כולסטרול: נעים להכיר
כולסטרול הוא מולקולה שומנית החיוני לתפקודי המוח ומשתתף בבניית ממברנת התא.
כולסטרול מיוצר רק על ידי בעלי חיים, ואינו מצוי בצמחים.
כולסטרול מגיע ממזון מן החי וגם מיוצר בכבד, ומצוי בכל תאי הגוף ובזרם הדם.
כולסטרול משמש לבניית הורמונים (פרוגסטרון, אסטרוגן, טסטוסטרון), מלחי מרה,
וויטמין D (הגורם למערכת העיכול לספוג יותר סידן לדם, ולכן חיוני לבניית עצמות).
אך כולסטרול בדם מרמה מסויימת הוא מסוכן.
כולסטרול: מדוע צריך להיזהר?
שומנים ובהם כולסטרול הם חומרים שאינם מסיסים במים.
ליפופרוטאינים הם חבילות חלבוניות המכילות שומן
(כולסטרול וטריגליצרידים) המופרשות לדם מהכבד אחרי ייצורם
ומובילות כולסטרול ממקום למקום בגוף. הליפופרוטאינים נבדלים על פי דחיסותם.
חבילה הדחוסה בחלבון ומעט שומן נקראת HIGH DENSITY LIPOPROTEIN
HDL או כולסטרול "טוב".
זאת מכיוון שתפקידן לפנות שומן מהתאים אל הכבד, שם מפורק כולסטרול.
בכך מסייע ה- HDL לגוף להיפטר מעודפים לכן בעודף הוא ה"טוב".
חבילה הדחוסה בשומן ומעט חלבון נקראת LOW DENSITY LIPOPROTEIN
LDL או כולסטרול "רע".
רמתו מחושבת למעשה מתוך ערך כולסטרול כללי בדם.
תפקידו לחלק שומן מהדם אל התאים, לכן בעודף הוא ה"רע".
עודף שומנים בדם נוטה לשקוע בדפנות כלי הדם.
כולסטרול: וטרשת עורקים
זו הסיבה שרמות גבוהות מידי של הכולסטרול תורמות לתהליך טרשת העורקים
המוביל למחלות לב וכלי דם קטלניות (התקף לב, שבץ מוחי),
להיווצרות כבד שומני, ולמחלות אחרות.
המצב עלול להתרחש בשל נטייה גנטית יחד עם הרגלי חיים
הכוללים צריכה מוגברת של שומנים ומחסור בפעילות גופנית.
תהליך טרשת העורקים כולל שקיעת ליפופרוטאינים
הזורמים בדם על דפנות פגועות של עורקים,
ובשלב מאוחר יותר התחמצנות של הליפופרוטאינים.
התחמצנות מואצת על ידי עישון, עשן וכימיקלים, חיידקים ווירוסים.
מעבר להתחמצנות נגרמת הפרעה לזרימת הדם
שהופכת לזרימה מערבולתית ולא ישרה.
לאזור מגיעים תאים לבנים החודרים פנימה
אל הדופן ואמורים לבלוע ולפרק את מולקולות השומן.
אותם תאים לבנים לאחר שבלעו את הליפופרוטאינים
הופכים לתאי קצף אשר במידה וכמות השומן גדולה
יישארו תקועים בתוך דופן כלי הדם ותורמים להיווצרות פלאק טרשתי
(סיבי קולגן) על דופן כלי הדם,
ועליו שוקע סידן שהופך את הפלאק לפריך.
התאים הלבנים (תאי הקצף) אינם מקבלים מהדם חמצן ומזון,
מתים, תכולתם השומנית נשפכת לתוך הפלאק ונוצר נמק.
מתחילה היווצרות כלי דם קטנים לאספקת דם לפלאק עצמו,
אז הפלאק הופך לפריך ודמי.
