כאב ומערכת העצבים : מהי מערכת העצבים
מערכת העצבים תפקידה לפקח על תיאום ותקשורת בין גופנו לסביבתו החיצונית, ובין פעולות האברים הפנימיים. תא עצב נקרא נוירון.
הנוירונים קולטים גירויים המגיעים מבחוץ או מבפנים והופכים אותם לתגובות חשמליות או כימיות המועברות לרקמות אחרות בגוף ועל ידי כך גורמות להם לפעול או לעכב פעולה.
כאב ומערכת העצבים : סוגי עצבים
- נוירון סנסורי מעביר גירוי תחושתי ל מערכת העצבים המרכזית מהקולטן בפריפריה: טמפרטורה, לחץ, כאב, מידע מחמשת החושים.
- נוירון מוטורי מוציא פקודה מהמוח לשריר משורטט (רצוני – כמו הגפיים) שבפריפריה.
- נוירון אוטונומי הוא חלק ממערכת המעבירה הוראות כווץ מהמוח לשרירים חלקים (לא רצוניים – כמו מערכת העיכול או הנשימה) ולבלוטות מערכת העצבים הפריפרית.
המערכת האוטונומית פועלת בשני מצבים במקביל:
- סימפטטי – מערכת העובדת במצבי לחץ, מצוקה, התרגשות: הגברת נשימה, העלאת דופק ולחץ דם, הזעה. קצות העצבים של מערכת העצבים הסימפתטית משחררים את הנוירוטרנסמיטר (מוליך עצבי) נוראדרנלין.
- פאראסימפטטית – מערכת העובדת במצבי רגיעה ומנוחה: הזרמת פחות דם לשרירים משורטטים ויותר לשרירים החלקים כמו במערכת העיכול וההפרשה.
סינפסה היא צומת בין קצה נוירון אחד לקצה התא השני אותו הוא מעצבב, התא המקבל את המידע. תא זה יכול להיות בלוטה המקבלת פקודה להתחיל או להפסיק הפרשה, תא שריר המקבל פקודה להתכווץ או להרפות, או תא עצב (נוירון) נוסף.
כאב ומערכת העצבים : תפקיד העצבים
- לקלוט מידע, גירויים ותחושות דרך חמשת החושים והקולטנים, והעברת המידע למוח.
- העברת מסר או פקודה לתנועה.
- עיבוד ותרגום מידע במוח, אחסון בזיכרון.
- שליטה אוטונומית בבלוטות ובשרירים החלקים הלא רצוניים.
- המוח אחראי על אופי, רגש, תחושות ומצבי רוח. המוח פעיל בפענוח גירויים ובתגובה להם.
כאב ומערכת העצבים : מבנה מערכת העצבים
מערכת העצבים נחלקת למערכת עצבים מרכזית ( CNS – מערכת העצבים המרכזית כוללת את המוח וחוט השדרה, העובר בעמוד השדרה) ומערכת עצבים פריפרית (PNS – מערכת העצבים הפריפרית כוללת את כל העצבים היוצאים ממערכת העצבים המרכזית אל הפריפריה, כלומר שאר הגוף).
המוח מורכב מ:
1. המוח הגדול CEREBRUM – מהווה את רוב המוח, בנוי משתי המיספרות המחוברות ביניהן על ידי נוירונים מקשרים. כל המיספרה עטופה על ידי קליפת המוח CORTEX אפורה וליבה לבנה ברובה המכילה גרעינים המשתתפים בתהליכים תחושתיים (תלמוס), תנועתיים (גרעיני בסיס בזאלים) והתנהגותיים (מערכת לימבית).
- מעל גזע המוח , במרכז המוח הגדול נמצא התלמוס THALAMUS. הוא "תחנת הממסר", המחליט ומסנן איזה מידע מכל המידע הסנסורי המגיע אליו יגיע לקליפת המוח (כלומר למודעות), ואיזה ייעצר. הוא המפריד בין עיקר וטפל – דוגמא: בישיבה ממושכת מידע סנסורי של מגע עם הכסא לא ימשיך לעבור לקליפה כדי לאפשר ריכוז והקשבה.
