אסטמה: לא נעים להכיר
אסטמה (קצרת או גנחת בעברית) היא דלקת כרונית לא זיהומית של הסימפונות,
המתאפיינת בהתקפים חוזרים.
הסימפונות עוברות היצרות עקב התכווצות שרירי הסימפונות,
הפרשת ריר לתוכן, ובצקת בדופן שלהן.
היצרות הסימפונות מקשה על זרימת האוויר,
ויכולה להתבטא בשיעול (ניסיון להוציא את הליחה)
או קשיי נשימה (למשל: צפצופים או חרחורים, שריקה בכניסת או הוצאת אוויר, נשימות מהירות ושטחיות).
התופעה עלולה להתגבר בעת מאמץ גופני או בשכיבה.
אסטמה: סיבות
בדרך כלל, קיים למחלה רקע גנטי, אך היא עלולה להתפתח ולהתפרץ עקב גורמים סביבתיים:
- מתח נפשי
- חשיפה לאוויר קר
- סביבה עם זיהום אוויר או חומרים כימיים
- עישון
- אלרגיה לאבק או עובש לדוגמא
- ועוד
התקף עלול להיגרם עקב התנשפות,
לאחר מחלה בדרכי הנשימה (כגון שפעת),
רגישות לתוספי מזון או תרופות, שינויים במזג האוויר ועוד.
אסטמה: טיפול
הטיפול הוא באמצעות משאף להרחבת הסימפונות,
לעתים בשילוב משאף סטרואידי לטיפול בדלקת.
אסטמה: איך להקל
- חשוב לבצע פעילות גופנית המתאימה לכם, ולא לוותר על ספורט לחלוטין.
שחייה היא אימון טוב ללב-ריאות אך בעלת סיכויים פחותים לגרור התקף,
היות והפעילות בסביבה לחה וללא טלטולים פיזיים בגוף
(בניגוד לריצה, שיעור אירובי או אפילו הליכה). - לשקול להוסיף לתפריט: אומגה 3 המפחיתה תהליכים דלקתיים;
וויטמין C (עד 500 מ"ג ביום) החשוב כטיפול מונע,
אך לשים לב שצריכה עודפת ממנו עלולה לייצר ליחה. - במהלך תקופה עם הרבה התקפים, כדאי להפחית מזונות המעודדים ליחה:
מוצרי חלב, שמרים, קמח לבן, סוכר לבן, מוצרי סויה, תפוזים, בננות, בוטנים וחצילים. - מבחינת הרפואה הסינית, הריאות קשורות לאלמנט המתכת. לחיזוק הריאות מומלץ:
- לאכול מזונות לבנים: קולורבי, צנון, לפת, תפוחים ואגסים
- לתבל את המזון בחריפות עדינה על ידי: עירית, בצל ירוק, ג'ינג'ר טרי
- ניתן לשתות חליטת ג'ינג'ר עם דבש ומעט לימון לחיזוק מערכת הנשימה
כטיפול מונע, להפחתת עוצמת ההתקפים והפחתת התדירות,
מומלץ טיפול רפלקסולוגיה ודיקור סיני.