עם התרבות כלי הדם לפלאק והגעת תאי לבנים,
גוברת הדלקת והפלאק הופך לבלתי יציב.
תאי האנדותל פגועים מאוד ונוטים להיקרע ברקמה החולה.
עם קריעת הפלאק, בניסיון לתיקון,
נדבקות אל הקולגן החשוף טסיות
הגורמות לקרישה החוסמת את זרימת דם (פרפוזיה לקויה).
הקריש יכול לגרום לחסימה (איסכמיה) מלאה של העורק
(כמו במקרי אוטם שריר הלב – "התקף לב", שבץ מוחי),
חלקית (כמו במקרי אנגינה פקטוריס),
או להיות להפוך לחלק מהפלאק (כמו במקרי תעוקת לב).
כולסטרול: מהם סטטינים
הסטטינים הם משפחת תרופות החוסמת אנזים בגוף המעורב בייצור כולסטרול,
כלומר מעכבות ייצור כולסטרול בכבד.
מאז תחילת השימוש בסטטינים, חלה עליה בתוחלת החיים של אלפים ברחבי העולם.
אזהרה לנוטלי התרופה: באשכוליות ישנו חומר הסותר את פעילות הסטטינים!
כולסטרול: המלצות
ממה להימנע או לצמצם:
- שומן מוקשה (טרנס) – למשל במרגרינה, בצק עלים.
- שומן רווי – מזונות העשירים בשומן רווי הם בשרים שמנים (בעיקר בשר אדום), מאפים, חמאה, מרגרינה, גבינות שמנות, בעוד שמזונות הדלים בשומן רווי הם דגים, שמן זית, יוגורט ומוצרים דלי שומן, וגם בשרים רזים (הודו, עוף).
- סטרס – משפיעה לרעה על פעילות הלב ומערכת החיסון, מעלה רמות כולסטרול כללי , HDL, ו-LDL.
- טיגון – להחליף באפייה, אידוי, קלייה או הקפצה.
המלצות מה לצרוך:
- צחוק משפר את זרימת הדם בשיעור הדומה לזה שאחרי פעילות אירובית.
- פעילות גופנית מעלה את רמות ה- HDL ומורידה רמות LDL. כולסטרול מהווה חומר מוצא לייצור ההורמונים הסטרואידים בגוף. בזמן פעילות גופנית עולה צריכת כולסטרול (LDL) בתאים ובמיוחד בתאי השריר, ולכן מאגרי כולסטרול זה בתאים מתרוקנים כך שכולסטרול (LDL) יכול להיכנס אליהם מתוך מחזור הדם, וכולסטרול ׳משומש׳ (HDL) מופרש מהתאים לדם. לפעילות גופנית השפעה אנטי דלקתית, היא מורידה רמת טריגליצרידים ולחץ דם, משפרת מטבוליזם (קצב חילוף חומרים), משפרת את תפקוד תאי האנדותל המרפדים את כלי הדם ומדורי הלב ואת גמישות עורקי הלב.
- תזונה עשירה בסיבים תזונתיים. סיבים מסיסים סופחים אליהם כולסטרול ובכך מורידים את רמתו. קיימים בשיבולת שועל, טופו וסויה (המכילים גם נוגדי חמצון), תפוחים וברוקולי.
- תפוחים מכילים גם פלבנואידים ונוגדי חמצון, וסיבים בלתי מסיסים המסייעים להורדת רמת LDL.
- ברוקולי – מכיל ויטמין E החיוני למניעת היווצרות קרישי דם. מכיל נוגדי חמצון בעיקר לוטאין, המרגיע את פעולת המערכת החיסונית בדופנות כלי הדם, ומנטרל את הידבקות כולסטרול רע מחומצן (LDL) לדופן כלי הדם, וכך נמנעת טרשת עורקים. לוטאין נמצא גם בחסה ותרד. בברוקולי נמצא גם רכיב הייחודי למשפחת המצליבים (כרובית, כרוב, כרוב ניצנים, סלק וקולורבי) המפחית רמת LDL.
