מה יש פה?
מה קורה בגוף שלך?
טוב, אז דבר ראשון עבור הריון, צריך לארגן מפגש בין זרע לביצית.
המפגש הזה באופן טבעי קורה בחצוצרה (אני חשבתי שזה קורה ברחם, והופתעתי ממש) ואז הביצית המופרית משתקעת ברירית הרחם המרופדת.
הביצית נמצאת בשחלה, מוקפת תאים התומכים בה, מגנים עליה ומזינים אותה, ויחד נקראים זקיק. כל חודש השחלה מפרישה הורמונים הגורמים לזקיק אחד לגדול ולשחרר מתוכו ביצית אחת והיא מחכה להפרייה. לקראת הביוץ, קבוצת ביציות עוברות תהליך גידול והתנפחות, כאשר הביצית הגדולה והבשלה ביותר יוצאת מהזקיק שהתנפח ונקרע בשחלה אל החצוצרה, ושאר הביציות עוברות ניוון.
החצוצרות פתוחות בצד אחד כדי לקלוט ביצית מהשחלה, ובצדן השני מתחברות לרחם בחלקו העליון. הרחם דמוי אגס הפוך, ולו פתח בחלקו התחתון, אל הנרתיק.
כשהביצית יוצאת אל החצוצרה, היא ממתינה שם לתאי זרע שיפרו אותה, ותאי הזקיק הופכים לגופיף צהוב שגדל בזמן ההיריון ומפריש הורמון לקיום ותמיכת ההיריון כ-10 שבועות עד להיווצרות שליה מתפקדת שמחליפה אותו.
גיל הביציות הוא גיל האישה (לכל אישה יש יותר ממיליון ביציות מלידתה, מגיל ההתבגרות בכל חודש אישה "מאבדת" כאלף, ולאורך החיים תבייץ כ-400), ולכן הריון של אישה מבוגרת יותר הוא עם ביצית באיכות פחותה. שיא פוריות האישה הוא בשנות ה-20 שלה, ומגיל 35 יורד. בגיל 30 הסיכוי להריון טבעי הוא 20%, בגיל 40 הוא 5%.
המחזור החודשי הממוצע אורך 28 יום (לשם ההדגמה, מחזור יכול להיות 24-36 יום), ובכל חודש באופן אקראי חל התהליך בשחלה אחת.
הוסת: ימים 1-5 ימים (דימום המוציא את רירית הרחם שלא קלטה עובר, ניקוי),
שלב השגשוג: בערך ביום 5-6 ההיפותלמוס מפריש GNRH להיפופיזה כדי שתפריש FSH לגרות זקיקים ולעורר אותם. כאשר זקיק אחד דומיננטי נבחר טבעית ומבשיל לקראת ביוץ, כשהזקיק מגיע לקוטר של 18-22 מ"מ, , ביום ה-12 הוא יפריש אסטרוגן להיפופיזה כדי שתפריש הורמון מחלמן LH להתחיל את הביוץ ורמות הFSH יתחילו לרדת כי אין צורך לגרות זקיקים יותר, זקיק אחד ימשיך להתפתח.
עד יום 14 אסטרוגן מופרש מהזקיק בשחלה בשל השפעת הורמון מעורר זקיקFSH ומכין את הרחם לקראת הריון על ידי בניית רירית הרחם ועיבוייה, כדי להיות מצע עשיר ונוח לביצית ולאפשר את השתרשות העובר, וגם הביצית והזקיק סביבה גדלים.
לרירית הרחם חשיבות גדולה בתהליך הפריון, עובייה צריך להיות כ8-9 מ"מ. משמעות של עובי דק מ-6 מ"מ, שהתנאים להשרשה לא מספיק טובים.
הביוץ: בערך ביום ה-14, בו טמפרטורת הגוף עולה בכ-°1/2, ולעתים יש כאבים המדמים כאבי מחזור (בגלל התכווציות בחצוצרה לקדם את הביצית), כאשר הביצית פורצת מהשחלה אל החצוצרה, ו"ומחכה להפרייה" כ-24 שעות. הביוץ הוא "האירוע המרכזי" המאפשר את ההפרייה, וחלון ההזדמנויות אורך 12 עד 24 שעות בלבד. יש עלייה בהורמונים המופרשים מההיפופיזה – FSH, וLH.
הביצית עוברת דרך בחצוצרה במשך 5-6 ימים עד חלל הרחם, והזקיק הופך לגופיף צהוב ומפריש פרוגסטרון לעיבוי רירית הרחם.
אם בחלון ההזדמנויות הזה, הביצית תפגוש זרע, ותתרחש הפרייה, הביצית תתחיל חלוקה ונדידה לכיוון הרחם שתיקח כ-6 ימים עד ההשתרשות.
מומלץ לקיים יחסים לפני ואחרי הביוץ. למה לפני? לקראת הביוץ ההפרשה הנרתיקית היא מצע מזמין לזרע.
אם אין הפריה, הביצית מתפרקת ויוצאת מהגוף עם רירית הרחם בווסת, ובהיעדר הריון הגופיף הצהוב הופך לגופיף לבן, שהוא צלקת על השחלה.
במהלך טיפולי פוריות (הזרעה או הפריה) מבצעים בדיקות דם ואולטרא סאונד תכופות כדי לעקוב אחר התפתחות הזקיק וגודלו, לקבוע את מועד הביוץ מבלי לפספס אותו ובהתאם את מועד ההזרעה או שאיבת הביציות.
שלב האגירה: ימים 14-28 בהם פרוגסטרון המופרש מהגופיף הצהוב וגורם לרירית הרחם ליצור כלי דם ובלוטות הפרשה שמפרישות חומרים תומכי הריון. בנוסף, הרירית המופרשת מהואגינה סמיכה יותר.
עליית רמת הורמונים מיום 14 היא הכנה לקראת השלב הבא:
אם הייתה הפרייה, הגופיף הצהוב ממשיך להפריש פרוגסטרון ולתמוך בהריון המתפתח כ-10 שבועות עד להיווצרות שלייה. הפרוגסטרון מעלה את חום הגוף, סוגר את צוואר הרחם, ומעודד את התעשרות והתעבות רירית הרחם.
אם חלפו בין 12 ל-16 יום ולא הייתה השתרשות, הגופיף הצהוב הופך לגופיף לבן, ורמות הפרוגסטרון יורדות מחדש לרמתן הנמוכה. הירידה בפרוגסטרון שעד כה תמך ברירית הרחם ו"החזיק" אותה במקומה גורמת להתרוקנותה ומביאה את הווסת.
את בדיקת הדם להריון (בטא) יש לבצע כשבועיים מיום הביוץ/ הזרעה / החזרה. רמת בטא של 5mIU/ml ומטה נחשבת שלילית, ומעל ל-25mIU/ml נחשבת חיובית. כדאי לבדוק לאחר יומיים-שלושה שהערכים הכפילו את עצמם. ערכים גבוהים יכולים להצביע על הריון מרובה עוברים.
מה כדאי לעשות לקראת הכניסה להריון?
כמו שמעבדים אדמה לפני הזרעה לשפר סיכויי קליטה והנבטה,
כדאי לקחת את הזמן ולהכין את הגוף להריון, אם אפשר אפילו למשך שלושה חודשים.
מה כדאי לעשות לקראת הכניסה להריון?
המלצות לאישה:
- להירגע – סטרס ולחץ משבש איזון הורמונלי, ומקשה על ההשרשה – מדיטציה, נשימה, דמיון מודרך, יוגה. תנסי להתחבר ולאהוב את גופך, ובכלל חשוב להקיף את עצמך בסביבה תומכת, לעשות דברים שאת אוהבת ולצרוך תכנים חיוביים.
- להתרגל לישון שינה מספקת ואיכותית, לפחות 7-8 שעות.
- לעשות פעילות גופנית ולשמור על משקל תקין כדי למנוע שיבוש מאזן ההורמונים.
