לפי הרפואה הסינית ה"איומים" לבריאות שלנו הם:
- פתוגנים פנימיים – רגשות לא באיזון ( כעס ותסכול, מאניה, דאגה, צער ודכאון, פחד וחרדה).
- חוסר איזון בין עבודה ומנוחה/משחק
- תזונה לא מאוזנת/נכונה/עונתית
- 6 פתוגנים חיצוניים:
- רוח – סימפטומים שמשתנים במהירות כמו רעידות, גירודים, נימול;
- קור – פוגע ביאנג ומזמן סימפטומים נוספים סטגנטיביים – קור בגפיים, פנים חיוורות, הקאות ושלשול, כאבי פרקים;
- חום – חום גבוה, צמאון, הזעה, גזים, עייפות;
- יובש – מכלה את נוזלי הגוף ופוגע בעיקר בריאות, שיעול יבש , עור יבש או שתפיים יבשות, שיער יבש, מיעוט שתן או הזעה, צמא, עצירות;
- לחות – כבד איטי ועקשן באופיו, גורם לגוף להיות פגיע למחלות אחרות, פוגע ביאנג, כאב ראש, גודש בחזה, איטיות, כאבי פרקים, ליחה, לאורך זמן ייתכנו בצקות ואגירת נוזלים, עלייה במשקל;
- אש – מחמירה דלקתיות, הרפס, דימום מהאף, דם בשתן, עיניים אדומות.
בזמן צינון כדאי לאכול ולשתות להוציא פתוגנים: מרקים, אורז, שתייה חמה.
להתלבש טוב ולנוח כדי לעודד הזעה ולתת למערכת החיסון הזדמנות לעבוד ולגוף זמן להחלים.
לרוב חום ולחות מופיעים בקיץ, וקור ורוח מופיעים בחורף ובאביב, אבל ייתכן מצב שהפתוגנים מתערבבים.
בצינון של רוח-קור, לרוב הסימפטומים הם עיטושים, אף גדוש או דולף עם נזלת שקופה מימית, כאב גרון או "גרון מגרד", כאבי שרירים בגוף או כאבי גפיים, שיעול עם מעט ליחה לבנה, צמרמורות וחום ללא הזעה.
כדאי לצמצם בשר, ולאכול מחממים כמו ג'ינגר, שום, בצלים מכל הסוגים, קינמון, הל, ציפורן, ולהמנע מדבש ולימון.
בצינון של רוח-חום, לרוב הסימפטומים אף גדוש או דולף עם נזלת סמיכה צהובה, כאב גרון עם בלוטות לימפה נפוחות, כאבי גפיים וכאב ראש, שיעול עם הרבה ליחה, חום מעט הזעה, צימאון.
כדאי לצמצם בחלבונים (בשר, עוף, דגים וביצים), לצמצם בתבלינים מחממים ומזון מטוגן ושמן, ולשתות תה עם נענע.
המלצות נוספות לטיפול נמצאות כאן
בחורף מערכת החיסון עובדת קשה להגן מפני סביבה רטובה,
קרה ופחות מאווררת שמכילה פתוגנים שרק מחכים להזדמנות לעבור בשמחה בין בני המשפחה,
החברים במסגרות ובעבודה. זה לא שבחורף יש יותר וירוסים וחיידקים מאשר בקיץ,
רק סביבה צפופה סגורה ומחוממת מקלה על ההדבקה (ולדעתי בחורף יש יותר ענייני נשימה ובקחיץ יותר עיכול, אבל מי שואל אותי).
מניעה היא דרך היגיינה – להפטר מטישו משומש,
לשטוף שוב ושוב ידיים (לא רק אחרי שירותים ולפני ארוחות),
להקפיד על מקלחות גם כשקר,
להתעטש ולהשתעל למרפק, לאוורר,
לכבס בובות פרווה ולשטוף צעצועי פלסטיק אחרי ביקור של חברים קטנים,
לצמצם מגע (נישוקים, חיבוקים, לחיצת יד),
ואם מישהו מבני הבית חולה
(בעיקר עם סימפטומים של מערכת הנשימה או העיכול)
להקצות לו מגבת ידיים נפרדת וכמובן לא לחלוק מצעים
(אני אפילו מחליפה מצעים ברגע שההרגשה קצת משתפרת).
