי המלכות היוונית והרומית.
האגס מכיל אשלגן, אבץ (המסייע לנטרל רדיקלים חופשיים הגורמים לנזק חמצוני) ומגנזיום. עשיר בסיבים תזונתיים (כמו 2 בננות, או 4 כוסות חסה!) ולכן מסייע לעיכול ואף להוצאת חומרים מסרטנים מהמעי הגס, דל בסוכר ובעל אינדקס גליקמי נמוך (מעלה בצורה מתונה את רמת הסוכר בדם). מכיל פיטוכימיקלים מגנים על העין מקטרקט וניוון הרשתית.
מבחינת הרפואה הסינית האגס מלחלח את הריאות ומוציא ליחה, מייצר נוזלים, לכן מסייע בקשיי מתן שתן, עצירות, שיעול יבש.
מומלץ לסובלים מלחץ דם גבוה וממחלות לב, בעיות בכבד, בכליות ובכיס המרה.
טיפ:
לכאבי גרון להשרות אגסים בחומץ, לסחוט בבלנדר ולשתות.ל קשיים או כאבים בהשתנה מומלצת חליטה מקליפות אגס מיובשות. להקלה על שיעול יבש, לקלף אגס ולאדות אותו. לאכול כשרך.
מומלץ כטיפול בשלשול.
אוכמניות
האוכמניות עשירות בנוגדי חמצון ואנתוציאנינים (הפיגמנטים שנותנים לפרי את צבעו ואת תכונותיו הבריאותיות) ולכן מסייעות להאטת תהליכי הזדקנות. הן עוזרות לחיזוק כלי דם שבירים, להקלה על בעיות טחורים ודליות רגליים, מסייעות בעצירת שטפי דם פנימיים, מרגיעות דלקות, מקלות על סימפטומים של מחלות פרקים, עוזרות במניעה ובטיפול בגלאוקומה, מסייעות נגד התפתחות האלצהיימר, מועילות למניעה ולטיפול בשבץ מוחי, יעילות למקרי שלשול או עצירות.
אננס
האננס מזרז עיכול ומעודד השתנה.
טיפ:
מטפל ב: בצקות, קלקול קיבה.
אפרסק
האפרסק בן מעל 4,000 שנה, מוצאו בסין אך עם הזמן התגלגל לפרס ומשם שמו העברי. אלכסנדר מוקדון הביא את האפרסק מפרס ליוון ומשם התפשט לאירופה השמשית. לאמריקה הגיע באמצעות הספרדים.האפרסק מופיע במשנה ובתלמוד, היה קיים בארץ מאות שנים לפני הספירה כפרי מאכל טרי ומיובש, ובגלעיניו השתמשו למטרות רפואיות.
פרי האפרסק מכיל קרוטן (שבגוף הופך לוויטמין A) – ויותר ככל שכתום יותר החיוני לראיה תקינה וגם פיטוכימיקלים המגינים מפני קטרקט וניוון רשתית העין. האפרסק מכיל אשלגן וברזל, ובוויטמין C ו-3B, נוגדי חמצון. למרות מתיקותו אינו עתיר קלוריות.
מבחינת הרפואה הסינית האפרסק מווסת צ'י, מלחלח את הריאות ואת המעיים, מרגיע שיעול ומפחית הזעת יתר.
טיפ:
מומלץ אפרסק טרי לסובלים מלחץ דם גבוה. מומלץ אפרסק מאודה לטיפול בשלשול ובאסטמה.
אפרסמון
עשיר בויטמין A ואשלגן.
מבחינת הרפואה הסינית מחזק ריאות ומעי גס, לב. האפרסמון בעל תכונות כיווץ ולכן מומלץ לטיפול בשלשול, מפיג ליחה ומכייח.
טיפ:
מטפל ב: כאבי בטן, שלשול, שיהוקים, טחורים.
אשכולית
עשירה בויטמין C ואשלגן.
מבחינת הרפואה הסינית מטפלת בקלקול קיבה, מרגיעה בחילות.
טיפ:
מטפל ב: ריח רע מהפה , קלקול קיבה.
אסורה לנוטלי סטטינים!
