מרידיאנים וצ'י
באסיה בכלל ובמזרח הרחוק בפרט התפתחה תפיסה דומה כי הגוף הוא יחידה אנרגטית הבנויה מערוצי אנרגיה הנקראים מרידיאנים.
באופן מסורתי ישנם 12 מרידיאנים השייכים ל-12 אברים ברפואה הסינית ומחולקים לחמשת האלמטים (עץ – כבד וכיס מרה; אש – לב ומעי דק, מעטפת הלב ותלת המחמם; אדמה – טחול וקיבה; מתכת – ריאות ומעי גס; מים – כליות ושלפוחית השתן).
בתוך מרידיאנים זורמת אנרגית הצ'י.
ומהו צ'י? הצ'י מחבר ומפריד בין היין והיאנג, כוח הטבע שמשמר ושומר על חוקי הטבע.
צ'י הוא אנרגיה המתבטאת בכל מצב צבירה, הוא תנועת החיים והמפגש עם הסביבה.
הצ'י הוא כוח החיים, ועקרונותיו הם: הכל חי, הכל קשור, והכל משתנה. צ'י הוא הבסיס להכל, כל תופעות היקום הן ביטוי של צ'י, כל דבר חי וצומח ביקום מורכב ומוגדר בעזרת הצ'י שלו. זוהי אנרגיה המניעה את כל היצורים החיים, ונותנת להם את אופיים ומהותם.
בריאות מתקבלת או מתאפשרת מערוצים פתוחים המאפשרים זרימה אנרגטית תקינה של צ'י. יש לתת לצ'י לזרום בחיינו כך שיביא לזרימה אנרגטית הרמונית בחיינו, יביא התקדמות וישחרר תקיעות.
לאיזון אנרגיית הצ'י בתוך מרידיאנים ניתן לקבל טיפול דיקור סיני, רפלקסולוגיה, או לקבל ייעוץ פנג שווי.
YIN YANG
אחד הסמלים הסינים המוכרים ביותר הוא היין יאנג, המציג שלם המורכב מ-2 קטבים מנוגדים, שחור ולבן, זכר ונקבה, חם וקר, חומר ורוח וכו'.
בהתבוננות בסמל ניתן להבין כי זהו עקרון שהשלם מכיל שני הפכים (העיגול מורכב משני חצאים), שני קצוות, שני קטבים, אך בכל יין יש קצת יאנג ולהיפך (ולכן בכל צבע יש נקודה של הצבע ההפוך לו).
יין ויאנג מכילים בתוכם אפשרות לשינוי ואף היפוך (השחור והלבן ישתנו ביניהם והשינוי יתחיל מהנקודה של הצבע הנגדי). היין הוא נשי, שחור, קר, כבד, ארץ, מים. היאנג הוא זכרי, לבן, חם, קל, שמיים, אש.
לאו צה כתב בטאו טה צ'ינג "האחד הוליד את שני הדברים". הטאו הוא הדרך הבלתי ניתנת לתיאור של האינטראקציה ביו היין והיאנג.
בכל דבר קיים ניגוד בין יין יאנג שהוא השלמה, בכל מבוגר יש ילד פנימי, בכל גבר צד נשי, וכו'. יש שאיפה לאיזון אך אין שוויון בין יין יאנג, כי כל דבר הוא קצת יותר יין מיאנג או להיפך, ואין דבר הזהה לאחר. אם אין דבר השווה לשני, אין שוויון בין יין יאנג , אך יש שאיפה למינימום חוסר איזון מכיוון שכל מורכב מיין וגם יאנג. האחד לא יתקיים ללא השני, קיומם תלוי זה בזה ומגדיר זה את זה. חייבת להיות השוואה בין הניגודים.
דוגמא: יום הוא יאנג, אבל צל הוא יין, לילה הוא יין אבל הירח הוא יאנג.כדי לדעת מה יין ומה יאנג יש להשוות בין הניגודים, זוהי תורה יחסית. האחד לא יתקיים ללא השני כי קיומם תלוי זה בזה.
דוגמא : מים חמים הם יין או יאנג? תלוי – אם משווים למים קרים או רותחים. מכיוון שהכל מורכב מיין יאנג גם גופנו ותהליכים בו. YIN הוא החומר, איברים מורכבים יותר פיזיולוגית, מלאים (מכילים נוזלי גוף או מזון) – כבד, לב, טחול, ריאות, כליות. YANG הוא פעילות החומר, איברים חלולים המסיעים דרכם חומרים – כיס מרה, מעי דק, קיבה, מעי גס, שלפוחית שתן. חומרי היסוד (יין) מזינים את הגוף לשמור על תפקודו (יאנג), ופעילות הגוף (יאנג – עיכול, זרם דם) מאפשרים הזנה של הגוף (יין).
דוגמא ליין יאנג בגופנו (פעולות הפוכות ומשלימות): שאיפה ונשיפה.