היה לי שנים של ניסיון בלהרוג צמחים, אבל בתקופת הקורונה, השהייה בבית, גרמה לי לרצות לטפח, לטפל, ולראות יותר ירוק. החלטתי לנסות שוב, ולנסות ללמוד איפה טעיתי. הלכתי למשתלות ושאלתי המון שאלות.
איך לגדל צמחים | הבחירה בצמח:
חשוב נורא לבחור לפי התנאים שיש לגידול – כמות האור/שמש, כמה רוח/מיזוג/חימום, האם מיועד לפנים/חוץ גינה/מרפסת – ולא רק לפי איך הם נראים במשתלה.
אני התחלתי עם סוקולנטים, כי חשבתי שקשה להרוג אותם, טעיתי. חלק הצלחתי בעודף השקייה, חלק בחוסר השקייה. חלק הצלחתי לקיים ואפילו לייחר! אבל הם לא הביאו לי JOY לאורך זמן, ועברתי לצמחים עמידים ומטהרי אוויר ואווירה (מימין לשמאל):
- פוטוס (שורד בתנאי תאורה מגוונים), ניתן לייחר על ידי חיתוך עם מספריים נקיות ענף באורך לפחות 15 סמ, ולחתוך מתחת לפרק שורש שיש לו גם שורש אוויר (בליטה חומה שלא יוצא ממנה עלה). להסיר את העלים הקרובים למקום החיתוך והכניס לכלי זכוכית שקוף עם מים. להחליף מים בתדירות שבועית. ניתן להשאיר במים או לשתול באדמה כשיש שורשים.
- סנסיווריה (שורדת בתנאי תאורה מגוונים), דורשת מעט מים.
- ירקה (מתאים לצל ולחצי שמש), מוציא "תינוקות" על ענף פריחה שניתן לנתק ולשתול.
בנוסף, שיחקתי עם ניסיונות הנבטת גלעיני אבוקדו. צריך לקלף את הגלעין מהקליפה הירוקה, למקם 3 קיסמים כך שיהיה חלקו במים וחלקו באוויר ואת החלק הרחב לשים במים ולחכות בסבלות שיוציא שורשים במים ויוציא גבעול לאוויר וממנו עלים.
עם הזמן הסלון הלך ונהיה ירוק וצפוף. גם זמיה קוקוס טוב למתחילים, מסתגל לתנאי אור מגוונים (לא שמש ישירה) ולא דורש הרבה מים.

איך לגדל צמחים | העציץ:
כדאי לא להשאיר בכלי פלסטיק איתו מגיע הצמח, כי יש בו יותר מדי חורי ניקוז למים והוא מותאם לתנאי המשתלה, ולרוב הוא כבר צפוף מדי לצמח.
כדאי להעביר אותו לעציץ פלסטיק אחר, גדול יותר, אותו אפשר להכניס לעציץ חימר / קש / מקרמה / מתכת דקורטיבי אם תרצי. לוודא שבכלי החדש יש חורי ניקוז אחרת השורשים יירקבו.
למה להעביר לעציץ מפלסטיק? כי חרס שותה מעט מהמים.
כמה גדול יותר? מספיק כדי שיהיה מקום לשורשים לגדול, לא יותר מדי כדי שהצמח ישקיע אנרגיה בצמיחה מטה במקום מעלה.
איך לגדל צמחים | אדמה:
בהעברה שלו לכלי החדש, כדאי ממש להשקיע ב"אדמה" מהמשתלה, זה בעצם מצע שתילה מאוורר שיודע לנקז את המים. וכדאי גם לדשן (אני משתמשת בנוזלי, לא הסתדרתי עם הכדורים), כל כמה שבועות, ובתדירות נמוכה יותר בחורף.
איך לגדל צמחים | השקייה:
לא כל הצמחים יצטרכו השקייה באותו זמן, אז לבדוק את האדמה, עם אצבע או צ'ופסטיק (כן, כמו שאני נועצת קיסם בעוגה) – אם יוצא יבש, אז להשקות. אם יש ספק – עדיף לחכות מאשר להטביע, מסתבר כדי למנוע להשורשים להירקב.
איך להשקות? כדאי להשתמש במים פושרים במשפך בעל פיה דקה כדי שהזרם לא יפער בורות באדמה, תחילה באזור הגבעול/גזע ואז לאט על פני שאר האדמה כדי שגם היא תיספג וגם השורשים שהתפרשו בה – לא את העלים. להשקות את האדמה עד שהמים מתחילים לחלחל החוצה ולהתנקז כדי לוודא שהמלחים נשטפים החוצה, ולא להשאיר מים בצלוחית שמתחתיו!
איך לגדל צמחים | אז מה עם השפריצר:
מסתבר שתפקידו לנקות את העלים מאבק ופיח, אמורים להשפריץ מים ואז לנגב במטלית, וזה ייעול למי שאין לו סבלנות לנגב עלה עלה עם צמר גפן שטבול במים עם מעט חלב (ככה אומרים!). האיבוק אמור להחזיר ברק ולעזור לבריאות הצמח.
לצמחים שאני רואה שמאובקים אני מניידת לכיור/אמבטיה ומקלחת אותם שם, חוץ מהמונסטרה שיש לה עלים גדולים וקל לי לנגב אותם (והיא גם גדולה). אני מרטיבה גרב (מהזוגות שהופרדו במייבש) ועוברת על העלים לאט, בחצי מדיטציה.
איך לגדל צמחים | הצילו! מזיקים:
במשתלה הציעו לי פתרון טוב, חסכוני, ופשוט לקימחון, טפילים, וכנימות – מזיקים שבד"כ מפרישים חומר דביק על העלה, ומושכים אליו נמלים.
למלא בשפריצר ליטר מים, כף חומץ, וכפית שמן זית, ולנער. להתיז בנדיבות על העלים מכל הכיוונים ועל האדמה, פעם עד פעמיים בשבוע, ולא לשטוף אחרי זה.
גם שמן נים הוא מדביר טבעי. למקרים קשים יותר – יש קונפידור.
