מה יש פה?
סוגי פצעונים
שנייה, נעשה רגע סדר.
1. קומדון הוא זקיק שערה שנחסם על ידי תאי עור מתים ועודפי שומן.
הוא עלול להתפתח ל:
2. ראש לבן: גבשושית מורמת מעור, כשהשומן העודף ותאי העור המתים מונעים מזקיק השערה החסום להיפתח ונשארים כלואים.
או
3. ראש שחור: קומדון פתוח, הצבע השחור זה בגלל חימצון הסבום (החלב שמופרש מהבלוטה הצמודה לזקיק, תפקידו לשמן את השיער, ללחח ולרכך את העור).
4. פפולה: קומדון שהפך למודלק ויצר גבשושית קטנה ואדומה ורגישה למגע על העור.
5. פוסטולה: נראית כמו "ראש לבן" מוקף בטבעת אדומה מורמת כשמתחת לעור, תהיה הצטברות של מוגלה לבנה או צהובה.
בעיניים סיניות
הרפואה הסינית מתייחסת לאקנה כתוצאה מעודף של לחות, עודף של חום או של שילוב בין לחות וחום, הפרעה בזרימת צ'י ודם (תקיעות), או בעיות בעיכול. בהתאם לאבחנה, בדיקור נעבוד על קירור וסילוק/מניעת הלחות, הפחתתת הדלקתיות ושיפור זרימת הדם, ניקוי רעלים.
ברפואה סינית יש משמעות למיקום:
- פצעים שמנוניים (פפילות, פוסטולות, ציסטות, אבצסים) על עור אדום מודלק ושמנוני קשורים ללחות/ליחה ברפואה סינית, לחוסר תנועתית, למחייה בסביבה ליחה, לתזונה "קרה"/מתוקה/שמנונית/חריפה, לעודף שתייה/עישון. כדאי לצמצם קפה ולהגביר חליטות צמחים ולשתות יותר מים, ולאכול מזון ידידותי לעיכול כולל גריסים.
- פצעונים באזור המצח יכולים להעיד על סטרס, חרדה, עצבנות, חוסר שינה, חוסר בשתיית מים ותזונה לא מאוזנת.
- פצעונים אדומים ומודלקים על המצח, אף או בלחיים יכולים להצביע על עודף חום. אולי בגלל סטרס, מזון מטוגן/שומני או חריף, או הירדמות מאוחרת. מזון מקרר כמו חסה, מלפפונים ותה ירוק יעזרו.
- פפילות או פוסטולות (אדומות וחמות) באזור הלחיים יכולים להעיד על סטרס, בעיות עיכול או ענייני נשימה (אלרגיה, סינוסיטיס), בעיקר אם העור יבש, יש עצירות וצמא. לסילוק "חום" מהריאות, לשלב תפוחים ואגסים, מרקים עם ירקות שורש, תה נענע, דגנים מלאים (דוחן, שעורה), מיסו ומוצרי סויה (גם טופו), נבטים, לצמצם עישון ומזון עשיר ורותח.
- פצעונים באזור האף יכולים להיות קשורים לענייני עיכול (יציאות לא סדירות בגלל תזונה חריפה/קרה/מטוגנת/מעובדת), ו/או עודף סוכר. להקפיד על מים וסיבים.
- פצעונים סביב הפה והלסת יכולים להעיד על עניינים במערכת העיכול. כדאי לצמצם מוצרי חלב ומזון מטוגן, ולשתות תה עם ג'ינג'ר.
- פצעונים הורמונלים באזור הסנטר והלסת (בד"כ סביב ביוץ או וסת) יכולים להחמיר עם סטרס. כדאי לזוז, להקפיד על שינה מוקדמת, ולתרגל מה שעוזר לך להירגע. יותר אומגה 3 ואגוזי מלך, פחות מוצרי חלב וסוכר לבן.
- אקנה – בקרב מבוגרים, לרוב באזור U בחצי התחתון של הפנים (לחיים, לסת, סנטר) וקשור לשעות שינה מועטות, תזונה בשרית, מצבי רוח משתנים, חום פנימי ועור יבש; בנוער באזור T השמנוני יותר (מצח ואף).
- אקנה באזור הגב/כתפיים/חזה – לרוב קשור לעודף חום ולחות, ומושפע מסטרס והורמונים. האזורים האחוריים יכולים להיות מושפעים גם מזיעה וחומרים לשיער שנשארים לאחר שטיפה/חפיפה על העור. תנסי לצמצם מוצרי חלב ופחמימות ריקות, וחשוב להחליף חולצה בתדירות גבוהה, וכדאי להעדיף בדים טבעיים ונושמים שלא צמודים ולא גורמים לחיכוך על העור.
המלצות כלליות
- כדאי להקפיד על שעות שינה – לא אחרי 23:00.