- להיבדק אצל רופא נשים ורופא משפחה לוודא בריאות, ולטפל בגופך לפני שישתנה בהריון ( שיניים ועוד)
- להתכונן לשינויים של תקופת ההריון:
- לצמצם או להימנע מנעלי עקב – יהיה קשה בזמן ההריון, ועקבים משנים את מנח הרחם
- לאכול הרבה סושי!! כי אחר כך אסור
- לנקות את הגוף, כלומר
- לפתוח את היום בשתיית כוס מים פושרים לניקוי הגוף, כן, עוד לפני הקפה
- להפסיק לעשן – הרעלנים מזקינים שחלות, פוגעים בביציות ומפריעים להשרשה
- לא לחמם מזון בכלי פלסטיק, או ניילון נצמד
- לצמצם מזון מעכב פוריות: מזון מהיר, מזון מתועש ומעובד, מזון מטוגן, חומרי טעם וריח, חומר משמר, צבעי מאכל, קמח לבן ומוצרי חלב, מזון שמגיע מקופסאות שימורים, להתרגל לנקות היטב פירות וירקות מחומרי הדברה; לצמצם צריכת סוכר לבן שיכול לתרום לבעיות הורמונליות (וגם לסכרת ועלייה במשקל); לצמצם צריכת אלכוהול וקפה, כדאי להתרגל עוד לפני ההריון לשתות פחות משקאות הפוגעים בעובר
ומגביר סיכוי להפלה – העדיפי תה ירוק או תה עם קינמון.
- לחזק את הגוף מבחינת תזונה
- העדיפי מזון מבושל על נא, צמצמי מזון קר ומקרר.
- להקפיד על אכילת כל אבות המזון – ויטמינים גם בצורת פירות וירקות וגם כתוסף, ובעיקר חלבונים.
- לחזק את ערכי הברזל בדם לקראת ירידתו בזמן ההריון
- להעדיף פחמימות מורכבות – מוצרים מחיטה מלאה לדוגמא
- לצמצם שומן טרנס – איפה יש? ברוגעלך, קרואסונים, בורקס, מלאווח, ג'חנון וכו' ולעבור לשומן בריא – אבוקדו, טחינה, אגוזים וזרעים, שמן זית, שוקולד מריר.
- ליטול אומגה 3 שמיטיבה על הלב וכלי הדם
- משרד הבריאות ממליץ גם על צריכת יוד במינון של 150-250 מק"ג לפחות חודש לפני שהאישה מתכננת להרות, למשך כל ההיריון ולכל תקופת ההנקה (אם אין לך בעיות בבלוטת התריס).
- לקחת חומצה פולית (ויטמין ממשפחת B) כתוסף, כי למרות שאפשר לקבל אותה גם ממזון לא כולה נספגת, והיא חשובה להתפתחות עובר תקין, קיום הריון תקין, והיא תורמת גם לבריאות האישה (מגינה מפני סוגי סרטן שונים, מחלות לב וכלי דם כמו שבץ, דכאון ודמנציה).
- מחקרים הראו שלנשים עם רמה מספקת של ויטמין D בטיפולי פוריות היו יותר לידות חיות, לנשים עם שחלות פוליציסטיות עם רמה תקינה של ויטמין D הייתה עלייה משמעותית בעובי הרירית, ולנשים עם רמות מספקות של ויטמין D היותה סבירות טובה יותר להשיג הריון. מומלץ לקחת כטיפות.
- לקיחת DHEA (פרה-הורמון המופרש מהכליה ובלוטת האדרנל יותרת הכליה, וכמותו יורדת עם הגיל, הופך בגוף לטסטוסטרון או אסטרוגן) למשך יותר מחודשיים – שלושה עד הביוץ/שאיבה, בנשים עם תגובה שחלתית ירודה (סביב גיל 40 ומעלה, פחות מ3 ביציות לאחר גירוי, פרופיל הורמונלי לא תקין) עשוי לשפר את התגובה שלהן להורמונים מעוררי זקיק כמו גונל/פיוריגון, ואולי אף לשפר את איכות ביצית. הוא נחשב אנטי אייג'ינג.
- יש מחקרים שהראו שגם שימוש של חודש (עד הביוץ/שאיבה) בג'ל טסטוסטרון מגביר את רגישות קולטני הזקיקים להורמון הFSH.
- 10Q הוא נוגד חימצון חזק שטוב לבריאות הלב ולחץ הדם, מחקר הראה שלקיחת התוסף לפני מחזור טיפולי שיפר את בתגובה השחלתית ואת איכות הביציות.
- צמחי מרפא – לבדוק אם לא סותרים תרופות שלך ולקרוא אם יש תופעות לוואי: קוהוש שחור (מהרמן את הרחם ומזין דם – לא מומלץ לנשים עם רקע של בעיות כבד); שיח אברהם (משפר פרוגסטרון, שינויים בזרימת הוסת, כאבי ראש, שינויים במצב רוח, דכדוך, חרדה); תלתן אדום (פיטואסטרוגן, מזין, אנטי-דלקתי); אנג'ליקה סינית (מזין ומחזק דם ומניע אותו, מלחלח מעיים, משחרר מתקיעות, מחזק מערכת נשית – חשק מיני, דימום וסתי לא סדיר, חולשה, אנמיה); שמן נר הלילה (PMS, שינויי מצב רוח); גינקובילובה (איזון הורמונלי, מצבי רוח) – שימי לב שיכול להשפיע על קרישיות; מאקה (שיפור השינה, הורדת סטרס, העלאת ליבידו – עדיף בבוקר ועם אוכל) לקחת 3 חודשים לראות אם משפיע; אשווגנדה (מזין מערכת העצבים להקלה על סטרס ושיפור הליבידו) לקחת 3 חודשים לראות אם משפיע; רודיולה (להפחתת סטרס, שיפור העייפות והליבידו) לקחת 3 חודשים לראות אם משפיע.

מה כדאי לעשות לקראת הכניסה להריון?
המלצות לגבר:
- לשמור על איכות הזרע:
- לצמצם צריכת סויה ומוצריה
- להפסיק לעשן
- לצמצם צריכת חומרי טעם וריח, אבקת מרק, מייצבים,
חומרים משמרים, צבעי מאכל, שומן רווי, מזון מעובד - לצמצם צריכת אלכוהול וקפה, ולהחליף בתה ירוק
- "לקרר" את שק האשכים – להעדיף תחתוני בוקסר,
לא לעבוד עם לפטופ על הברכיים/מפשעה,
לא לשים טלפון נייד בכיס המכנסיים,
לצמצם רכיבה ארוכה על אופניים או נהיגה ממושכת,
לקלח אזור במים קרירים. - לא לחמם מזון בכלי פלסטיק, או ניילון נצמד.
- ליטול אומגה 3 התורמת לתנועתיות הזרע ומיטיבה על הלב וכלי הדם
- לנסות לשפר את הזרע דרך תזונה: לאכול מאוזן – ויטמינים, שומן בריאוחלבונים חשובים לייצור זרע פורה, והמומלצים במיוחד הם: עגבניה, שומשום, זרעי דלעת, גרעיני חמניה, אגוזים, חומוס, עדשים, שעועית, אפונה, דגנים מלאים, אורז מלא, קינואה, ביצים, פטריות, כרוב סגול, אשכוליות, פלפל צהוב וכתום, גזר, סלק, בטטה, מנגו, קיווי, ברוקולי, ירקות ירוקים עליים (כמו תרד), סלמון, אבוקדו.
- לעשות פעילות גופניתולשמור על משקל תקין כדי למנוע שיבוש מאזן ההורמונים.
- להירגע– סטרס ולחץ משבש איזון הורמונלי.
- להקפיד על שינה מספקת ואיכותית.
פרופיל הורמונלי
בדיקת פרופיל הורמונלי מתבצעת ביום השני עד החמישי למחזור, כאשר היום הראשון הוא יום הדימום המשמעותי הראשון שלך בוסת. זוהי בדיקה שנעשית לברר אל וסת, מחזור לא סדיר, או בזמן ניסיון ממושך להכנס להריון.
בתחילת החודש, ההיפופיזה מפרישה FSH לגרות את השחלה לייצר זקיק שבתוכו תתפתח ביצית (לקראת יום 7 הזקיק מפריש אסטרודיול E2 וזה הסימון שהזקיק גדל, ואז השחלה זקוקה לפחות גירוי והFSH אמור לרדת. אחרי הביוץ הכמות ממשיכה לרדת).