- גרעינים בזאליים BASAL GANGLIA – התלמוס שולט בתנועות, אך הגרעינים הבזאליים מתכננים, מתאמים ומבקרים תנועות מורכבות המערבות ריבוי שרירים בתבניות קבועות (כמו הליכה).
- המערכת הלימבית LIMBIC SYSTEM היא מערכת קדומה מבחינה אבולוציונית, קשורה לדחפים ואינסטינקטים הקשורים להשרדות: אכילה ושתייה, יצר מיני, פחד כעס והנאה, תוקפנות. בה גם הזיכרון והלמידה.
2. מוח קטן CEREBELLUM – ממוקם בחלקו התחתון והאחורי של המוח הגדול, מורכב מ-2 אונות. משתתף בשליטה, תיאום ושילוב תנועות בגוף; ביכולת למידת תנועות חדשות; שווי משקל ובדיבור.
3. גזע המוח BRAIN STEM – נמצא בחלקו התחתון של המוח, מקשר בינו לבין חוט השדרה. מכיל את גרעיני עצבי הגולגולת, מרכז השליטה על נשימה, ומרכזים האחראים לתפקודים חיוניים: ויסות קצב הלב ולחץ הדם, ויסות נשימה, בקרה על שינה, ועוד. בגזע המוח מתבצעת גם בקרה על כאב וויסותו, הוא יכול להתנגד להולכת הכאב על ידי הפרשת אנדורפינים בסינפסה הראשונה שאותתה על כאב. מורפיום דומה לאנדורפינים ונתפס על אותם קולטנים ולכן מסיע בהפחתת כאב.
כאב ומערכת העצבים : מהו כאב
כאב הוא רגש בלתי נעים או תחושה לא נעימה, מצב המוכר לכולנו, למשך זמן ו/או בעוצמה משתנים.
העוצמה של כאב ותגובתנו לכאב תלוייה במרכיב הרגשי של כאב, המורכב מ-3 שלבים:
- נוציצפציה – גירוי בקצה עצב סנסורי חשוף של מערכת העצבים הפריפרית אשר אם עובר את סף הגירוי (ונחשב לכואב) יועבר הלאה למערכת העצבים המרכזית. סף הגירוי החשמלי תלוי בגורמים כמו מין, גיל, גנטיקה, תנאים סביבתיים ועוד.
- מודעות לכאב (כאשר הגירוי על כאב עובר לתלמוס ומשם לקורטקס).
- סבל רגשי – סף כאב הוא מונח פסיכולוגי רגשי המעיד על רמת סבל עד לפעולה להפסקה של כאב, התלוי בגורמים אישיותיים כמו כוח רצון ולא בגורמים פיזיולוגים.
כאב ומערכת העצבים : תפקיד הכאב
כאב הוא מצב טבעי הנועד להתריע על פגיעה קיימת או פוטנציאלית לרקמה למען הקטנת הנזק. כאב כרוני מעודד מנוחה למען החלמה, כאב אקוטי מניע לברוח ממקור הנזק כמו ב קשת רפלקס – אינסטינקט לא רצוני, אוטומטי של שרירים רצוניים כתגובה לגירויי מסוים. רוב ההחזרים הם מנגנון הגנה לגוף מפגיעות (רתיעת יד ממשטח חם, החזרת פיקת הברך, מצמוץ).
כאב ומערכת העצבים : הקלה על כאב
בשנת 1965 MELZACK & WALL הגו את תיאורית השער, המהווה את הבסיס לטיפול בכאב היום. התיאוריה גורסת כי גירוי בעוצמה נמוכה שלא גורם לכאב "סוגר" את השער במוח לקבלת איתות על כאב.
זו אולי הסיבה לכך שאינסטינקטיבית משפשפים מקום כואב, או הסיבה להשפעות העיסוי ושיטות שונות לטיפול במגע כגון רפלקסולוגיה בשיכוך כאב.