- לנקות פנים פעמיים ביום (לא יותר) ולהחזיר לחות עם מוצרים שמתאימים לך (אנטי קומודגניים אם צריך). להקפיד על מסנן קרינה.
- לא לפוצץ! וגם כמה שפחות לגעת בפנים, גם כדי למנוע צלקת וגם כדי לא להגביר דלקת.
- לא לישון עם איפור!
- אם יש לך שיער שמנוני שנוגע בפנים, לחפוף באופן סדיר.
- להקפיד להחליף מגבת פנים וציפית בתדירות גבוהה.
- להימנע ממוצרים מבוססי שמן ומפילינג גרגירים.
המלצות תזונה
- מומלץ לצמצם מזון מעובד, חומרי צבע וטעם, משמרים, מוצרי חלב, סוכר לבן ותבלינים חריפים. שוקולד הוא מחמם ברפואה סינית, גם קפה ואלכוהול ועישון וטיגון.
- מזונות מייצרי ליחה שכדאי לצמצם – בננות, תפוזים, בוטנים ומוצריהם (חמאת בוטנים, במבה).
- כדאי לבחור מזון מזין ולצמצם מזון/שתייה קרים/קפואים לטובת פושר-חם: פירות (גם פירות הדר – רק פחות תפוזים שמעודדים ליחה, פירות יער ותותים, קיווי), ירקות (אבוקדו וגם ירקות עליים ירוקים כמו תרד וברוקולי, גמבה), ירקות שורש (סלק, גזר, בטטה), דגנים, קטניות, זרעים ופיצוחים (צ'יה, שקדים, אגוזי מלך, זרעי פשתן טחונים, גרעיני חמניות), הרבה מים וחליטות תה ירוק/לימונית לואיזה/נענע.
למה? כדי לקבל:
• ויטמין C – עוזר לגוון עור אחיד ובריא, מבהיר כתמים, מחזק מערכת חיסון וחשוב לייצור קולגן.
• ויטמין E – נוגד חימצון חשוב ששומר על העור מהסביבה ושומר על הלחות שלו.
• נוגדי חימצון להיחלם ברדיקלים חופשיים (נזק מהסביבה) שמאיצים הזדקנות.
• אומגה 3 – חשוב לשמירה על העור (הגנה מהסביבה, שמירה על הלחות), נוגד דלקת.
אומגה 3 ואומגה 6 הן חומצות שומן חיוניות, הגוף לא מייצר אותן אבל זקוק להן ממקור חיצוני.
התזונה בעולם המערבי המודרני מכילה מעט מאוד אומגה 3 שהיא אנטי דלקתית
(דגי ים צפוני, זרעי פשתן, זרעי צ'יה, המפ, אגוזי מלך ותרד)
ובמקביל מאפשרת צריכה מרובה של אומגה 6 שהיא פרו דלקתית
(יותר דגנים, סוכר, ומזון מעובד, טחינה, מיונז, מקדמיה, לוז, צנובר, פיסטוק, בוטנים, אבוקדו, עוף, בשר, מוצרי חלב, ביצים, שמן סויה, שמן תירס, שמן חמניות, שמן זרעי ענבים, שמן קנולה, שמן חריע).
מה הבעיה? ככה יכול להיווצר חוסר איזון עם השלכות בריאותיות (דלקתיות כרונית במידה כזו או אחרת).
דלקת בגוף היא חלק ממנגנוני ההגנה של מערכת החיסון, היא יכולה להתבטא בחום (מקומי או מערכתי), אודם/נפיחות מקומיים כנגד פולש.
כשהמצב נהיה קבוע, ללא אותו חיידק או וירוס, נוצרת בעייה. דלקתיות כמצב כרוני יכולה להוביל לסכרת, סרטן, מחלות עיכול ולב.
איך לעזור לאיזון האומגות?
להעדיף שמן זית על פני שמן מזרעים (גם כדי להפחית את צריכת האומגה 6 מהשמנים, וגם כי שמן זית מכיל אומגה 9 שיכול לשפר את היחס בין אומגה 3 ו-6 בצורה עקיפה), ולקחת אומגה 3 כתוסף (רק לזכור שאומגה 3 רגישה במיוחד לחימצון וכדאי שתהיה בצנצנת זכוכית כהה).
אגב, דלקתיות (כמו אקנה) ברפואה סינית נחשבת לליחה או לחות בגוף, חמה או קרה, והיא מאוד מושפעת מהתזונה שלנו.
מה אפשר לעשות?
לצמצם שומן טראנס וסוכרים, ולהקפיד לאכול נוגדי חימצון כמו פוליפנולים (בצל, יין אדום, תה, אוכמניות); וויטמין e (אבוקדו, שמן זית, דגנים מלאים, זרעי חמניה, שקדים, בוטנים, אגוזי לוז, צנוברים, סלמון, אגוזי ברזיל), ולקחת כורכומין ואומגה 3.