הפאזה הפוליקולרית מתאפיינת בגדילה של הזקיקים לקראת הביוץ. במהלך הפאזה הפוליקולרית, FSH, ביחד עם LH מעודדים את גדילת הזקיקים. הזקיקים בתגובה מפרישים אסטרוגן, ומתרחשת סלקציה של הזקיק הדומיננטי המוביל. הזקיק הדומיננטי מפריש כמות גבוהה במיוחד של אסטרוגן והוא פחות תלוי ב- FSH מההיפופיזה, שגם מפרישה פחות FSH בגלל האסטרוגן. הזקיקים הקטנים יותר שכן תלויים ב- FSH יתנוונו.
הממוצע אורך 28 יום (לשם ההדגמה, מחזור יכול להיות 24-36 יום), ובכל חודש באופן אקראי חל התהליך בשחלה אחת.
במצב תקין:
הורמונים מההיפופיזה (בלוטת יתרת המוח):
2 < FSH הורמון מגרה זקיק < 10 לגיוס הזקיקים בשחלה, בבדיקה נותן אומדן לכמה ביציות נותרו פוריות בשחלה. כמותו עולה בחצי הראשון של השלב הפוליקולרי לגייס זקיקים, קיים משוב שלילי בינו לבין 2E. הבדיקה מתבצעת ביום 2-4 של המחזור.
2 < LH הורמון הצהבה/מחלמן < 12, אחראי על ייצור אנדרוגנים (הורמוני מין – אסטרוגן, פרוגסטרון וטסטוסטרון) בשחלה ולהבשלת הזקיק בשחלה לפני הביוץ. כמותו עולה בהדרגה בחצי השניה של השלב הפוליקולרי, ככל שהאסטרדיול עולה, ולקראת הביוץ יש עליה חדה למשך כ-48 שעות המביא לבשלות הביצית והיחלשות דופן הזקיק כדי לאפשר את יציאת הביצית מהשחלה לחצוצרה, שם תחכה להפרייה. לוקח 3 ימים לביצית מופרית להגיע מהחצוצרה לרחם, ועוד 3 ימים להשתרש ברירית הרחם. הבדיקה מתבצעת ביום 2-4 של המחזור.
הורמונים מהשחלה:
50 < E2 אסטרוגן < 200, ההורמון הדומיננטי בחצי הראשון של החודש, בבדיקה בודקים את הסוג אסטרדיול 2E, האסטרוגן חשוב לצמיחת ועיבוי רירית הרחם בין היתר כהכנה להשרשה עתידית. הבדיקה מתבצעת ביום 2-4 של המחזור.
0.5 < P פרוגסטרון < 1.5, ההורמון הדומיננטי בחצי השני של החודש, לאחר הביוץ, מופרש מהשחלה לעיבוי רירית הרחם לאפשר השתרשות וקליטת הריון. כשרמת הפרוגסטרון נבדקת במהלך ימי הווסת זה כדי לוודא שהרמה נמוכה (והדימום הוא וסת), כשהבדיקה היא כשבוע לפני הווסת המשוערת זה כדי לוודא שהיה ביוץ ושהרמה מספקת כדי לתמוך ברירית הרחם. בדיקה של רמת הפרוגסטרון גם משמשת למעקב במהלך טיפולי פריון.
לאורך השלב הפוליקולרי רמות הפרוגסטרון נשארות נמוכות ( ≤ 1 ng/ml), ועם העליה ב- LH לקראת הביוץ רמת הפרוגסטרון מתחילה לעלות והיא תגיע לשיא בשלב הלוטאלי שלאחר הביוץ.
מעל לערך סף מסוים, אסטרוגן גבוה יביא לעליה חדה ומהירה בביטוי ובהפרשה של LH, "האיתות" לביוץ.
עליה מוקדמת של פרוגסטרון (> 1 ng/ml), בסוף השלב הפוליקולרי, יכולה לקרות בטיפולי פוריות בגלל המינון הגבוה של FSH ו-LH חיצוניים.
עליה מוקדמת מידי של פרוגסטרון אולי תביא לחוסר התאמה בין "גיל" הרירית ו"גיל" העובר ולירידה בסיכויי ההשרשה.
[יש מעבדות שמודדות את ערכי הפרוגסטרון ביחידות של nmol/L ובמקרה זה יש צורך להמיר את הערכים ל- ng/ml לפי הנוסחה: 1ng/ml = 3.18nmol/L.]
פרוגסטרון נמוך עלול להביא לשלב לוטאלי (מאחרי הביוץ) קצר ולהשפיע על ההשרשה, כדאי שיהיה לא פחות מ-12 יום כדי לתת זמן לרירית הרחם להתפתח מספיק כדי לתמוך בעובר. הפרוגסטרון "מחמם", ולכן אפשר לראות את העלייה הקלה במדידות חום השחר. כשהרמה לא מספקת, זה סימפטום מערבי ל"קור ברחם" סיני.
דוגמאות למצבים לא תקינים:
- כשהFSH גבוה מ-10, ו2E נמוך מ-200, כלומר האסטרוגן לא מגיב לגירוי הגבוה, למשל במצבים של רזרבה שחלתית נמוכה.
- FSH מעל 15 מראה ירידה ברזרבה השחלתית.
- ה-LH מווסת את הביוץ וה-FSH מגרה את זקיקי השחלה – כשLH וFSH גבוהים, כמו ברזרבה שחלתית נמוכה. כשהביצית לא מצליחה להשתחרר, רמות ה-LH יכולות להישאר גבוהות גם אחרי הביוץ.
- במצבים כמו תסמונת השחלות הפוליציסטיות, נראה בדרך כלל LH גבוה מהרגיל (כפול מהFSH), כי הביצית לא מצליחה לבקוע מהזקיק.
- כשה-LH גבוה מFSH ו2E <200, כלומר הגוף מנסה לייצר ביוץ למרות שהזקיקים קטנים ולא מוכנים, זה יכול להצביע על שחלות פוליציסטיות.
רמה גבוהה של E2 יכולה להעיד על שני מצבים: אם E2 גבוה + FSH תקין = כנראה הבדיקה לא בוצעה בזמן; אם E2 גבוה + FSH גבוה = ירידה ברזרבה השחלתית.
לפעמים גם בודקים:
- AMH הורמון אנטי מולריאני מופרש מזקיקים אשר קוטרם קטן מ8 מ"מ, ורמתו תעיד כמה זקיקים נמצאים בשחלה ומה הרזרבה השחלתית, מה התגובה השחלתית. את הבדיקה להורמון זה ניתן לבצע לאורך כל החודש, רמתו לא משתנה. הבדיקה מתייחסת לכמות – לא איכות – הביציות.
AMH > 1 תקין, AMH> 3.5 מאפיין שחלות פוליציסטיות, 0.6-0.3 מספר נמוך של ביציות.
- טסטוסטרון ההורמון הגברי מופרש מהשחלה בהשפעת LH, ערכים תקינים
5 < טסטוסטרון כללי < 6.2; 6.3 < טסטוסטרון חופשי < 7.1. ערכים גבוהים יותר עלולים להצביע על שחלות פוליציסטיות. - DHEA-S – ייצור יתר של ההורמון הסטרואידי על ידי בלוטות יותרת הכליה (אדרנל) עלול להפריע לביוץ.
- 60 < פרולקטין < 620 הורמון לייצור חלב אם, אחראי על התפתחות בלוטות חלב בשד. רמת ההורמון עולה בשינה, חשוב להיבדק אחרי לפחות שעתיים-שלוש של ערות. ערכים גבוהים יכולים לדכא את הפרשת הFSH ולגרום לשיבושים במחזור. תוסף ויטמין B6 יכול להוריד פרולקטין גבוהות. לעתים רמות גבוהות באות עם רירית רחם דקה. רמות גבוהות יכולות להפריע גם לפרוגסטרון.
