תה: נעים להכיר
פתגם סיני עתיק קובע כי "עדיף לא לאכול שלושה ימים מאשר לעבור יום אחד מבלי לשתות תה".
שתיית תה הוא מנהג בן כ-5,000 שהחל לפי האגדה
על ידי קיסר הסיני שן-ננג ועל ידי גאוטמה בודהה בהודו,
כאשר עלה ירוק נפל לכוס המים החמים שעמדו לשתות,
ועם שתייתו הרגישו בריאים וחזקים יותר.
ליפן הגיע תה בשנת 800 לספירה, ולאירופה תה הגיע במאה ה-16.
כיום תה הוא המשקה השני הנפוץ בעולם (אחרי מים),
פופולרי יותר מאשר הקפה, האכוהול והמשקאות הקלים.
מקור תה ירוק ושחור הוא השיח CAMELIA SINESIS, אך טעמם שונה עקב הבדלים בתהליכי ייצורם.
תה ציילוני מקורו בסרי לנקה, ותה אדום מצמח הרויבוש האפריקני.
עלי תה נוטים לנבול ולהתחמצן אם לא מייבשים אותם מיד לאחר קטיף העלים,
הכלורופיל מתפרק (והצבע הירוק אובד) ומשתחררים טנינים (והצבע נעשה כהה).
חימום מוציא את המים מהעלים ומפסיק את תהליך החמצון –
תהליך זה נקרא "תסיסה" ולוקח בין 8-12 שעות.
לייצור תה ירוק נאספים עלים צעירים
ומייד לאחר האיסוף מחוממים באדים, כך שנשאר הצבע הירוק.
התה הירוק מהווה כ-20% מהצריכה העולמית,
פופולרי במיוחד באסיה (סין, יפן, קוריאה ועוד) והודו, ומיוצר בעיקר בסין.
לייצור תה שחור מייבשים עלים צעירים, אותם כותשים ומתסיסים עד שצבעם משתנה לשחור.
תה שחור מהווה כ-80% מצריכת התה העולמית, ומיוצר בעיקר בהודו.
בתה שחור יש כמות קפאין גדולה יותר מאשר בתה ירוק.
בתפיסה הסינית תה שחור מחמם, וירוק מקרר.
תה: לבריאות!
נמצא כי החומר CITRAL הנמצא בלמונגראס, לואיזה ומליסה,
הורג תאים סרטניים מבלי לפגועע בתאים נורמליים בריאים,
על ידי הפעלת מנגנון הרס עצמיי באים הסרטניים.
תה אדום ROOIBOS מגיעע מהצמח ASPALATHUSS LINEARIS הגדל בדרום אפריקה.
הוא אינו מכיל קפאין ומכיל רמהה נמוכה של תיאנין הנותן את הטעם המר.
מחקרים הראו כי תה אדום מסייעע לטיפול בבעיות שונות:
- מכיל אנטיאוקסידנטים שמסייעים בהגנה מסוגי סרטן, מחלות לב ועוד
- שיפור המערכת החיסונית
- מקל על כאבי ראש, מתחים ונדודי שינה
- מפחית התכוצויות בקיבה (גם קוליק בתינוקות)
- מסייע נגד אלרגיות, אסתמה, ופריחות בעור
מחקרים רפואיים מערבים גילו לתה סגולות נוספות:
- אנטי-אוקסידנטים – תה מכיל תכולה גבוהה שלל חומרים נוגדי חמצון
העוזרים להגן על הגוףף מפני נזקי הסביבה. - הפוליפנולים מפחיתים מצבי דלקת – הפוליפנוליםם חזקים יותר בעלי תהה מאשר בויטמין C או E,
ויותר בעלי תה ירוק מאשרר שחור.
הפוליפנולים מקטינים אתת הנזק הנגרם מרדיקלים חופשיים, האחראים לפגיעה בDNA,
ליפידים וחלבונים ועלוליםם לגרום למחלות לב, סרטן,
מחלות ניווניות של מערכתת העצבים כמו אלצהיימר ועוד. - תיאנין – חומצה אמינית, חומר מעורר הנמצא בעלי תה ירוק ושחור
מסייע למערכת החיסוןן להילחם במזיקים. - מפחית סטרס – תה שחור מקטין את רמת הקורטיזול,
הורמון המופרש כתגובהה ללחץ וחרדה. - מקטין סיכון להתפתחות סרטן – תה שחור מקטין סיכון להתפתחות סרטן
בדרכי השתן, בקיבה,, וושט, ערמונית.
שתיית תה ירוק ושחורר עשויה למנוע גידולים טרום סרטניים בפה.
הפוליפנולים בעלי תה ירוק מסוגלים לנטרל חומרים מסרטנים
ולהגביל את חלוקת תאים סרטניים בגוף. - מוריד לחץ דם – ריכוז הפוליפנולים הגבוה מסייע בהורדת לחץ דם גבוה.
