עצירות: לא נעים להכיר
עצירות היא הפרעה במערכת העיכול, של קושי לפנות פסולת צואתית שהצטברה במעיים.
הקושי זה עלול לגרום לכאבי בטן, נפיחות בבטן וחסימת מעי ע"י צואה.
הקריטריונים: תדירות יציאות נמוכה; יציאות הכרוכות במאמץ; יציאות קשות/יבשות;
טנזמוס/טחירה – הרגשה של חוסר ריקון מלא של רקטום (חלחולת).
עצירות היא הפרעה שכיחה. היא נפוצה יותר בגיל מבוגר ונפוצה יותר אצל נשים מאשר אצל גברים.
עצירות אינה נעימה אך היא סימפטום ולא מחלה.
עם זאת, עדיין מומלץ לעשות בירור במקרי עצירות כרונית
לשלול מחלה העלולה לגרום לעצירות או להיגרם עקב עצירות ממושכת.
מכיוון שהמעי הוא מקור לרעלנים ומנגנון הניקוי, יציאה קבועה ותכופה חשובה לשמירה על בריאות הגוף.
ללא ריקון תיתכן עייפות, עצבנות, כבדות ועוד.
עצירות: סיבות אפשריות חלקיות
סיבות הקשורות להרגלים לא בריאים:
- למשל צריכה מועטה של סיבים ו/או מים. חשוב מאוד לשתות מספיק מים,
חשוב יותר לצרוך סיבים, היות ורוב המים נספגים בקיבה,
לעומת סיבים תזונתיים אשר לא מתעכלים ובעצם מושכים מים לחלל המעי ועל ידי כך מרככים את הצואה. - פעילות גופנית מועטה (פעילות גופנית מחזקת פעילות פריסטלטיקה של המעיים).
- גם התאפקות היא הרגל לא בריא – היות ומצואה שמחכה לריקון ברקטום
עדיין נספגים מים למעי הגס והצואה הופכת לקשה ויבשה יותר.
לשים לב לעצירות פסיכולוגית עקב כאב (בגלל טחורים, פיסורה/סדק בפי הטבעת, דלקת). - הריון – לחץ של העובר, רמת פרוגסטרון גבוהה שמרפה שרירים חלקים במעיים ומפחיתה פריסטלטיקה.
עצירות: המלצות
מה לצרוך?
משלשלים טבעיים – משקה עם אלו ורה (לא מומלץ למי שסובל מקור),
אבטיח (מים המרככים צואה, סיבים המזרזים תנועת מעי),
דבש (מסיע לעיכול), שמן זית.
לזכור לא להתאפק, וכשמרגישים צורך, להתפנות. לא ללחוץ במאמץ, לנשום, ולהיעזר בשרפרף לרגליים.
סיבים תזונתיים – מיעוט בסיבים הוא גורם סיכון לסרטן המעי הגס, השמנת יתר, סכרת, ומחלות לב וכלי דם.
מקור הסיבים הוא צמחי, מדופן התא הנותן לצמח מבנה קשיח (כמו תאית),
ואינו מתפרק על ידי אנזימי מערכת העיכול לחלוטין.
הסיבים נקשרים למים, מינרלים, ויטמינים, סוכרים, רעלים, חומצות מרה, מתכות רעילות וכולסטרול;
בעצם אוספים ומפנים את הפסולת בגוף דרך מערכת העיכול.
ישנם סיבים מסיסים במים, הסופחים מים במעי הדק ומאטים את תהליך התרוקנות הקיבה ותורמים לתחושת השובע.
נמצאים בפירות וירקות: תפוחים, תותים, אגסים, גזר ,ארטישוק, שזיפים ובעיקר יבשים גם לאחר השרייה, קטניות כולל עדשים, פירות ובעיקר פרי הדר, עגבניות ובעיקר שריף, במיה, כרוב, גזר, פרג, בורגול, שעועית לבנה יבשה, דבלים, שקדים. לסלק סיבים המוסיפים נפח במים במעי אך אינו "מנפח" ולא גורם לגזים.
שומר ידוע כמסדיר פעילות מערכת העיכול.
ישנם סיבים בלתי מסיסים השומרים על מערכת העיכול, מגבירים את תנועתיות המעי
ומגדילים את נפח הצואה על ידי ספיגת מים.