- 0.5 < TSH הורמון לגירוי בלוטת התריס < 4.8 הורמון שמופרש מבלוטת יותרת המוח ומגרה את בלוטת התריס שמשתתפת בוויסות של חילוף החומרים בגוף להפריש הורמונים 3T 4T, הבלוטה חשובה מאוד בויסות תהליכים בגוף, חילוף חומרים ועוד. רמת ה־TSH משקפת את התפקוד של בלוטת התריס: ערכים נמוכים מהנורמה יחד עם ערכים גבוהים של ההורמונים T3 ו־T4 מצביעים על היפרתירואידיזם (פעילות יתר של בלוטת התריס). ערכים גבוהים מצביעים על היפותירואידיזם (תת פעילות של בלוטת התריס).
- TPO נוגדנים לתירואיד פראוקסידאז, נוגדן אוטואימוני שפוגע בייצור ההורמונים 3T 4T, יכול להעיד על בעיה עתידית עם הבלוטה.
- קרישת דם/קרישיות יתר קיים קשר סטטיסטי בין קרישיות יתר להפלות חוזרות, רעלת הריון, היפרדות שלייה מוקדמת ועוד – אפשר לטפל בזה בזמן ההריון, רק חשוב לבדוק את זה לפני הריון – קיימות כמה בדיקות דם בקופות, לא תמיד כולן מוצעות, וישנן בדיקות נוספות במעבדות פרטיות.
חשוב לדעת גורמי סיכון משפחתיים, לא לעשן, ולדעת את הסכנה באורח חיים ישבני ועודף משקל.
- ברזל, המוגלובין, ופריטין (מאגרי ברזל)
- ויטמין D, ויטמין B12
- תפקודי בלוטת התריס
- אם המחזור שלך ארוך – תנגודת לאינסולין או גלוקוז בצום, אנדרוגנים וטסטוסטרון

טיפולי פוריות
לפעמים בעיות פוריות מקורן ב:
- בעיה מכאנית בהשתרשות (נישה ברחם, מיומות, פפילומות, הצטלקויות מגרידה/ניתוח)
או
- בבעיה מכאנית בהפרייה (חסימה בחצוצרה; הידבקויות בחצוצרה בשל הריון חוץ רחמי, מחלות דלקתיות או דלקות אגן, אנדומיטריוזיס או ניתוח בטני בעבר),
או
- או הפרעות בביוץ (מחזור לא סדיר, שחלות פוליציסטיות, רזרבה שחלתית נמוכה).
אם החשד הוא מכאני (1-2), האבחנה המומלצת היא באמצעות היסטרוסקופיה, הדמיה ויזואלית ללא חתכים וללא הרדמה כללית על ידי החדרת סיב אופטי לתוך הרחם, ואם נמצאת חסימה מכאנית ניתן לתקנה באמצעות מכשירים ניתוחיים.
לצורך אבחון מדוייק וצמצום אי נעימות פיזית מומלץ להיבדק אצל מומחה.
בדיקה נוספת שרוב הסיכויים שייבקשו ממך, היא צילום רחם, שהוא בעצם סדרה של צילומי רנטגן של הרחם שמטרתם היא לבדוק את תקינותם של חלל הרחם ושל החצוצרות על ידי צילום פיזור יוד. הבדיקה מבוצעת בחדר רנטגן, בה רופא יכניס מפשק לנרתיק ויקבע את צוואר הרחם, ויחדיר צינורית דקה, שדרכה יוזרק יוד, דרך צוואר הרחם אל חלל הרחם. הבדיקה אורכת כחצי שעה, אפשר לחזור לעבודה ואפשר לקחת יום מנוחה אחריה – תלוי בסף הכאב האישי שלך. הבדיקה לא נעימה, אפשר ליטול משככי כאבים כחצי שעה לפני הבדיקה ולהגיע עם מלווה. אחרי הבדיקה תצפי להפרשה של חומר הניגוד, וייתכן דימום קל.
אם הסיבה היא שיבושים בביוץ (3), אז מתן הורמונים להבשלת זקיקים וביציות משפר את הסיכויים להרות .
תסמונת השחלות הפוליציסטיות היא הפרעה המאופיינת בהתפתחות לא מלאה של זקיקים בשחלה, עקב הפרשה עודפת של הורמון הצהבה LH. הזקיקים אינם מבייצים ונשארים כציסטות (גוש או כיס לא תקין, מלא בנוזל או בחומר מוצק למחצה) שמרחיבות את השחלה, כאשר הזקיק בשחלה אינו משחרר את הביצית.
במילים פשוטות, במצב של תסמונת השחלות הפוליציסטיות יש שיבוש הורמונלי המונע מזקיק אחד להבשיל מדי החודש, אלא מספר גדול של זקיקים קטנים אשר לא מבשילים, דבר המשבש את סדירות המחזור ובעקבות זאת את הכניסה להריון.
כזכור, כל מחזור מתחיל בעצם בוסת (הדימום), אז ההיפופיזה מזהה שהשחלות לא עובדות ואין גיוס זקיקים ומפרישה FSH לעורר אותם, הם גדלים ומתחיל מיון וניוון סלקטיבי עד שנותר באופן טבעי אחד מיטבי, והוא מאותת להיפופיזה להפריש LH לגרום לביוץ.
מתי יש בעיה? כשאחד מהצדדים לא מתקשר, או מגיב – הזקיקים בשחלה לא מגיבים לגירוי מההיפופיזה (ואז יש רמות גבוהות של FSH בדם בלי זקיקים בהתאם), או ההיפופיזה.
אפשר באמצעות ההורמונים להשפיע על השחלות או על ההיפופיזה:
לעתים ניתנות לפני הטיפול גלולות למניעת הריון, כדי לתזמן את תחילת הטיפול, כדי להביא לאחידות בגודל הזקיקים, כדי למנוע היווצרות ציסטות טבעיות בשחלה. (גינרה, יסמין, הרמונט, מינולט, פמינט).
לעתים במצבים של אל וסת, וסת מתעכבת או שיבושים בוסת בשל פרוגסטרון נמוך יציעו לך פרימולוט-נור , פרוברה או דופסטון (כדורים). אם הוסת מתעכבת, כדאי לנסות לקחת ויטמין C.
רירית רחם דקה
כדי להיקלט, רירית רחם תקינה היא חשובה (תחשבי על קן מספיק עבה עוטף ומגן, ובמקרה הזה גם מזין). אידיאלית סביב 7-9 מ"מ ומעלה, מינימום 6 מ"מ.
יכול להיות שהיא דקה בגלל אספקת דם לקוייה לרחם. וזאת בגלל אנמיה, או שרירנים, או כיווץ כרוני באגן (בגלל טראומה פיזית או רגשית, סטרס), התערבויות עבר ברחם (מחלות מין/זיהום/דלקות, גרידות, הסרת פוליפים ברחם, ניתוח קיסרי, תיקון מחיצות), אסטרוגן נמוך, נטילת גלולות לאורך זמן, נטילת איקקלומין.
איך לעבות אותה טבעית? להזרים דם לאגן על ידי ריקוד או עיסוי רחם, לאכול סלק, לשתות חליטת עלי פטל, לקחת טיפות ויטמין D, לקחת כתוסף אנג'ליקה סינית.
השראת ביוץ במסגרת טיפולי פוריות:
- איקקלומין/לטרזול (כדור לבליעה בדר"כ ביום ה-3 או ה-5 לווסת שאינו מכיל FSH או LH) – אנטי-אסטרוגן הפועל על ההיפותלמוס וגורם לגירוי הורמונלי של השחלות ולצמיחת זקיקים, חוסם את הקולטנים של הורמון האסטרוגן (תפקיד האסטרוגן הוא לעבות את רירית הרחם וצוואר הרחם) וגורם למח לחשוב שלא מתפתח זקיק בשחלה (ולכן המח שולח גירוי נוסף וחזק יותר) מה שבסוף יוביל להתפתחות הזקיק (בכל זקיק ביצית אחת) ולביוץ. לרוב לא יותר מ-3 חודשים של ניסיונות עד ההמלצה לעבור לפרוטוקול טיפול אחר.
*כבר פחות פופולרי בשל מחקרים שבדקו קשר בינו לבין סרטן השד.
