לחיזוק הדם, לטיפול באנמיה, חולשה ועייפות, מומלץ לאכול:
- ביצים
- עוף ובשר ובעיקר כבד (גם מח עצם), הודו
- דגים
- אצות ובעיקר ספירולינה
- שעועית מכל הסוגים ובעיקר לבנה אזוקי ומש וגם אפונה ירוקה
- קטניות – חומוס, עדשים, שומשום וגם טחינה וחלבה
- דגנים מלאים (שיבולת שועל, קינואה, כוסמת)
- אגוזי מלך, שקדים, אגוזי לוז, פקאן, מקדמיה, גרעיני דלעת וחמניות
- פטריות
- מיסו
- מולסה, דבש, סילאן
- עלים ירוקים ובעיקר כהים (ברוקולי, תרד, מנגולד, חוביזה, סלרי, תרד וקייל, רוקט, עלי בייבי, חסה, שמיר, פטרוזיליה, כוסברה)
- כרישה, קישוא, בצל, סלק, גזר, בטטה, דלעת, דלורית, עגבניות, אבוקדו
- גוג'י ברי, אפרסק, ענבים סגולים, פטל, דובדבנים, פירות יער, חמוציות, תותים, רימון, תמרים, תאנים, שזיפים שחורים יבשים ומשמשים מיובשים, צימוקים
- ג'ינג'ר טרי
בנוסף מומלץ:
- לאכול מרקים ותבשילים, לצמצמם מזון קר ונא.
- לצמצם מזון תעשייתי ומעובד, חומרי טעם וריח וחומרים משמרים ומייצבים, צבעי מאכל, ממתיקים מלאכותיים, סוכר לבן, משקאות מוגזים, שוקולד, קפאין ואלכוהול. להקפיד לאכול מגוון, מזון אמיתי ועשיר בויטמינים ומינרלים.
- לטפל בסטרס, ולהקפיד על מנוחה ושינה.
- תשקלי לקחת מולטי-ויטמין, ואומגה -3.
* אם את לוקחת ברזל כתוסף שימי לב להפריד אותו מקפאין (בקפה, תה, קקאו) שמפריע לספיגה בשעתיים. ויטמין סי מסייע לספיגה.
הצעה למזון מחזק דם:
- מרק עגבניות, מרק אפונה, מרק תירס עם ביצה נוספת
- שקשוקה
- מג'דרה
- סלק אנטי פסטי, מרק קובה סלק, מרק בורשט
מרק קובה אדום
מצרכים:
- בצל גדול קצוץ
- רסק עגבניות קטן 100 ג'
- כף פפריקה מתוקה, חריפה, מעושנת, מלח ופלפל
- פחית עגבניות מרוסקות
- 2 גזרים מגורדים
- 3 קישוא
- פלפל אדום חתוך לקוביות
- חצי כוס פטרוזיליה קצוצה / עלי סלרי
- 2.5 ליטר מים
- כף גדושה א. מרק
הוראות הכנה:
- בסיר רחב לטגן את הבצל עד הזהבה במשך כמה דקות. להוסיף רסק, פפריקה, מלח ופלפל ולטגן לפתיחת טעמים.
- להוסיף את הגזר, פלפל, עגבניות מרוסקות, קישוא, מים, אבקת מרק ופטרוזיליה.
- להביא לרתיחה ולבשל כ-10 דקות עד שכל הטעמים מתמזגים.
- להביא מרק לרתיחה ולהוסיף את הקובות בעדינות אל המרק, ולבשל אותן לפחות 45 ד.
מתכון קובה מקליל
למילוי בשר:
- 500 גרם בשר טחון
- 1 בצל גדול קצוץ דק דק (מעורבב עם כפית מלח + כפית סוכר)
- חופן פטרוזיליה קצוצה דק
- 2 ביצים
- חצי כוס סולת
- כפית תבלין ראס אל חנות / בהרט
- פלפל שחור
לציפוי:
- 2 ביצים + קורט מלח – להוסיף לפי הצורך
- 2 כוסות סולת חיטה – להוסיף לפי הצורך
הוראות הכנה:
- מכינים את תערובת הבשר למילוי: מערבבים בקערה את הבצל הקצוץ עם המלח והסוכר. סוחטים היטב עם הידיים עד שהבצל ייכבש מעט.
- מוסיפים את הבשר ואת שאר המרכיבים ולשים לקבלת תערובת אחידה. יוצרים קציצות אחידות.
- לציפוי: טורפים היטב בקערה את הביצים עם מלח. המלח שובר את המרקם של הביצים והופך אותם לנוזליות (לא להוסיף מים!), וגם מנטרל את הריח.
- שמים את הסולת בקערה. טובלים כל קציצה בביצה, בסולת ואז שוב בביצה ושוב בסולת (שתי טבילות בסך הכל).
- זורקים את הקובות לתוך מרק רותח! (אין צורך לקרר או להקפיא קודם), מנמיכים להבה ומבשלים 45-60 ד.