מה הן פטריות מרפא?
פטריות מרפא הן פשוט פטריות שהגיעו מהרפואה המסורתית (מהמזרח הרחוק ומדרום אמריקה) שבוצעו עליהן מחקרים מדעיים (משנות ה70') – וגילו מה החומרים הפעילים בהן, על איזה מנגנונים הן משפיעות בגוף, ויש הוכחות לזה שהן יעילות לשיפור המצב הבריאותי והנפשי.
אגב – פטריות ספציפיות הן הבסיס לסטטינים, אנטיביוטיקת הפניצילין, ציקלוספורין, ותרופות כימותרפיה מסויימות.
אז מה כל כך מיוחד בהן?
הפטריות הן ממלכה נפרדת, לא צמחים ולא בעלי חיים, הן המפרקות והממחזרות של הטבע (מגזעים ועלים נרקבים, ועד לנפט ופסולת גרעינית). מה שרואים מעל הקרקע זהו גוף הפרי, ומתחת נמצא התפטיר (מיצליום), רשת "שורשים" ענפה שמעבירה ומקבלת מידע מהסביבה (כמו האינטרנט של היער).
לפטריות אין מערכת חיסון, הן בעצמן חשופות באופן תמידי לחיידקים, וירוסים ועובשים שמתחרים על מקורות מים, מזון ואנרגיה. בגלל תנאי הקיום הקשים האלה, פטריות המרפא פיתחו "שיטות לחימה" כדי לשרוד.
מה שמייחד את הפטריות (ונחקר) הם הפוליסכרידים והבטא-גלוקנים, החומרים הפעילים שמשפיעים בעיקר על מערכת החיסון שלנו.

למה אני ממליצה למטופלות לשלב פטריות מרפא?
- כי הפטריות לא חומר שעושה פעולה כזו או אחרת בגוף אלא "מדברות" עם הגוף ו"מלמדות" אותו, נותנות לו פקודה להתחיל תהליך מווסת/מאזן, "לתקן" משהו שקורה בו (וזה לוקח קצת זמן).
איזו פקודה? כל הפטריות משפיעות (לטובה) על מערכת החיסון ועל המיקרוביום, ולכל פטריה הייחודיות (מומחיות) שלה. - כדי שהגוף "יבין", עדיף לתת לו "לשנן" – יש משמעות גם לכמות (כמות הפטריות בכל לקיחה) וגם לחזרתיות (הפריסה לאורך היום, כמה זמן במצטבר נלקחת הפטריה). החזרתיות חשובה גם בתחזוקה/מניעה ובעיקר בזמן טיפול – כאילו הגוף סורק ברקוד שוב ושוב בכל לקיחה ומבין מה לעשות.
- כי הפטריות הן לא כמו צמחי מרפא, הורמון או תרופה (הן לא מאבדות אפקטיביות אחרי תקופה של שימוש). אפשר לקחת אותם בנוסף ובמקביל לתרופות (רק לא יחד כדי שלא "יתחרו"), פרוביוטיקה, שמנים אתרים, וטיפולים משלימים כמו דיקור.
ואפשר בהריון ובהנקה, וגם אחרי ניתוח.
בפטריות יש ויטמינים, מינרלים, חלבונים, סיבים, נוגדי חימצון.