טיפולי פוריות:
הזרעה
- הליך פשוט ללא הרדמה, כאשר מוזרקת כמות זרע אשר עבר השבחה באמצעות קטטר אל חלל הרחם.
- ההזרעה מתבצעת 32-36 שעות לאחר זריקת האוביטרל/פרגניל אשר מתזמנת את הביוץ ל-40 שעות לאחר ההזרקה (אם כך נקבע).
- כדאי לרוקן שלפוחית שתן לפני ההליך, לאחר ההזרעה מומלץ לשכב מספר דקות עם רגליים מורמות, ואז ניתן לחזור לשגרה.
הפריה חוץ גופית IVF
כאשר הביצית מופרית על ידי הזרע שעבר השבחה מחוץ לגוף האשה, ב"מבחנה", ובכך עוקפים את המפגש הטבעי של הזרע עם הביצית בחצוצרה – פתרון גם לנשים עם חסימה בחצוצרה, או שעברו כריתת חצוצרה.
דיכוי: ייתכן ותקבלי כשלב ראשון, תרופות לדיכוי ביוץ עצמוני לפני מועד שאיבת הביציות שיהיה בביוץ שיתוזמן לפי מעקב הזקיקים.
- סוג ראשון "אגוניסטים": משפיעות בשלב ראשון על ההיפותלמוס המפריש הורמון GnRh והוא משפיע על ההיפופיזה לעיכוב שיחרור גונדטרופינים לזמן קצר (הורמוני מין מסוג FSH הורמון מגרה זקיקים ו-LH הורמון מחלמן שאחראי על גיוס הזקיקים והביוץ), ואז יורדת רמת האסטרוגן בגוף.
דקפפטיל זריקה יומית * כדאי להזריק כל יום בצד אחר, מרדים/מטשטש (זהירות בנהיגה).
או סינרל תרסיס לאף. - סוג שני "אנטגוניסטים" (זריקה הניתנת בד"כ ביום ה-6 או ה-7 למחזור): צטרוטייד, אורגלוטרל המדכאים מיידית את הפרשת ההורמון המחלמן LH ובכך את הביוץ.
מצב זה מדמה את גיל המעבר וייתכן ותסבלי מחוסר חשק מיני, יובש בנרתיק, גלי חום, שינויים בתיאבון ובמצב רוח.
גירוי: מטרת התרופות להגדיל את מספר הזקיקים, באופן חיצוני ללא עזרת ההיפופיזה, לרוב שלב הגירוי כ-10 ימים. המטרה להשיג ביצית איכותית, לאו דווקא מספר רב של ביציות. זוהי זריקת גונדטרופינים יומית, * כדאי להזריק כל יום בצד אחר.
- מנופור, פרגונאל/מנוגון, פרגובריס (מכילות FSH וLH), גונאל או פיוריגון (FSH), לובריס (LH) – הורמונים שמטרתו יצירת זקיק אחד או יותר. המינון הניתן משתנה לפי נתוני האישה ואף לאורך הפרוטוקול בהתאם לתגובתה ולפי מדידות גודל הזקיקים המתפתחים.
קיים סיכון לגירוי יתר שחלתי (התפתחות זקיקים רבים) בעת לקיחת תרופות אלה, תגובת יתר של הגוף להורמונים שמקבל, ולכן חשוב ניטור התגובה השחלתית. תופעות הלוואי כוללות בצקות, כאבים בבטן תחתונה ונפיחות בעוצמה חלשה עד חזקה; שלשולים, בחילות והקאות; צימאון; כמות שתן מועטה; ובגירוי יתר קשה נפיחות באיבר המין, קשיי נשימה וכאבים בחזה. יש ליצור קשר מיידית עם הרופא המטפל להתאמת המינון. חשוב לשתות הרבה מים לאורך הטיפולים (2.5-3 ליטר), ולהימנע ממשקאות מוגזים הגורמים לתחושת מלאות בבטן. הסיכון קיים עוד יותר לנשים עם שחלות פוליציסטיות, ולכן לעתים הן מטופלות גם עם המטפורמין להוריד את התנגודת לאינסולין.
בפרוטוקול ארוך (מתחילים בד"כ ביום 21 של המחזור הקודם, לפני הוסת או ביום הראשון של המחזור) שלב הדיכוי אורך בדר"כ כשבועיים ונפרד משלב הסימולציה, ומתחילים את הגירוי השחלתי רק לאחר שבדיקות דם ואולטרא סאונד אישרו דיכוי הורמונלי. פרוטוקול ארוך נמשך כ-22 יום עד השאיבה.
בפרוטוקול קצר (מתחילים בד"כ ביום 2 או 3 של המחזור, בזמן הווסת) הדיכוי ניתן במקביל לגירוי, והשאיבה סביב היום ה-14.
ביוץ: בשלב השלישי מטרת התרופות לגרום לביוץ.
- אוביטרל או פרגניל (זריקה לבטן) – מכילה את ההורמון HCG, גורמת לביוץ לאחר 36 שעות. מוזרקת כאשר הזקיקים בגודל המתאים (קוטר של 20 מ"מ ויותר), ורירית הרחם בעובי המתאים (8-9 מ"מ).
ייתכן ותחושי כאבים או לחץ בבטן תחתונה (בשל ריבוי הזקיקים), צורך דחוף להטיל שתן, ותסמינים של לפני ביוץ (כאבי ראש, בחילות). כמובן יש פן רגשי כפול – ההתרגשות לפני השאיבה וההשפעות ההורמנליות. נסי להישאר רגועה וחיובית.
שאיבת ביציות והחזרת עוברים
לרוב השאיבה נעשית בהרדמה כללית (כדאי להגיע לחדר ניתוח עם גרביים וללא תכשיטים) ובצום מלא (להימנע גם מלעיסת מסטיק ומעישון). הכניסה היא וגינלית, על מתמר האולטראסונד מולבשת מחט שחודרת את קירות הנרתיק לשחלות, ההליך לוקח כ-20 דקות. כדאי לחכות בחדר ההמתנה לפחות חצי שעה לאחר ההחזרה, מחקרים הראו שזה שיפר את סיכויי הקליטה.
לאחר שתתני שתן תוכלי להשתחרר, מומלץ לנוח יום-יומיים. אם יש לך חום, דימום, דופק מהיר, התעלפות, קוצר נשימה – גשי לבית חולים.
במעבדה, תחת מיקרוסקופ, עוקבים האם הזרע חדר לביצית וקרתה הפרייה תקינה. ההחזרה תתבצע כעבור יומיים-שלושה, תלוי בקצב חלוקת תאי העובר, אז יוחזר דרך צוואר הרחם אל חלל הרחם בעזרת צינורית פלסטיק, ללא הרדמה בהליך פשוט בחדר ניתוח.
במקרים מסויימים מחכים חמישה-ששה ימים להחזיר בלסטוציסט – עובר שגדל בתנאי מעבדה ואז מוחזר לרחם.
כאשר מוחזרים עוברים ואחרי כמה ימים מוחזרים גם בלסטוציסטים זוהי "החזרה כפולה".
מומלץ לבצע את ההליך עם שלפוחית שתן מלאה כדי לסייע בהדגמת הרחם באולטרא סאונד.
מומלץ לנוח באותו יום, ואפשר לחזור למחרת לעבודה לא מאומצת פיזית.
אופטימלית, לשם ההחזרה, על עובי רירית הרחם להיות לפחות 6 מ"מ, ובמקרה של החזרת עוברים קפואים לפחות 8 מ"מ.
ICSI (איקסי, מיקרומניפולציה) זה כשנשאב תא זרע בודד בהשבחה ומוזרק ישירות לתוך הביצית שנשאבה והחזרת הביצית המופרית לרחם, ככה אפשר להתגבר על ליקויי זרע (ספירת זרע נמוכה, תנועתיות ירודה, מבנה לא תקין של תא הזרע).