- סלק – מכיל בטאין וחומצה פולית המנקים את הדם מחומצת האמינו המזיקה הומוציסטאין, שריכוזה הגבוה קשור למחלות לב. מכיל גם אשלגן ומגנזיום התורמים להורדת לחץ הדם ולבריאות דופנות העורקים.
- בחמוציות נוגדי חמצון רבי עוצמה, כמו פוליפנולים, העשויים לספק לגוף הגנה מפני מחלות לב וכלי דם ומפני סוגי סרטן שונים. שתיית כוס מיץ חמוציות ביום קשורה בהפחתת חמצון כולסטרול רע (LDL) ובעלייה קלה ברמות כולסטרול טוב (HDL).
- שמן זית כתית מעולה מפחית רמת כולסטרול, מקטין חמצון LDL וכך מפחית סיכון לטרשת עורקים ומחלות לב וכלי דם.
- חומצות שומן אומגה 3 תורמות לבריאות הלב ולגמישות כלי הדם. חומצת השומן אומגה 3 מעורבות בלחץ הדם, מנגנון קרישת הדם, ייצור הורמונים, דלקות, טמפרטורת הגוף ופעילות המוח. לאומגה 3 גם תכונות המפחיתות את רמות הטריגליצרידים בדם ומעלות רמת כולסטרול טוב HDL, הפחתת רמות חומצות השומן המחומצנות בדם. חומצת שומן אומגה 3 אינה ניתנת לייצור מלאכותי, והיא מצויה בדגים (בעיקר דגי ים עמוקים כגון טונה וסלמון), בזרעי פשתן (אשר נטחנים מייד לפני אכילתם), שמן פשתן, שמן קנולה ובאצות מסוימות.
- טונה מכילה חומצת אמינו טאורין הגורם להפרשת כולסטרול במיצי מרה.
- כוס יין אדום בערב – רסברטרול, נוגד חמצון מסוג פוליפנול שנמצא בעיקר בענבים אדומים, מקטין את הסיכון להיווצרות קרישי דם (דילול הדם), מפחית את כמות כולסטרול רע (LDL) ואת שקיעתו בעורקים ואף יכול למנוע כיווץ של כלי הדם וכך לאפשר זרימת דם טובה יותר בגוף והורדת לחץ הדם.
- נמצא גם בתותים ובבוטנים.
- נטילת תוספת של וויטמין C גורמת לעלייה ברורה ברמת כולסטרול טוב (HDL) ומפחיתה את הסיכון ללקות בטרשת עורקים.מסייע לספיגת הברזל. בנוסף, הויטמין מפחית סיכונים למחלות לב ואירועים מוחיים, שומר על גמישות כלי הדם (אחראי לייצורם של סיבי הקולגן, חומר אלסטי המקנה לדפנות כלי הדם חוזק וגמישות). ויטמין C מסייע במניעת אירועים טרומבוטיים, כלומר היווצרות קרישי דם העלולים לחסום כלי דם ולמנוע אספקת הדם לאיברים ובכך מקטין סיכוי לאירוע מוחי. ניתן לצרוך ויטמין C כמעט עם כל דבר – אך קפאין עלול לפגוע בערכו התזונתי, והויטמין מתחמצן בקלות ומאבד מיד את ערכו התזונתי, לכן רצוי לחתוך את הפרי או הירק סמוך למועד האכילה. נמצא בפרות הדר, קיווי, פלפל אדום, ותותים.
- תותים מכילים גם ניאצין, ויטמין 3B שנלחם בכולסטרול (על ידי עיכוב אנזים מייצר כולסטרול בכבד) ומוריד רמות טריגליצרידים, מעלה HDL. קיים גם בסלמון.