אז מה חשוב לדעת?
- מכיוון שהפטריה מניעה תהליך בגוף, לא מכניסה לגוף את החומר "המניע", חובה שלגוף יהיה מספיק חומרי גלם כדי לבצע את מה שהפטריה "אומרת" לעשות = חשוב להקפיד על תזונה מאוזנת ומגוונת, שיהיה מספיק ויטמינים מינרלים חלבונים וכו' – אחרת זה כמו לתכנן נהיגה מחוץ לעיר בלי למלא דלק (זאת אומרת שתזונה נכונה תתמוך בפעולת הפטריות ובמיקרוביום).
- איך כדאי לקחת? לדעתי האישית כדאי לצרוך אותן בצורה יבשה ומקופסלת כדי לקבל כמות חומר פעיל גבוהה ויעילות מקסימלית. לא בטינקטורה (כי הנוזל מדולל/מהול אז צריך לקחת הרבה ממנו – שיקול כלכלי וגם מבחינת טעם, וזה מיצוי אלכוהולי כך שפוספסו הרכיבים שזקוקים למיצוי במים) וגם אבקה בתפזורת פחות מומלצת כי קשה יותר לבליעה (אפילו בתוך מרק, שייק, משקה, לחלק מהמטופלות שלי) ויש לה נטייה להתגבש עם הזמן.
כדי לנצל את כל טווח החומרים הפעילים שבפטרייה, כדאי שבקפסולה יהיה שילוב של אבקת מיצוי יבש (פטרייה שנטחנה ועברה מיצוי במים ו/או אלכוהול שאז שוב יובשה, שם החומרים הפעילים בריכוז גבוה) וגם אבקה של פטרייה יבשה שנטחנה (פחות מרוכזת). דופן תא הפטריה מכיל חומר קשיח במיוחד, טחינה שלו לאבקה לא תשחרר את כל הטוב שנמצא בתוכו, וכדי שהגוף יידע לנצל חלק מהחומרים הפעילים צריך למצות את האבקה במים (כמו חליטת תה) ו/או אלכוהול – תלוי אם החומרים הפעילים מסיסים במים או שומן.
יש פטריות שצריכות לעבור מיצוי כפול כדי להוציא מהפטריה את כל מה שאפשר (במים ואז באלכוהול – היריסיום, ריישי, קורדיספס ופלאורטוס); ויש כמוסות פטריות שאמורות להכיל תמציות יבשות של התפטיר (מיצליום, מערכת השורשים) וגוף הפרי וגם נבגים (ריישי) ליעילות מקסימלית ומהירות השפעה – עוד סיבה שחשוב לקרוא תוויות ו/או להתייעץ.
הקפסולה שומרת על האבקות היבשות שבתוכה באופן שנח לבלוע, היא גם יעילה מבחינת ספיגה במערכת ביעכול וגם מאפשרת מינון מדוייק בכל פעם. - מתי כדאי לקחת? למקסימום יעילות כדאי לצרוך על קיבה ריקה – חצי שעה-שעה לפני אכילה או שעתיים אחרי כדי לא להתחרות על הספיגה (למה? כי כשהקיבה ריקה, החומרים הפעילים יכולים להיספג טוב יותר בלי להתערבב עם מזון שמאט את הספיגה או מתחרה על הקליטה. וגם – בזמן ארוחה החומציות עולה, מה שעלול לפרק חלק מהחומרים הפעילים לפני שיגיעו למעיים. וגם – מניעת אינטראקציות עם רכיבים מסויימים במזון שעלולים לשבש את הספיגה או להשפיע על האפקט של הפטריות.)
עד כמה זה קריטי? לא עד כדי כך קריטי, גם לא שעה מדוייקת יומית (שוב, פטריות הן לא כמו תרופה), וגם אם תזמון מדויק סביב ארוחות הוא קשה — עדיף לקחת מאשר לא לקחת בכלל. אם יש מערכת עיכול חלשה, כדי למנוע כאבי בטן, כדאי לקחת עם האוכל לשבוע בערך ולהפריד מהארוחה בהדרגה.
ואם מטפלים בסוכר בדם או כולסטרול/שומנים בדם עדיף עם האוכל כי חלק מהפטריות נמצאו כמורידות אינדקס גליקמי אם נלקחות בסמוך לאוכל. ההשפעה אולי תהיה מעט פחות אופטימלית, אבל עדיין תקבלי תועלת. - כמה פעמים לקחת? יותר חשוב מאשר שעה מדוייקת זה לחלק לכמה "מנות" לאורך היום (בוקר/ערב), כדי לאפשר חזרתיות ופריסה – כשמפצלים את הכמות, הגוף "לומד" שוב מכל חשיפה לפטריות ונהנה גם מעוד "מנה" של נוגדי חימצון, פרהביוטיקה וכו'.
אפשר לקחת כמה סוגי פטריות יחד, אפשר לקחת עם עוד תוספים (פטריות לא מעכבות ספיגה או מפריעות לתרופות, הורמונים, עיכול) – רק כדאי להפריד כשעתיים מתרופות כדי שכל חומר ייספג ללא הפרעה. - עד מתי? כמה זמן? אין צורך לעשות הפסקה בין סוגי פטריות, אין צורך "לנקות את הגוף" או לתת לו לנוח. אין משך זמן מקסימלי ללקיחת פטריות מרפא. מומלץ להמשיך לקחת מינון תחזוקתי אחרי שהמצב האקוטי התייצב.
- "ניסיתי ולא עבד" פטריות מרפא כמו שמן – מרפאות, לכל פטרית מרפא סגולות ייחודיות ולכן דיוק וסינרגיה בין הפטריות משפר את הסיכוי להחלמה ואת הקצב. קשה לטעות במתן פטריות מרפא – מקסימום, התוצאה לא תהיה מדוייקת, אבל לא יהיה נזק (פטריות לרוב יותר מאזנות/מווסתות מאשר משפעלות). יכול להיות שמה שנלקח בעבר לא היה באיכות האופטימלית מבחינת שיטת גידול, שיטת מיצוי, התאמת הפטריה למטרה ומינון. וגם חשוב לדעת/לזכור – שלפטריות יכול לקחת קצת זמן להשפיע דרך "לימוד" הגוף להתאזן לאורך זמן (בניגוד לתרופות/צמחי מרפא שמכניסים משהו לגוף ופועלים אקוטית).