פרוגסטרון קריטי להתפתחות ההריון, ובאופן טבעי הוא מופרש מיד לאחר הביוץ על ידי הזקיק שנותר בשחלה והפך להיות "גופיף צהוב". במסגרת טיפולי הפוריות לקיחת תרופות לדיכוי הביוץ העצמוני עלול למנוע תמיכה מהגופיף הצהוב. לאחר ההחזרה ועד לפחות בדיקת הבטא לעתים ניתנות תרופות לתמיכה:
- נגזרת של פרוגסטרון, עדיף וגינלית לספיגה טובה יותר והשפעה מירבית על רירית הרחם (ג'ל קרינון, נר אנדומטרין, פנינה אוטרוגסטן). ייתכן דימום, בין אם מההחזרה (או השאיבה) או מהגירוי של המוליך שאינו גמיש.
- כדורי פרוגינובה/אסטרופם (המכילות אסטרוגן ופועלות על רירית הרחם, מגדילות סיכון לקרישיות).
- פרוברה/ דופסטון (פרוגסטרון לתמיכה ברירית ומניעת הפלות). כדאי לקחת עם שומן להגברת הספיגה (אבוקדו, חמאת שקדים/בוטנים).
- דוקסילין (אנטיביוטיקה) המשפיעה גם על דילול הדם. בד"כ גם בהנצה.
- פרדניזון (סטרואיד) למנוע דחייה, גם במקרים של הנצה assisted hatching. הנצה היא שלב בהתפתחות הבלסטוציסט (עובר בן 5-6 ימים) בוקע מהמעטפת שלו כדי להשתרש ברירית הרחם. סיוע להנצה נעשית במעבדה תחת המיקרוסקופ על ידי האמבריולוג/ית בסמוך להחזרת העובר בד"כ בעזרת לייזר, כדי ליצור חלון במעטפת העובר השקופה, מה שעשוי לסייע בקליטתו ברחם ובהשרשה. ההליך מוצע בעיקר במקרים של כישלונות חוזרים בהשתרשות של העוברים, או בנשים מעל 40 או עוברים מוקפאים (אז מעטפת העובר יותר עבה וקשיחה).
14 יום ממועד הביוץ, או כ- 12 יום מההחזרה (תלוי בגיל העובר) יש לעשות בדיקת דם לגילוי הריון (בטא). מעל 10 נחשב חיובי (בין 5 ל-10 זה הריון כימי, כלומר הפרייה והשרשה ואז הפלה מוקדמת מאוד קרובה למועד הוסת המשוער, בלי ביטוי קליני ואי אפשר לראות את ההריון באולטראסאונד. ניתן לנסות שוב ישר); מעל 25 נחשב ודאי, וכדאי לערוך בדיקה חוזרת לראות הכפלה בערכים לאחר יומיים.
עד בדיקת הבטא נסי להישאר עסוקה ואופטימית. בהצלחה!
המחזור החודשי בעיניים סיניות
YIN YANG הוא אחד הסמלים הסינים המוכרים ביותר. העיגול מורכב משני חצאים הפוכים, ומציג שלם שמורכב משני קטבים מנוגדים, שחור ולבן, זכר ונקבה, חם וקר, חומר ורוח וכו'.
השלם מכיל שני הפכים כשבכל יין יש קצת יאנג ולהיפך (ולכן בכל צבע יש נקודה של הצבע ההפוך לו).
יין ויאנג מכילים בתוכם אפשרות לשינוי ואף היפוך.
האחד לא יתקיים ללא השני, קיומם תלוי זה בזה ומגדיר זה את זה, וחייבת להיות השוואה בין הניגודים.
דוגמא : מים חמים הם יין או יאנג? תלוי – אם משווים למים קרים או רותחים.
מכיוון שהכל מורכב מיין יאנג גם גופנו ותהליכים בו. YIN הוא החומר, ואיברים מורכבים יותר פיזיולוגית, מלאים (מכילים נוזלי גוף או מזון) – כבד, לב, טחול, ריאות, כליות.
YANG הוא פעילות החומר, איברים חלולים המסיעים דרכם חומרים – כיס מרה, מעי דק, קיבה, מעי גס, שלפוחית שתן. חומרי היסוד (יין) מזינים את הגוף לשמור על תפקודו (יאנג), ופעילות הגוף (יאנג – עיכול, זרם דם) מאפשרים הזנה של הגוף (יין).
ליין יאנג בגופנו (פעולות הפוכות ומשלימות): שאיפה ונשיפה, כיווץ והרפייה של הלב, והמחזור החודשי.
החצי הראשון, מהיום הראשון של הדימום ועד הביוץ (הוסת והשלב הפוליקולרי בו נבנית רירית הרחם והזקיקים מגורים), הוא החצי בו גדלים הדם ומאפייני YIN – נשי, צל, ממתין, איטי, מכיל, מזין, מצמיח, קר, ולח.
החצי השני של המחזור החודשי, מהביוץ ועד הוסת (השלב הלוטאלי), הוא החצי בו גדלים הצ'י ומאפייני YANG – גברי, אור, אקטיבי, מהיר, צומח, חם ויבש.

MING MEN שער החיונית או שער החיים ברפואה הסינית,
שוכן באזור הגב, מתחת לסוף הצלעות בערך מול הטבור (פופיק) בגב התחתון.
שם שוכנת האש שתומכת בתפקיד האדמה לפרק את המזון למרכיבים מזינים ולשנע אותם למקומם, וגם נותנת ללב את הכוח לפעום ולהזרים דם.
האש קשורה לחילוף החומרים, לחום הגוף, למצב הרוח, לאנרגיה, לליבידו (חשק מיני) ולפוריות. שמירה על האש חמה ובוערת, יחד עם חימום הרחם עצמו, יעזרו בהזרמת דם לאזור האגן ובתמיכה אנרגטית שלו.
כדאי מהיום הראשון של הוסת ועד הביוץ, לחמם את הגב התחתון ואת אזור הטבור ומטה ממנו (שיכלל אזור הרחם) – כל אזור כ-15 דקות, פעם ביום. תוכלי להשתמש בכרית כוסמת, כרית חשמלית או בקבוק מים חמים. חשוב להקפיד לשמור על אזורים אלה מכוסים, לא ללכת יחפה על רצפה קרה, ולא לשבת על משטחים קרים.
השתדלי גם לא לצאת מהבית עם שיער רטוב.
המלצות תזונה בסיסיות
אם ברפואה סינית מדובר על 5 אלמנטים ביקום ובנו – אדמה, עץ, אש, מתכת, ומים;
ברפלקסולוגיה מחלקים ל-4 אלמנטים – אדמה, מים, אש ואוויר.
אלמנט האדמה בעיניי היא הדומינו הראשון, כשהיא לא מאוזנת, היא תפיל אחריה את השאר.
ברפואה הסינית היא אחראית בין היתר על הפיכת המזון לאנרגיית החיים, אחראית על השרירים והחזקת אברים במקום, קשורה למעברים ושינויים, אחראית על המחשבה וקשורה לדאגה.
ברפלקסולוגיה האדמה אחראית גם על גבולות והישרדות, אינסטינקטים בסיסיים ושורשיות, משפחתיות ומין, בית. זהו אלמנט נשי ופאסיבי הקשור ליכולת הכלה, קליטה, וצמיחה. האדמה קשורה גם לביטחון פיזי, ולדימוי גוף חיצוני. בנוסף, היא כוללת את מערכת המין, הסגרים התחתונים.
המלצות אלה תקפות בעיני לנשים לאורך כל החיים, לאורך כל החודש, ובמיוחד חשוב לחזק את אלמנט האדמה בתור הבסיס להריון. (בהמשך המלצות מפורטות מחולקות לשלבי החודש שכדאי להוסיף/לשלב)
הרגלים לחיזוק האדמה
- מומלץ לצמצם מזון מעובד/שמן/מטוגן, חומרים משמרים, מייצבים, וחומרי טעם וריח, וצבעי מאכל, מלח, צבעי מאכל, ממתיקים מלאכותיים, משקאות מתוקים ו/או מוגזים, ניקוטין קפאין ואלכוהול, קמח לבן, סוכר לבן, ומוצרי חלב.