- מסייע במניעת התפתחות קרישי דם ושומר על תפקוד הלב וכלי דם –
שתיית תה ירוק מקטינה סיכון תמותה ממחלות לב ושבץ.
זאת כנראה עקב ריכוז גבוה של הפוליפנולים שמסייע בהורדת לחץ דם,
גורם סיכון להתפתחות התקפי לב, מחלות לב וכלי דם, ושבץ מוחי.
לשותים לפחות 4 כוסותת תה ביום, נמצאו רמות נמוכות יותר
של כולסטרול וטריגליצרידים (בשל רמות קטקין גבוהות בתה).
שתיית 5 כוסות תה ביום הפחית סיכון תמותה ממחלות לב בכ-25%. - מטיב עם הפה – תה עשיר בפלואוריד המחזק את השיניים ומגן מפני עששת,
הפוליפנולים נלחמים בחיידקי הפה הגורמים לעששת
(מקטינים את יכולתם להיצמד לשן ולייצר חומצה מזיקה לשן).
שתיית תה ירוק ושחור בין הארוחות מאזנת את הפלורה,
החיידקים הטובים בחלל הפה, ומצמצמת ריח רע מהפה. - מדכא את מחלת האלצהיימר – מחלת האלצהיימר קשורה בירידה ברמת הנוירוטרנסמיטר
(מוליך עצבי) אצטילכולין המתקשר בין סיבי העצב.
תה ירוק ושחור מעכבים את פעילות האנזימים הבאים: אצטילכולין-אסטראז שמפרק אצטילכולין;
אנזים ביטא-סקרטאז התורם להיווצרות משקעים חלבוניים במוחם של חולי אלצהיימר. - משפר צפיפות עצם – מפחות סיכון לאוסטיופרוזיס – סוג פוליפנולים מסוים דומה בהתנהגותו לאסטרוגן, המעודד את בנייית העצם ומעכב את פירוקה.
- מפחות סיכון לדלקות פרקים (ארטריטיס) – בעלי תה ירוק ישנם שני מרכיבים,
אפיגאלוקאצין גאלאט ואפיקאטצין גאלאט, שחוסמים את הסחוס ההורס את הסחוס,
וכך יכולים למנוע דלקת מפרקים ניוונית (אך לא יעילים אם כבר נגרם נזק למפרקים). - מסייע להרזייה – בעלי תה הירוק יש קפאין וקטקין הממריצים את קצב חילוף החומרים.
חליטה של עלי זית וסרפד תורמים להורדת רמתת הסוכר בדם.
ברפואה העממית (תרופות סבתא) תה ידוע בסגולותיו:
- לטיהור הכבד מרעלים
- להורדת חום
במזרח הרחוק תה הירוק מטפל באופן מסורתי ב:
- חיזוק במקרי חולשה
- שלשול קל
- זירוז פעילות כליות – השיתון מסלק פסולת ורעלים מהגוף
- משקה מעורר
- רטייה לטיפול בעור (שריטות, עקיצות, גירודים, עצירת דימום ועוד)
תה: המלצות
יש לשים לב לכמה נקודות:
- כוס תה אינה ממלאה את צורכי הגוף בנוזלים כמו כוס מים בשל המרכיבים המשתנים בתה.
- עדיף לשתות תה לאחר ארוחה (ולא במהלכה כדי לא לפגוע בתהליך העיכול)
ולא על קיבה ריקה (בשלל עידוד המטבוליזם). - לא מומלץ לשתות תה המכיל קפאין לפני השינה.
תה: לגימה לגוף ולנשמה
להלן רשימת חליטות לשימוש עצמי:
בעיה בריאותית | חליטה מומלצת |
חיזוק מערכת חיסונית, הצטננות ושיעול | אכיניציאה, ג'ינסנג, ג'ינג'ר, קינמון, פקעת ורדים (רוזהיפ), מרווה, רויבוש |
רגישות לקור | ג'ינג'ר, קינמון |
עייפות, חוסר אנרגיה | ג'ינג'ר, קינמון |
בעיות עיכול (כולל כאבי בטן וגזים) | שומר, קמומיל, אניס, רויבוש |
בחילה | ג'ינג'ר, נענע, מנטה |
תחושת מלאות וכבדות לאחר ארוחה | בצל ירוק, ג'ינג'ר |
בעיות נשימה, ליחה | מנטה, נענע, מרווה |
בעיות רגשיות (מתח ועצבנות, נדודי שינה) | קמומיל, קורנית, מליסה, לואיזה, רויבוש, פסיפלורה |
שיפור הריכוז, חיזוק האון | הל |
תופעות גיל המעבר (עצבנות, הזעות לילה) | קמומיל |
כאבי ראש ומיגרנות | ג'ינג'ר, חרצית, קמומיל, נענע, מנטה |