לקחת פורמולה (כמה פטריות יחד) או כמה סינגלים (כמוסות של פטרייה בודדת)?
פורמולה מורכבת מכמה פטריות שנבחרו יחד למטרה מסויימת, שעובדות יחד בסינרגיה, ל"גייס" כוחות בגלל ההשפעה המשלימה שלהן באפקט הטיפולי.
בעיניי יש עדיפות לפורמולה (אם היא עונה לך על הצרכים) כי לכל פטריה יש כמה יתרונות וחוזקות, והיא עובדת על רובד אחר (אפילו אם 2 פטריות מחזקות או מווסתות את מערכת החיסון, הן יעשו זאת באופן שונה), אז למה לא להינות מכל היתרונות בפחות כמוסות שצריך לבלוע? (ובד"כ פורמולות משתלמות יותר מכמה סינגלים).
ולא להתרגש מהשם של הפורמולה – צריך לשווק אותה למשהו. אם פורמולה נבחרה עבורך זה בגלל הרכב הפטריות הסינרגי שבה וההתאמה שלהן למצב שלך.

למה כדאי לך להתייעץ ולא לקנות את הכי זול אונליין?
כי את רוצה להיות בטוחה:
- שהפטריה היא הסוג הנכון (קורדיספס? קוריולוס?) שגודלה בתנאים הנכונים (אורגניים).
- שהחלק הנכון (נבגים? גוף הפרי? תפטיר/מיצליום?) מוצה (במים? באלכוהול?) ונארז בתנאים הנכונים.
- שאת לוקחת אותה בצורה (תמצית יבשה? אבקה? טינקטורה?) ובשעה ובמינון הנכונים.
- שיש מספיק מהחומרים הפעילים (פוליסכרידים ובטא-גלוקנים לדוגמא) ושאין חומרים נוספים (מיותרים – כמו שאריות מצע גידול או מייצבים) בכמוסה.
כדי שמה שכבר קנית יהיה אפקטיבי, לא ככה?
נ.ב. אני מעדיפה לקנות כחול לבן (תשאלי אותי מאיפה) – גם לתמוך בעסק מקומי, וגם להינות משירות לקוחות שמאפשר ייעוץ ו/או החלפה מהירים, וגם כדי לדעת שכל קפסולה היא באמת מנה שמכילה את כל מה שאמורה וזהו.
המידע הזה כללי ולא במקום ייעוץ אישי, כדאי לפנות למטפל/ת להתאים לך את הטיפול המדוייק לך.

אז מי הפטריות המוכרות?
- אגריקוס – משקמת ריריות, אנטי אלרגית, מחזקת עצם
- היריסום (רעמת האריה) – להגנה על מע' העצבים, הגברת תפקודים קוגניטיביים, שיפור זכרון וריכוז
- טרמלה (פטריית היופי) – אנטיאייג'ינג לעור
- מאיטקה (הפטריה המרקדת) – איזון סוכר בדם, שחלות פוליציסטיות, קנדידה
- פלאורטוס (פטריית הצדף) – סינדרום מטבולי (כולסטרול וטריגליצרידים), להגנה על המוח והעיניים
- קוריולוס טרמטס (זנב התרנגול) – מע' העיכול והגנה על הכבד, אנטי סרטנית חזקה
- קורדיספס (פטריית הזחל) – לחוזק ואנרגיה, ליבידו, שיפור תפקודי ריאה
- ריישי (פטריית חיי הנצח) – להרגעה נפשית, מיגרנות, אלרגיות, מחלות אוטואימוניות
- שיטאקה – הפחתת כולסטרול ושומנים בדם, מערכת הלב וכלי דם, סכרת, כבד
- אנטיבקטריאליות – פלאורטוס, שיטאקה, היריסיום
- אנטיויאליות – קוריולוס, מאיטקה, קורדיספס
- אנטיפרזיטיות – פלאורטוס, קוריולוס, שיטאקה
- אנטיפטרייתיות – מאיטקה, פלאורטוס, קוריולוס, שיטאקה
- לכאב ממקור דלקת – קוריולוס, ממקור עצבי – היריסיום