מומלץ לאכול בישיבה ובנחת וללא הסחות (לא מול מסך), ללעוס לאט, לא להגיע לרעב גדול מדי או למרווח גדול בין ארוחות. לאכול 3 ארוחות ביום, ממזון טרי ועונתי. - מומלץ לאכול פרות וירקות לא קרים (אלא בטמפרטורת החדר), בשילוב עם מזון מבושל, מאודה או מוקפץ. להעדיף מזון חם ומבושל, ועדיף בבישול ארוך.
- לצמצם ממזון נא או קר, שתייה קרה, קפואים.
- חשוב לאכול יותר דגנים מלאים ולא להיכנע לחשקים לפחמימות ריקות ולמתוקים.
- לשתות לפחות 8 כוסות מים ביום.
- כדאי להימנע מBPA – (לא לחמם מזון בכלי פלסטיק או ניילון נצמד ולהעדיף בקבוק מים רב פעמי).
- חשוב להקפיד על שינה מספקת ואיכותית.
תזונה לחיזוק האדמה והפוריות
כדאי מאוד לשלב בתזונה לפי הטעם והעונה:
- שום ובצל
- ביצים עוף והודו
- סויה
- קינואה / דוחן / שיפון / אורז / גריסי פנינה ודגנים מלאים
- קטניות ובעיקר שעועית ירוקה ואדומה / עדשים שחורים וכתומים / אפונה / טחינה משומשום מלא / חומוס
- תירס / תפוח אדמה / בטטה
- סלק / גזר / דלעת / דלורית
- פלפל כתום / אדום
- ירקות ירוקים ובעיקר תרד / ברוקולי / קישוא / כרישה / אבוקדו
- אפרסמון / פפאיה / משמש / מנגו/ ליצ'י / תאנה
- ערמונים / תמר / תות / פטל/ רימון / דובדבנים/ גוג'י ברי
- עגבניות בשלות
- דבש
המלצות לשלב 1 - חורף, וסת
וסת. השלב הכי "חורפי" במחזור, כשהפוקוס הוא על ליקוט ואחסון ושימור צ'י. האנדומטריום (רירית הרחם) נושרת, זה זמן של אבדן, זמן לנוח ולהאט. בשלב הזה חשוב לאפשר תנועה של צ'י פנימה ושל דם מטה והחוצה. אם הוסת מקדימה – סימן שהגוף מנסה לשחרר חום. אם הוסת מאחרת – סימן שיש חוסר בדם, או שיש קור תקוע.
תזוזה: להימנע מפעילות גופנית מאומצת (פעילות גופנית מתונה מותר).
להתלבש כך שהאזור מכוסה וחמים.
תזונה: להקפיד לשתות מספיק מים, ולאכול מזון שמזין ומזרים את מערכת הלב וכלי הדם, העיכול, ומעודד את ניקוי הדם.
כדי למנוע זרימה איטית של דם או תקיעות להימנע ממזון נא וקר, ו/או מזון שומני – להעדיף פשטידות, תבשילי קדירה חמים ומרקים.
לצמצם אלכוהול, קפאין, ניקוטין.
מזונות לחיזוק הדם:
- ביצים, עוף ובשר בקר ובעיקר כבד, דגים
- שעועית מכל הסוגים ובעיקר לבנה, אדומה, שחורה, אזוקי, ומש וגם אפונה ירוקה
- קטניות (עדשים) ובעיקר שומשום מלא
- דגנים מלאים
- עלים ירוקים כהים מבושלים (ברוקולי, כרישה, מנגולד, תרד, בוק צ'וי וקייל)
- אצות ומיסו
- סלק, גזר, בטטה, דלעת, דלורית, חציל, בצל סגול וירוק
- אפרסק, ענבים סגולים, פטל, דובדבנים, פירות יער , פטל, גוג'י ברי, אוכמניות, חמוציות, תותים, רימון, תמרים, תאנים
- כורכום
- ויטמין סי לסייע לספיגת הברזל – יש בפירות הדר ובעגבניות, גמבה, קיווי. יש להקפיד להפריד שעתיים בינו ובין קפאין ומוצרי חלב.
עד הביוץ/שאיבה – לצרוך כף-שתיים גרעיני דלעת ביום, וכף-שתיים זרעי פשתן (טחונים), וכף-שתיים זרעי צ'יה, וכף-שתיים אגוזי מלך ביום – הם יתנו לך אבץ, אומגה 3, יתמכו בייצור אסטרוגן ופרוגסטרון ויווסתו FSH, ויפחיתו דלקתיות.
ייתכן ויש סיבה פיזית לאיזו שהיא תקיעות בגוף (הידבקויות, שחלות פוליציסטיות וכו'), וייתכן שהסיבה היא מנטלית (עודף מחשבות, עבודה ומטלות מרובות) או רגשית (סטרס, דאגות, חרדות ופחדים). כל אחד מאלה יכול לתפקד כמעצור או פס האטה, במקום שאמורה להיות תנועה זורמת.
בגוף יש תנועה של הורמונים ודם, יש תנועה בביוץ של השערות בחצוצרה, יש תנועה כשתא מתחלק בהפרייה.
גם יש צורך בערוץ תקשורת פתוח בגופך, בין ההיפותלמוס להיפופיזה והשחלה ובחזרה. אפשר דרך רפלקסולוגיה לעבוד בכמה דקות על פתיחת הזרימה בין כל הצ'אקרות (המוח הוא צ'אקרת העין השלישית, השחלה היא צ'אקרת המין).
מומלץ לבצע את זה משלב הדימום עד הביוץ, אפשר כל יום, פעם ביום.
כדאי להניע את האגן למשך שיר אחד ביום מעכשיו ועד הביוץ (סלסה, ריקודי בטן, או גם רק בסיבובים ושמיניות).
המלצות לשלב 2 - אביב, עד הביוץ
מאחרי הוסת ועד הביוץ, השלב הפוליקולרי, זה הזמן "האביבי" להזין את הדם שאבד ולתמוך בחיזוק הYIN (עם שומן בריא, חלבון, חומצה פולית וB12). הYIN הוא הצד הנשי, המכיל, הפסיבי, זה החצי המוצל שבך, הקשור לנוזלי הגוף, למנוחה, ולהתכנסות על מנת להצמיח מתחת לפני השטח, כדי לסייע בבניית רירית הרחם ועיבוייה, וגירויי הזקיקים.
תזוזה: חשוב להקפיד על מנוחה ושינה.
פחות לעבוד, פחות מסכים (אפילו טלוויזיה!) לקרוא ספר, לישון.
טאי צ'י, יוגה, מדיטציה, צעידה, העיקר שהפעילות תהיה מהנה.
לחיזוק היין מומלץ לשלב בתזונה את המזונות הבאים, לפי העונה ולפי הטעם, ולאכול לאט:
- להקפיד על אכילת חלבון (ביצים, עוף, טופו, דגים, כבד, קטניות)
- עלים ירוקים כהים מבושלים (ברוקולי, כרישה, מנגולד, תרד, בוק צ'וי וקייל)
- דגנים מלאים (קינואה, שיבולת שועל, אורז מלא, כוסמת, עדשים שחורות)
- ירקות ובעיקר מלפפון, תרד, חסה, סלרי, אספרגוס, עגבניה, במיה, גזר, בטטה, סלק, אפונה, דלעת, דלורית, בצל סגול וירוק
- אצות ובעיקר ספירולינה וכלורלה
- פירות ובעיקר רימון, אגס, תפוח, אפרסק, מלון, אבטיח, בננה, מנגו, אוכמניות, דובדבנים, ענבים, פירות הדר, תמרים, תאנים, תותים, פירות יער, גוג'י ברי, שזיף, משמשים, חמוציות, פטל, קוקוס
- אבוקדו
- שעועית ובעיקר שחורה או ירוקה, מש (גם נבטי מש) או לימה
- טפיוקה
- חלב שקדים
- שיבולת שועל
- אגוזי מלך, זרעי שומשום או קצח
- זרעי פשתן טחונים או שמן זרעי פשתן
- פטריות לבנות ושחורות, שיטאקי
- תבלינים: חומץ, לימונית, לואיזה, נענע/מנטה, מלח, אגוז מוסקט, דבש, מייפל, סילאן, מולסה
המלצות לשלב 3 - קיץ, ביוץ
הביוץ הוא הרגע הכי יאנגי, שיא תהליך גירוי והבשלת הזקיק והרגע בו הוא פורץ מהשחלה אל החצוצרה ומתחילה תנועה. זה זמן השיא שלך מבחינת אנרגיה וליבידו.