נמצאים בחומוס, פול, עדשים, בדגנים מלאים (לא קלופים) כגון אורז מלא, לחם מלא וחיטה מלאה,
שיבולת שועל וסובין שיבולת שועל, תירס וסובין תירס, אורז מלא, תפוח אדמה ובעיקר קליפתו,
סובין חיטה, ברוקולי, אפונה ירוקה, פירות וירקות (בעיקר משמש מיובש, גזר, מלפפונים, קישואים, עגבניות, סלרי).
מומלץ למניעת סרטן המעי בשל זירוז מעבר המזון במעי – הסיבים מצפים את דופנות המעי הגס
ובכך הם מפריעים לקשירת חומרים מסרטנים אל הדפנות, מקצרים את משך זמן שהיית הצואה במעי הגס
ובעקבות זאת קטן הסיכון לקשירת חומרים מסרטנים למעי.
הם גם תורמים להגדלת כמות אוכלוסיית החיידקים הידידותיים.
חיידקים אלה מייצרים חומרים המגינים על המעי ומקטינים את החדירות שלו לרעלנים שונים.
מומלץ לגוון במזון על מנת לקבל את שני הסוגים. כדי להקל על העיכול אפשר להשרות את הדגנים והקטניות במים למשך מספר שעות, וכדי לסייע במניעת גזים ניתן גם לאכול תבלינים סופחי גזים כמו גרגרי קימל ושומר,
ולשלב בתפריט יוגורט ביו.
חיידקים פרוביוטים כמו ביוגורט מחזקים את הפלורה הטבעית במערכת העיכול.
לא לאכול קרוב מדי לשעת השינה, להימנע מארוחת ערב כבדה.
ניתן לנסות כפית שמן זית לפני ארוחת הערב, או לאכול 12 צימוקים שחורים מושרים במים חמים במשך 3 ש'.
כוס מים חמים בבוקר. ובמשך היום לשתות 8-10 כוסות מים.
לזכור שבמאזן הנוזלים כוס תה וקפה הם מינוס (כי משתנים) ולפצות על כך בכוס מים נוספת.
ארוחת בוקר של דגנים המכילים סיבים, לחם מקמח מלא, עגבניה (אפילו מגוררת) עם שמן זית.
לא לשתות הרבה בזמן הארוחה – השתייה מדללת את מיצי העיכול ובכך מעכבת את התהליך.
לא מומלץ להשתמש במשלשלים, זהו טיפול סימפטומטי בלבד העלול להחליש את המעי לאורך זמן
(עד כדי כך שלא יתפקד ללא עזרה), ליצור תלות והתמכרות המצריכה עלייה במינון להשגת תגובה,
ולכן רצוי לטפל בשורש הבעיה.
בראייה סינית:
- העצירות עלולה לנבוע מחוסר איזון במעי הגס, עקב "שמירת דברים בבטן". דברי על זה!
- העצירות עלולה לנבוע מחוסר יין כלומר מיובש, ואז יש לצרוך מזונות מחזקי יין – זרעים כהים (פשתן),
קטניות כהות (שעועית שחורה, עדשים), פירות יבשים (בעיקר כהים – דבלה, שזיפים), אצות. - העצירות עלולה לנבוע מעודף לחות המחלישה את הטחול, ואז יש לצרוך מייבשי לחות – לפת, סלרי, שיפון, חסה, עלי בייבי; ולהימנע ממזון מלחלח – אגוזי מלך, ופירות יבשים, קמח לבן סוכר לבן ומוצרי חלב, בננות ובוטנים.
- העצירות עלולה לנבוע מעודף חום, יש לצרוך מזון מקרר – משקה אלו ורה, תה ירוק, חסה, ירקות ופירות טריים ובעיקר מלפפון.
- העצירות עלולה לנבוע מחוסר דם (המתאפיינת עייפות וחולשה), ואז יש לצרוך מזון מחזק דם – סלק, כבד, פירות יער, צימוקים כהים, רימון, קייל, חסה.
- העצירות עלולה לנבוע מחסימה בכבד, כלומר הפרעה בזרימת האנרגיה, ואז יש לצרוך מזונות מניעים – עלים ירוקים, סלרי, תפוח ירוק, תה ירוק, לימון.
- העצירות עלולה לנבוע מחוסר צ'י, יש לצרוך מזון מחזק צ'י – מזון מבושל או מוקפץ, מרקים, בטטה, דלעת, קישוא.
- תנסו להוסיף לדיאטה למספר ימים את המלצות התזונה לפי הסיבות השונות, על מנת לגלות את הסיבה.