בננה
מוצא הבננה כבר לפני אלפי שנים בדרום-מזרח אסיה. משם לפני יותר מאלף ומאתיים שנה הובאה בידי ערבים לאגן הים התיכון ולאפריקה הטרופית, וכעבור כמה מאות שנים הספרדים הביאו את הבננה ליבשת אמריקה.
הבננה עשירה בויטמין A החיוני לבריאות העור, ויטמין B6 (מרגיע את מערכת העצבים), ויטמין C, סידן, מגנזיום, זרחן, ברזל (מומלצת לאנמיים) ובאשלגן ולכן מסייעת במניעת לחץ דם גבוה. האשלגן משפר יכולות קוגניטיביות וכושר למידה. 3 סוגי הסוכר בה (סוכרוזה, פרוקטוזה, גלוקוזה) נותנים אנרגיה מיידית. היא מסייעת בהגמשת שרירים ובהקלה על התכווצויות. מכילה טריפטופן המומר בגוף לסרוטונין (מוליך עצבי) המשפר את מצב הרוח וחשוב לתחושת השובע. בשל תכולת הסיבים הגבוהה בה מזרזת פעולת מעיים תקינה ומומלצת במקרי עצירות. מרגיעה צרבת (מכילה נוגדי חומצה).
מבחינת הרפואה הסינית הבננה מלחלחת ריאות וטובה ליובש בגרון – אך לא מומלצת במצבי צינון או ליחה, מלחלחת מעיים ומנקה אותם מרעלים, טובה לסובלים מלחץ דם גבוה, מקררת ומורידה חום.
טיפ:
לסובלים מלחץ דם גבוה לשתות 2 כפות חליטת קליפת בננה 3 פעמים ביום.
לכאב ראש HANGOVER מומלץ לשתות ספל חליטת תה מקליפות 2 בננות.
לטיפול בטחורים לאכול 2 בננות שאודו בקליפתן פעמיים ביום על קיבה ריקה.
מטפל ב: עצירות, שלשול, לחץ דם גבוה, כיב קיבה, טחורים.
גויאבה
עשירה בויטמין C, ויטמין A, ויטמיני B, סידן ברזל ופקטין (שלוכד כולסטרול הנמצא בעורקים).
נתפסת כמכווצת.
טיפ:
לעצירת שלשול חריף לאכול גויאבות שרוסקו ובושלו במים עד רתיחה.
מטפל ב: סוכרת, טחורים, דימום, אקזמה, גירודים ופריחה. יש לרחוץ אזורים נגועים בנוזלי הפרי פעמיים ביום.
דובדבנים
עשירים בנוגדי חמצון – ביופלבנואידים, פלבנואידים ואנתוציאנינים (פיגמנטים). הדובדבן תורם לבריאות הלב, מקל על בעיות פרקים, מסייע בהגנה מסרטן ודלקות. עשירים במלטונין, יכול לסייע לנדודי שינה. מגינים על השיניים מעששת. מכילים סיבים תזונתיים, ויטמין C, ויטמין A (בטא קרוטן) המסייע בשיקום רקמות העור ושיפור הראייה, עשירים באשלגן העוזר לתפקוד השרירים והעצבים, אנזימים המייצרים אנרגיה, דלים בנתרן (מצויין לסובלים מיתר לחץ דם), ברזל, סידן. מכילים חומצות שומן המשמשות לאיזון הורמונלי ולהרגעת מערכת העצבים.
מבחינת הרפואה הסינית מחזקים ומניעים דם ואנרגיה, מחממים קור בגפיים, מווסתים מערכת עיכול וכבד. הדבדבן מומלץ לחיזוק מערכת החיסון וראייה, לסובלים מדלקות חוזרות ונשנות בדרכי הנשימה ולבעלי נטייה לצבירת נוזלים בגוף, כיוון שהוא מעודד הזעה והשתנה.
טיפ:
מטפל ב: הירדמות הרגליים והידיים, שיגדון (GOUT) ושיגרון קר, יתר לחץ דם.
בתפיסה הסינית, פירות בעלי אנרגיה קרירה, ומכילים נוזלים ומתיקות המזינה את נוזלי הגוף – לכן הם מזינים ומקררים ומומלצים בקיץ (מכילים הרבה מים).
בתאבון לרוויה ולבריאות!
המשך בחלק הבא…