תזוזה:
כדי להזרים דם לאגן, כדאי להניע אותו.
אני ממליצה לך מאוד לרקוד למשך שיר אחד ביום לפחות – ריקודי בטן, סלסה, טוורקינג, או להניע את האגן בעיגולים או שמיניות .
כדי להניע ולמתוח את מפרקי הירך, אפשר לבצע סיבובים של הרגליים (בעמידה, החזיקי ביד אחת אם את צריכה תמיכה, עמדי על רגל אחת, כופפי את השנייה והחזיקי בברך שלה וציירי עיגולים באוויר).
כדאי לשמור את האזור חם (ואת הגב התחתון “שער החיים") – כלומר בלי חולצות בטן.
תזונה:
לאכול יותר ארוחות קטנות לאורך היום לשמור על שובע ורמת סוכר מאוזנת בדם.
להימנע ממזון נא וקר (כריכים, סושי, שייקים וסלטים, גלידה), מוצרי חלב וסוכר לבן.
לצמצם פחמימות ושומן (חוץ משומן בריא של אבוקדו וזרעים במידה) – פשתן, צ'יה, גרעיני דלעת, או קצח.
לתת דגש לחריפות קלה כדי לעזור להניע: שום, בצל מכל הצבעים, עירית, כרישה, הל, ג'ינג'ר, קינמון, כמון, בזיליקום, ציפורן, פלפל.
מאחרי הביוץ/שאיבה – לצרוך כף-שתיים גרעיני חמניות ביום,
וכף-שתיים שומשום ביום – בשביל אבץ וויטמין E שיתמכו בפרוגסטרון ויפחיתו דלקתיות.
לחיזוק מערכת הפוריות מומלץ לשלב בתזונה את המזונות הבאים, לפי העונה ולפי הטעם ועדיף ירקות מבושלים על פני נאים:
- חציל, עגבניה
- אבוקדו
- דבש
- פסיפלורה, דובדבנים , ליצ'י , אננס טרי, תותים, פטל , גוג'י ברי, תאנה
- אגוזי קשיו, אגוזי מלך, שקדים
- דגנים מלאים, אורז, שיבולת שועל, כוסמת, קינואה, גריסי פנינה
- קטניות ובעיקר גרגירי חומוס, שעועית שחורה, אדומה, אזוקי, אפונה
- עלים ירוקים ובעיקר תרד וקייל
- דלעת, דלורית, גזר, בטטה, סלק
- ביצים
מומלץ לשתות את החליטות הבאות:
- עלי פטל (ביחס של כף עלים על מאג מים ביום, אפשר לשתות חם או קר, אפשר להמתיק אם את צריכה)
- קמומיל
- פסיפלורה
כדי לחזק את הצד הנשי, לשפר סיכויי קליטה והשתרשות תקשיבי לדמיון מודרך או עשי מדיטציה בזמן שאת נחה בתנוחת האשה.

המלצות לשלב 4 - סתיו, מאחרי הביוץ
השלב הלוטאלי (מאחרי הביוץ), הוא השלב הקדם וסתי או הזמן בו תהיה ההשתרשות.
השלב הזה קשור להשלכת המיותר והכנת המאגרים להמשך, להתכנסות.
- לעתים יש חשקים לסוכר (מאפים מתוקים או שוקולד) – תנסי להעדיף שוקולד מריר איכותי, קוקוס או תמרים.
- תדאגי לשתות הרבה מים ולצמצם קפה ואלכוהול.
- חשוב לצרוך מספיק מגנזיום ואבץ:
- אגוזי קשיו, שקדים, זרעי צ'יה, גרעיני חמניות, שומשום, זרעי פשתן, גרעיני דלעת, צנוברים, בוטנים
- בשר ודגים, ביצים
- אבוקדו, בננה
- פטריות
- תרד וקייל
- קטניות – עדשים, שעועית, חומוס, אפונה
- דגנים מלאים
- שוקולד מריר אמיתי
- מחקרים הראו שסלק תרם לעיבוי הרירית
- על אף ההמלצות לאכול אננס, רוב החומר הפעיל שבו נמצא דווקא בשורש שזורקים, לכן אפשר להינות מהטעם של ליבת אננס טרי ומבחינת כמות, מנה כמו מפרי רגיל.
- השלב הזה קשור לחימום עדין והנעה, הזנה של רירית הרחם ועיבוייה, הזנה של הביצית.
להנעה התבלינים המומלצים: רוזמרין, אגוז מוסקט, ג'ינג'ר, קינמון, פלפל, ציפורן.
בזמן ההמתנה לבדיקת הבטא – איך ארומתרפיה יכולה לעזור לך?
יתרונות ושימושים ללבנדר:
- מאזן הורמונלית ונפשית, מרגיע ומשפר מצב רוח – דכדוך, לחץ וחרדה, עייפות וחולשה, סטרס
אפשר לטפטף בתוך קערה עם מעט מלח גס - מחטא ואנטי דלקתי ומחזק מערכת חיסונית, משכך כאבים וכאבי שרירים – ניתן למריחה ישירות על האזור הכואב,
- או לטפטף 5-7 טיפות בתוך כף מלח גס ולפזר בתוך אמבטיה חמימה.
- כאבי ראש, בעיקר על רקע סטרס או הורמונים – תמרחי על האזור הכואב טיפה או שתיים (עורף, מצח, רקות).
- שיפור שינה – לטפטף 2 טיפות על הכרית (לא לדאוג, שמן אתרי איכותי יתנדף ולא ישאיר כתם שומני).

וקצת מהגישה והאמונה שלי:
- את כבר יודעת שזו תקופה מלחיצה. לרוב יש מעטה סודיות על התהליך, ולכן יש בדידות ואפילו קנאה סודית בדרך, בנוסף על האכזבות. תנסי למצוא מישהי/ו שאפשר לסמוך עליה/ו ולשתף, אפילו לחפש מישהי להכיר בפורומים, כדי לשחרר מעט מהסטרס. אבל לא להיתקע בפורומים יותר מדי – אם הם מייאשים אותך או מלחיצים או מדכאים עבורך. חשוב להשאר מוקפת באנשים שמאמינים בך ובהצלחתך, במשפחה, חברות, וברופא/ה המתאימים.
- זה ענייין שלוקח זמן. אם תחכי עד הברית/בריתה כדי לחגוג, יכול להיות שתחכי המון זמן. אני יודעת שאת מפחדת לקוות ולצפות כדי לא להתאכזב, אבל תני לעצמך לשמוח על דברים קטנים בדרך – רירית בעובי טוב, מספר זקיקים מסויים – אחרת כל הדרך הזו תהיה דרוכה.
- אם זה ינחם אותך – תזכרי שיש סיבה פיזית לכך שעובר לא תקין לא נקלט, או איבד דופק, והגוף פלט אותו. ובכל זאת תני לעצמך לכאוב ולהתאבל, ולא להתנגד לכך שהמוות הוא חלק מהחיים.
- למתקדמות – הזמן הטוב ביותר להקשיב לרחם הוא בזמן הוסת, דווקא עם כל הכיווצים והדימומים לפעמים מתקבל מסר ברור, גם מבחינת חשקים ומצב רוח. תני לעצמך את מה שמתבקש בזמן הזה – מנוחה או תנועה, חברה טובה או זמן לבד, מזון מסויים. ייתכן ותגלי שיש עניינים לא פתורים שקשורים לתזמון בחייך – מטופלות שלי בעבר הבינו שמה שהסיח אותן ועיכב היה רצון להתמקד בלימודים או קריירה, משבר בזוגיות, צורך לטפל במשפחה מורחבת ברמה בריאותית או דאגה כלכלית.
לפעמים זה קשור לעיבוד אובדן הריון קודם, או חשש מהאימהות עצמה. ההכרה וההתמודדות עם ההבנה גם עזרה להן לפתוח משהו.