לא להתלבש או להלביש חם מידי, הזעת יתר עלולה לגרום להצטננות,
ולא לחמם יותר מדי, גם חיידקים נהנים מסביבה חמה
ומתרבים בה ביעילות – 22-25 מעלות מספיקות וקור אינו גורם למחלות
(רק בפולניה, כמו שאמר רופא הילדים שלנו),
והקפידו לאוורר!
למרות שדווקא כשלא מרגישים טוב לרוב והתיאבון יורד
(או שהגרון כואב, או שמפסידים אנרגיה בהקאות ו/או שלשולים),
כדאי לתדלק ולחזק את מערכת החיסון בנשק האופטימלי ללחימה – הרבה נוזלים,
אנרגיה, חלבונים, ויטמינים, ומינרלים – כדי לא לעכב את ההחלמה.
אגב, בזמן שלשול הוראות משרד הבריאות הן לא להימנע מכלום אלא להמשיך בתזונה רגילה.
באופן אישי אני מפחיתה מזונות קשים לעיכול (מרובי סיבים או לא מבושלים)
ומוסיפה פרוביוטיקה לחיזוק מערכת העיכול.
ויטמין C – פירות הדר (עדיף מנדרינה מתפוז במקרה ויש ליחה במערכת הנשימה),
פלפל אדום, עגבניות, קיווי, תותים, אבוקדו, אפרסק, בננה, גויאבה, דובדבנים, מלון,
מנגו, משמש, פפאיה, פסיפלורה, ברוקולי , גזר, קולורבי, כרוב, עגבניה, תרד.
ויטמין A – ביצים, מוצרי חלב (עדיף להימנע במקרה ויש ליחה במערכת הנשימה),
ירקות כתומים (גזר, בטטה, דלעת), אפרסמון, אפרסק, גויאבה, דובדבנים, מלון,
מנגו, משמש, פפאיה, פסיפלורה, אספרגוס, ברוקולי, חסה, כרוב, תרד.
אבץ – בשר בקר, כבש, עוף והודו, שקדים, אגוזים ובוטנים, ביצים, דגים ופירות-ים, דגנים מלאים, חיטה, שעורה, קטניות, חלב, אגוזים, קטניות, אגס.
ברזל – בשר בקר עוף והודו, דגים, קטניות, (שעועית וגרגרי חומוס), גרעינים,
זרעי דלעת, שומשום וטחינה, קינואה, תפוחי אדמה ותרד, לחם מלא,
ירקות עם עלים ירוקים, ביצים ופירות יבשים, אפרסק, בננה, גויאבה, דובדבנים, משמש,
פפאיה, פסיפלורה, קיווי, ארטישוק ירושלמי, ברוקולי, חסה, סלרי, סלק, עגבניה, קולורבי, תרד.
מזונות שהם פצצת אנרגיה ובריאות – טחינה, אבוקדו, בננות, ביצים.
נוזלים – חורף הוא זמן מצויין למרק עוף
(האנטיביוטיקה היהודית – לא על בסיס אבקת מרק אלא עוף אמיתי שבושל עם הירק),
שייק/רסק פירות (לא קר!), תה (עם דבש/לימון/נענע תלוי בטעם האישי).
תבלינים מחזקים ומחממים – פפריקה, כורכום, קינמון.
ואם כבר – תיהנו מבישולי חורף, תפציצו תבשילים בבצל, שום ופטריות! רק טוב יצא מזה.
לזכור לעשות סדר בארון תרופות – לבדוק תוקף תרופות ולהצטייד מראש.
(תרופות שפג תוקפן לא לזרוק לפח – לתת בסניפי קופות החולים/בתי מרקחת להטמנה).