מזונות ותבלינים נוגדי דלקת: פירות ירקות ודגנים מלאים – רימון, עגבניות, כרוב, בצל גם סגול, שום, עירית, תפוח, יוגורט, קינמון, בזיליקום, פלפל שחור ואדום, ג'ינג'ר, עלי דפנה, כוסברה, כמון, אורגנו, פטרוזיליה, רוזמרין, טימין, כורכום, תה ירוק, אבוקדו, אגוזי מלך, שקדים, גרעיני דלעת, אגוזי ברזיל ושמן זית. פחמימות מלאות כמו קינואה, כוסמת, אורז מלא, גריסים וקטניות.
מזונות מעודדי דלקת: שומן טרנס (מרגרינה ומאפים), סוכר לבן, בשר אדום ומעובד (המבורגרים, נקיניקים, נקניקיות), דגנים מעובדים (קמח לבן), אלכוהול, חומרים משמרים/מייצבים, חומרי טעם וריח, צבעי מאכל
למה לנקות את העור?
כי העור צובר מעבר להפרשה הטבעית של עצמו, מולקולות שומניות דרך האיפור, הקרמים ומסנן הקרינה, ואז יש זיעה וזיהום אוויר/אבק/לכלוך שממש כדאי לנקות בסוף יום מהנקבוביות, וכדי למנוע מחיידקים לפתח מצבים דלקתיים ופצעונים, וגם להאט את הזדקנות העור. מעבר לזה, מוצרים שתמרחי על עור נקי ייספגו וישפיעו טוב יותר.
איך לנקות את העור?
בבוקר – תלוי בסוג העור שלך, מים, מים מיסלרים, סבון – ואז קרם לחות וקרם הגנה.
בלילה העור מתחדש ומשתקם, ולכן בערב מומלץ
הניקוי הכפול:
שלב ראשון – ניקוי על בסיס שמן להסיר את המולקולות השומניות המסיסות בשמן (להשתמש במעט שמן לניקוי או באלם, לערבב עם מעט מים שיתחלב ולמרוח על הפנים עם כפות הידיים). איך לבחור את השמן? שיהיה טבעי ובלי תוספות ושיכולות לגרות את העיניים (חומרי ריח), שירגיש שמנקה ולא מכביד.
שלב שני – ניקוי בסבון על בסיס מים מותאם לסוג העור שלך להסרת שאר המולקולות המסיסות במים, וכל מה שנשאר מהשלב הראשון. בסיום, לשטוף את הפנים במים, או מים מיסלריים (שזה מי סבון מדוללים ועדינים שלא יגרו את העור).
שלב אחרון אופציונלי הוא טונר (מי פנים) מותאם לסוג העור שלך – תפקידו להסיר לכלוך ושומן שמצטבר על העור, לאזן את רמת החומציות, לכווץ נקבוביות ולהשלים את תהליך הניקוי והחיטוי של העור. אפשר גם הידרוסול (מים שעברו תהליך של עיבוי במהלך זיקוק בקיטור או במים של צמחים לקבלת שמן ארומתרפי).
טיפים לנקבוביות גדולות:
- ככל שהנקבוביות יהיו נקיות יותר הן ייראו קטנות יותר.
- להקפיד לנקות עם סבון ומים חמימים פעמיים ביום, להסיר איפור לפני השינה.
- אחרי הניקוי, להחזיר לחות, ובבוקר להקפיד על מסנן קרינה. להעדיף מוצרים (קרמים, סרומים) מבוססי מים או ג'ל ולא שמן ביום יום.
- לבדוק איך משפיע עליך שיטת הניקוי הכפול, ואדים.
- מומלץ להכין מסיכת חימר ירוק פעם בשבוע (להשאיר כרבע שעה ולשטוף), להחזיר לחות אחריה.
למה לשלב שימוש באדים?
כדי לרכך, ללחח ולהרגיע את העור; לפתוח את הנקבוביות לניקוי עמוק; להכין את העור לשלבים הבאים בצורה טובה יותר; שהחומרים יחדרו בצורה יעילה יותר.
מתי? אחרי ניקוי, לפני מסיכת בוץ/חימר, אחרי האדים או המסיכה כדאי לשים מסיכת לחות או סרום מזין.
איך? או עם מכשיר ייעודי עם מים מזוקקים לפי ההוראות, או להרתיח מים בסיר ולהוריד מהאש, לשים מגבת מעל הראש כשאת במרחק של לפחות 20 ס"מ מהסיר, ולהשאר כ-10 דקות (שלא תרגישי ששורף לך לנשום ולא אי נעימות בעור, תרימי פינה של המגבת אם צריך).
אפשר לטפטף למים 5 טיפות של שמן אתרי – גרניום לכיווץ נקבוביות, לבנדר לסטרס ולעור יבש, קמומיל להרגעת הנפש ועור מודלק, או תפוז לשיפור מצב רוח ומראה העור.
כמה? לא יותר מפעם בשבוע.