- תפוזים ודובדבנים מכילים ביופלבונואידים, נוגדי חמצון המגינים על הגוף מנזקי רדיקלים חופשיים, נוגדי דלקת ואלרגיה, מחזקים את כלי הדם, מגנים מפני וירוסים ואפילו מפני סרטן.
- רימון – מכיל נוגדי חמצון בעיקר פוליפנולים, פועל כמשחרר סתימות בכלי הדם, גורם לנסיגה של הרובד הטרשתי (פלאק) בעורקים ומקטין סיכון למחלות לב וכלי דם. רימון מעכב ייצור כולסטרול וחמצונו בתאים, ובכך מסייע למניעת מחלות לב וכלי דם. שתיית חצי כוס מיץ רימונים כל יום מסייעת להורדת לחץ הדם ותגן על דופנות כלי הדם מפני הידבקויות.
- עגבניה – מכילה נוגדי חמצון המגינים על כלי הדם ומנטרלים רדיקלים חופשיים, בעיקר ליקופן המונע את סרטן הערמונית. הליקופן מנקה את הדם מ- LDL מחומצן, והסיכון ללקות בחסימת כלי הדם נמוך יותר. בנוסף העגבנייה מכילה חומר מדלל דם. זמינות הליקופן לגוף עולה בבישול (לכן קיים גם רסק עגבניות או קטשופ). ליקופן נמצא גם באבטיח.
- בצל – מדלל דם, מעלה רמת HDL. הבצל מכיל תרכובות גופרית החשובות לדילול הדם ולהעלאת כולסטרול טוב (HDL); קוורציטין – נוגד חמצון הפועל בעיקר כנוגד דלקות גם מהסוג המעורב בתהליך טרשת העורקים. בצל מוריד לחץ הדם, מה שמעצים את עמידות הדפנות וגמישותן.
- שום – מייחסים לו סגולות רפואיות רבות: פעילות אנטיביוטית, הורדת לחץ דם, הורדת רמת הסוכר בדם, צמצום רמת כולסטרול ועוד.
- פיצוחים טבעיים (קלייה פוגעת בחומצות השומן) – גרעיני חמניות ודלעת, אגוזי מלך.
- מוצרי שומן בלתי רווי כמו אגוזים, שקדים ושמן זית מעלים רמת HDL. שקדים ידועים כמקור עשיר לשומן חד בלתי רווי (המסייע לגוף לייצר כולסטרול טוב HDL); כמקור לסידן מגנזיום,ואשלגן, שמאזנים את פעילות שריר הלב; מכילים ויטמין E המגן על הלב (נוגד חמצון רב עוצמה, שמגן מפני נזקי החמצון שיוצרים הרדיקלים החופשיים) ופיטוכימיקלים נוגדי חמצון; פיטוסטרול וסיבים המסייעים להורדת הכולסטרול הרע LDL. נוגדי החמצון שנמצאים בקליפת השקדים כוללים פלבונולים וקטכינים, המגינים על כולסטרול רע (LDL) מפני חמצון ובכך מסייעים במניעת שקיעתו בעורקים. ויטמין E נמצא גם בשמנים מהצומח, באגוזים (מומלץ גרעיני חמניה העשירים ב6B המוריד LDL), בזרעים ובירקות ירוקים עליים ואבוקדו.
- אבוקדו מכיל חומצה אולאית (שומן חד בלתי רווי) המפחיתה כולסטרול וטריגליצרידים, מעלה HDL.
- פומלית תורמת להורדת רמת כולסטרול בדם ולהגברת יכולת מניעת החמצון שלו, ולכן היא מקטינה את הסיכון לחסימת עורקים ובכך גם את הסיכון לחלות במחלות לב.
- יוגורט פרוביוטי מפחית רמת כולסטרול רע LDL ומעלה רמת כולסטרול טוב HDL.
- חציל מכיל נוגדי חמצון שמפחיתים רמת כולסטרול רע LDL בדם ובדפנות כלי הדם.